24 oct. 2024 | 21:46

Ce s-a întâmplat cu câinele care a escaladat piramida din Giza? Povestea patrupedului aventurier Apollo

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat cu câinele care a escaladat piramida din Giza? Povestea patrupedului aventurier Apollo
Câinele surprins în vârful Marii Piramide din Giza, devenit viral.

Un câine numit Apollo a devenit subiectul unor discuții aprinse pe rețelele sociale după ce un video în care acesta escalada piramida din Giza a devenit viral. Filmările realizate de paramotoristul Marshall Mosher l-au surprins pe Apollo în vârful piramidei Khafre, una dintre cele mai mari și mai vechi structuri din Egipt. Reacțiile utilizatorilor au variat de la uimire la îngrijorare, mulți întrebându-se cum a reușit câinele să urce la înălțimea de 146 de metri și dacă a reușit să coboare în siguranță.

Aventura lui Apollo, „Faraonul Piramidelor”

Potrivit unor martori, Apollo părea să se simtă în largul său pe structura monumentală, ceea ce l-a făcut pe Alex Lang, un alt paraglider care a filmat scena, să-l descrie drept „regele piramidei”. Lang, în vârstă de 27 de ani, a povestit că inițial a fost șocat când a văzut câinele, dar apoi a observat că Apollo era perfect confortabil, mișcându-se fără probleme atât la urcare, cât și la coborâre.

„Poate încerca să sperie păsările, astfel încât să se bucure de priveliște în liniște,” a declarat Lang pentru The Washington Post.

La rândul său, Marshall Mosher a mărturisit că inițial s-a temut că Apollo s-ar fi blocat în vârful piramidei, însă a observat că nu mai era acolo când a zburat a doua zi peste structura antică. „Dacă a reușit să urce, sunt convins că a reușit și să coboare, decât dacă a găsit un portal secret care să-l ajute să se teleporteze în vârful piramidelor,” a glumit acesta într-un interviu pentru CNN.

Cine este Apollo și ce îl face special?

Ibrahim Elbendary, co-fondator al organizației de salvare Cairo Animal Rescue Foundation, a recunoscut câinele din videoclip drept Apollo, un patruped de trei ani care face parte dintr-o haită de opt câini care trăiesc în zonele superioare ale piramidei. Apollo, alături de frații săi, urcă regulat în vârful piramidei pentru a vâna păsări, iar mama sa, Laika, a început să escaladeze structura încă de la început, căutând un loc mai sigur.

Conform spuselor lui Elbendary, Apollo și frații săi sunt bine îngrijiți de organizația Cairo Animal Rescue Foundation, care le oferă hrană, apă și asistență medicală. Această organizație se ocupă de mai multe animale fără stăpân din complexul piramidelor, oferindu-le ajutor și protecție. De asemenea, Vicki Brown, co-fondator al aceleași organizații, speră ca videoclipul viral să aducă conștientizare asupra situației animalelor fără stăpân din Egipt și să încurajeze autoritățile să ia măsuri pentru protejarea lor.

„Situația câinilor fără stăpân aici este o provocare uriașă,” a scris Marshall Mosher pe Instagram. „Deși lumea este fascinată de câinele celebru care a urcat pe piramidă, mi-ar plăcea ca acești prieteni patrupezi să primească dragostea pe care o merită.”

Catel Piramida

Mai mulți câini trăiesc în complexul piramidal și sunt îngrijiți de organizații pentru bunăstarea animalelor. (Foto: Getty Images)

Un apel la conștientizare și ajutor pentru animalele fără stăpân

Videoclipul în care Apollo urca piramida și lătra la păsări a fost distribuit de mii de ori pe rețelele sociale, stârnind atât admirație, cât și îngrijorare. O altă filmare, realizată a doua zi, arăta cum Apollo cobora fără probleme piramida, ignorând preocupările exprimate de sute de persoane pe internet.

În cele din urmă, Apollo și ceilalți câini din zona piramidelor primesc sprijin din partea organizațiilor de protecție a animalelor, dar situația lor rămâne dificilă. Fondatorii Cairo Animal Rescue Foundation speră ca notorietatea câștigată de Apollo să ducă la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru câinii fără stăpân și să încurajeze atât locuitorii, cât și autoritățile să ia măsuri concrete pentru îngrijirea lor.

Această poveste ilustrează nu doar curajul lui Apollo, ci și provocările majore cu care se confruntă animalele fără adăpost din Egipt, subliniind importanța unor eforturi colective pentru a le asigura o viață mai bună.