17 oct. 2024 | 11:00

Populația care a creat „orașul aurului” și regele cel mai bogat al Antichității

ACTUALITATE
Populația care a creat „orașul aurului” și regele cel mai bogat al Antichității
Orașul Sardis

Lydia, un regat antic situat pe teritoriul Turciei de astăzi, a fost locul în care s-a născut cel mai bogat om din Antichitate, Croesus. Capitala acestui regat, Sardis, era cunoscută sub numele de „orașul aurului”, fiind un simbol al bogăției și al opulenței. Se spune că lydienii au fost cei care au inventat primele monede de aur, dând astfel naștere sistemului monetar modern.

Orașul Sardis, ale cărui ruine se află în provincia Manisa, era situat pe malurile râului Gediz, la poalele muntelui Tmolus. Regatul Lydiei a prosperat în această zonă fertilă, unde lydienii erau renumiți pentru creșterea cailor și a vitelor.

O istorie marcată de bogăție și războaie

Regatul Lydiei și-a atins apogeul în timpul domniei lui Croesus, dar începuturile acestuia sunt legate de o populație misterioasă a cărei origine nu este cunoscută cu exactitate. Unii istorici cred că lydienii erau un amestec de luwieni (populația care a stăpânit Troia) și alte popoare indigene sau chiar greci.

Înainte de Croesus, un alt rege important al Lydiei a fost Alyattes, care a reușit să restabilească ordinea după atacurile devastatoare ale cimmerienilor. Sub domnia lui Alyattes, Lydia a cucerit numeroase teritorii și a devenit un rival puternic pentru alte regate din Asia Mică, cum ar fi Mezia, un regat al kurzilor de astăzi. Războiul dintre Lydia și mezi s-a încheiat în mod neașteptat, după o eclipsă totală de soare prezisă de filosoful Thales din Milet, eveniment ce a dus la o pace durabilă între cele două națiuni.

Sardis

Sub domnia lui Croesus, Lydia a atins apogeul bogăției. El a extins granițele regatului, supunând cetățile grecești de pe coasta Asiei Mici și transformând Sardis-ul într-un centru cultural și comercial de renume. Palatul său uriaș, grădinile luxuriante și templele impunătoare sunt doar câteva dintre realizările care au făcut din Sardis un loc legendar în istoria antică.

Decăderea Lydiei și căderea regelui Croesus

Din păcate, bogăția Lydiei nu a putut să-l salveze pe Croesus de ambițiile lui Cyrus cel Mare, regele persan. În anul 547 î.Hr., armatele persane au cucerit Sardis-ul, iar regatul Lydiei a dispărut. Sardis a devenit o simplă provincie a Imperiului Persan, fiind mai târziu stăpânit și de greci, romani și bizantini.

Deși Croesus a pierdut regatul său, numele său a rămas sinonim cu bogăția absolută. Expresia „bogat precum Croesus” este încă folosită pentru a descrie o avere uriașă. De asemenea, Lydia și Sardis au rămas în istorie ca simboluri ale luxului, iar descoperirile arheologice recente continuă să scoată la lumină comori care atestă măreția acestui regat.

În concluzie, Lydia și Sardis nu au fost doar un loc al bogăției materiale, ci și al inovației, fiind primele care au introdus monedele de aur, o revoluție economică ce a influențat civilizațiile din întreaga lume antica.