17 oct. 2024 | 10:43

O capsulă a timpului, veche de peste un secol, a fost dezvăluită. Ce au descoperit în interiorul ei

ACTUALITATE
O capsulă a timpului, veche de peste un secol, a fost dezvăluită. Ce au descoperit în interiorul ei
Imagine din timpul deschiderii capsulei timpului din Kansas City. (Foto: AP))

Capsulele timpului sunt adesea imprevizibile, iar deschiderea uneia îngropate acum un secol în interiorul unuia dintre cele mai importante monumente dedicate Primului Război Mondial nu a fost o excepție. În Kansas City, o capsulă a timpului a fost descoperită în vârful unei impunătoare turnuri de 66 de metri, parte a Monumentului Național al Primului Război Mondial, marcând un eveniment deosebit care a atras atenția publicului și a mass-mediei, scrie Associated Press.

O provocare tehnică pentru a accesa capsula

Prima mare provocare a fost chiar accesul la capsula timpului, care fusese închisă într-un turn înalt de 217 picioare, încununat de o flacără uriașă, simbolizând sacrificiul eroilor războiului. Efortul de a ajunge la capsulă a presupus forarea prin 45 de centimetri de beton și calcar, o sarcină complicată, după cum a explicat Christopher Warren, curatorul principal al Muzeului și Memorialului Național al Primului Război Mondial, în timpul dezvăluirii de miercuri. „Nu a fost deloc ușor. Nu exista o ușă pe care să o deschidem pentru a scoate capsula timpului”, a declarat Warren.

După ce echipele au reușit să scoată capsula, a apărut o altă problemă: filmul din anii 1920 inclus în capsulă conținea nitrat, un material foarte inflamabil pe măsură ce se degradează în timp. Din acest motiv, la deschiderea capsulei a fost prezentă și echipa de geniști a poliției pentru a preveni orice pericol de explozie. Din fericire, nimic nu a luat foc, iar conținutul a fost păstrat în siguranță. „Poate că nu a fost atât de spectaculos cum ar fi fost dacă ar fi explodat ceva, dar este bine pentru conservare”, a spus Warren glumind.

Descoperiri fascinante din trecutul unei națiuni

În fața unui public format din copii de școală, Warren a prezentat conținutul capsulei – majoritatea obiectelor fiind evaluate cu grijă în avans. Printre cele mai importante descoperiri se numără o scrisoare de la președintele Calvin Coolidge, în care acesta lăuda spiritul comunității. Monumentul în stil egiptean, ridicat după război, a fost un simbol al patriotismului, finanțat printr-o campanie de strângere de fonduri care a adunat 2,5 milioane de dolari în mai puțin de două săptămâni, în 1919 – echivalentul a aproximativ 45 de milioane de dolari în prezent.

La inaugurarea monumentului în 1921, comandanți ai aliaților din Belgia, Marea Britanie, Italia, Franța și Statele Unite s-au reunit pentru a dedica acest loc, iar capsula a fost îngropată acolo trei ani mai târziu. Monumentul este situat vizavi de stația de tren din Kansas City, prin care au trecut mai mult de jumătate dintre trupele americane înainte de a fi trimise peste ocean. Astăzi, sub monument se află un muzeu dedicat istoriei Primului Război Mondial.

Una dintre surprizele rezervate pentru dezvăluirea publică a fost un mesaj scris de mână, presupus a fi de la generalul John J. Pershing, comandantul forțelor americane în Primul Război Mondial. Totuși, situația nu a fost exact așa cum se aștepta. Mesajul explica faptul că membrii comitetului responsabil de capsula timpului au încercat să-l contacteze pe Pershing, dar nu au primit niciun răspuns. În schimb, au inclus câteva remarci făcute de acesta în timpul festivităților de dedicare din 1921. „Doamnelor și domnilor, știți ce avem aici? Este un memo de concediu vechi de 100 de ani”, a spus Warren, glumind. „Generalul Pershing este în vacanță, dar vă va răspunde la e-mail când se va întoarce la birou. Oricum, este tot un erou american.”

Planuri pentru viitor: o nouă capsulă a timpului

Liderii muzeului au început imediat să facă planuri pentru a crea o altă capsulă a timpului. Aceasta va fi sigilată și îngropată pentru a fi deschisă peste încă un secol, oferind astfel generațiilor viitoare o fereastră către prezentul nostru. Între timp, publicul a avut ocazia să se bucure de obiectele descoperite, reflectând asupra istoriei și asupra spiritului comunității care a construit și protejat aceste relicve valoroase.

Deschiderea capsulei timpului din Kansas City a fost un moment plin de simbolism, care a adus în prim-plan amintiri dintr-o perioadă tumultuoasă, dar și speranță pentru viitor. Astfel de inițiative reușesc să ne aducă mai aproape de strămoșii noștri și să ne inspire să lăsăm o moștenire semnificativă celor care vor veni după noi.