18 oct. 2024 | 06:00

Cei mai oropsiți pensionari din România, nici acum nu și-au luat decizia de recalculare. Avertismentul de la Casa de Pensii

ACTUALITATE
Cei mai oropsiți pensionari din România, nici acum nu și-au luat decizia de recalculare. Avertismentul de la Casa de Pensii

Deși mii de pensionari din România așteaptă deciziile de recalculare a pensiilor, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) promite că toate aceste documente vor fi livrate până la finalul lunii. Cu toate acestea, mulți dintre cei afectați încă nu au primit informațiile necesare pentru a ști exact care sunt drepturile lor actualizate.

Recalculările întârziate afectează pensionarii

Conform șefului CNPP, Daniel Baciu, există încă sub 100 de mii de pensionari care nu au primit deciziile de recalculare, dar autoritățile promit că acestea vor fi livrate până la finalul lunii în curs. Problemele întâmpinate sunt legate în principal de dosarele complexe, care includ mai multe recalculări și dosare cu grupe de muncă.

Daniel Baciu a explicat că lucrările sunt în grafic și că „toți pensionarii vor primi deciziile cu drepturile aferente lunii septembrie”. Cu toate acestea, situațiile mai complexe necesită o atenție sporită, motiv pentru care unii pensionari au fost nevoiți să aștepte mai mult.

Cei care nu au primit încă deciziile vor primi restanțele

Pentru acei pensionari care încă așteaptă, CNPP asigură că odată cu livrarea deciziilor, aceștia vor primi și toate sumele restante cu dată de 1 septembrie. Acest lucru înseamnă că pensionarii afectați nu vor pierde niciun ban, însă întârzierea procesului poate fi un motiv de frustrare pentru mulți dintre aceștia.

În paralel, Casa de Pensii testează și aplicația informatică destinată pensionarilor care au optat pentru pensie de la 1 septembrie. Aceasta este în faza de testare și va fi utilizată pentru gestionarea noilor intrări în sistem, asigurând o mai bună eficiență în emiterea deciziilor viitoare.

Creșteri recente pentru pensionarii cu venituri mai mici

În plus față de recalculări, Baciu a discutat și despre recentele majorări care au beneficiat pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Peste 2 milioane de pensionari au primit o creștere de aproximativ 100 de lei, ca urmare a modificării pragului de impozitare, iar aceste sume au fost deja achitate. Această măsură a fost implementată în octombrie și a adus o ușurare financiară pentru un număr mare de pensionari cu venituri reduse.

Deși există progrese, situația rămâne tensionată pentru pensionarii care încă așteaptă deciziile de recalculare, iar autoritățile sunt sub presiune să finalizeze acest proces cât mai rapid.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele