12 oct. 2024 | 11:01

„În slujba Moscovei”: Dezvăluirile unei jurnaliste din Moldova infiltrate în rețeaua lui Ilan Șor, într-o investigație despre cumpărarea voturilor basarabenilor

ACTUALITATE
„În slujba Moscovei”: Dezvăluirile unei jurnaliste din Moldova infiltrate în rețeaua lui Ilan Șor, într-o investigație despre cumpărarea voturilor basarabenilor
Imagine reprezentativă din reportajul „În slujba Moscovei”, realizat de jurnalista Măriuța Nistor. (Foto: Captură YouTube)

Măriuța Nistor, jurnalistă a publicației „Ziarul de Gardă” din Republica Moldova, a realizat o investigație sub acoperire timp de trei luni, infiltrându-se în rețeaua oligarhului prorus Ilan Șor. În această perioadă, Nistor a reușit să scoată la lumină detalii despre implicarea fondurilor provenite din Moscova în încercarea de a influența politica internă a țării, finanțând mișcări antiguvernamentale și cumpărând voturi.

Infiltrarea în rețeaua de influență a lui Ilan Șor

Măriuța Nistor s-a prezentat sub o identitate falsă, reușind astfel să pătrundă în interiorul rețelei lui Ilan Șor, oligarh refugiat în Moscova, cunoscut pentru strategiile sale de destabilizare a orientării europene a Republicii Moldova. Investigația a implicat utilizarea unei camere ascunse pentru a documenta mecanismele prin care erau distribuiți banii și cum erau racolați oamenii să lucreze „în slujba Moscovei”. Oamenii lui Șor erau finanțați pentru a manipula referendumul din 20 octombrie, sprijinind un candidat ales de Șor, scopul fiind compromiterea parcursului pro-european al țării.

„Am documentat timp de trei luni din interior, cu ajutorul unei camere ascunse, cum circulă banii și cum sunt ademeniți oamenii pentru a lucra pentru Ilan Șor. Miza a fost clară – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie”, a declarat Măriuța Nistor pentru Ziarul de Gardă, citat de Adevarul.ro. Participând la protestele organizate de susținătorii lui Șor, distribuind materiale propagandistice și participând la întâlniri electorale, jurnalista a reușit să înțeleagă modul în care funcționează această rețea complexă.

De-a lungul investigației, Nistor a constatat că oamenii lui Șor erau foarte bine organizați și coordonau diverse acțiuni menite să submineze încrederea publicului în direcția europeană a țării. Materialele distribuite conțineau informații false despre Uniunea Europeană, în timp ce promovau în mod exagerat beneficiile Uniunii Eurasiatice, dorindu-se astfel o manipulare clară a opiniei publice.

Vezi și: Transnistria, fâșia dintre Republica Moldova și Ucraina, o enclavă în inima Europei cu potențial imens

Transferurile financiare și dificultățile jurnalistei

Pentru a-și menține acoperirea, echipa de la Ziarul de Gardă a creat un buletin de identitate fals și a deschis un cont bancar în Rusia folosind date fictive. După aproximativ două luni, Măriuța Nistor a primit ceea ce oamenii rețelei numeau „iablociki” sau „merișoarele” promise – o sumă de 15.000 de ruble rusești, echivalentul a 2.700 de lei moldovenești. Acești bani au fost virați în contul său, dar nu fără deducerea unor comisioane substanțiale de către băncile implicate și de către persoanele fizice care coordonau operațiunea. În octombrie, alți 15.000 de ruble au fost transferați în contul ei, iar întreaga perioadă, jurnalista era contactată de „coordonatorii din Moscova” pentru a i se mulțumi pentru „munca depusă”.

Simultan cu investigația jurnalistei, autoritățile moldovenești au desfășurat propriile anchete în încercarea de a documenta și expune rețelele de corupție electorală. Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, au anunțat public că peste 130.000 de cetățeni moldoveni au beneficiat de sume de bani venite din Federația Rusă, în cadrul schemelor de cumpărare a voturilor coordonate de Șor. Doar în luna septembrie, valoarea totală a transferurilor a depășit 15 milioane de dolari. Într-o reacție cinică, Ilan Șor a afirmat că amploarea acestor operațiuni este mult mai mare decât ceea ce au reușit autoritățile să descopere.

Deconspirarea și reacțiile celor implicați

După ce poliția și procuratura au făcut publice detalii despre coruperea alegătorilor, rețeaua lui Șor a continuat să își desfășoare activitatea aproape nestingherită. Activismul rețelei nu a fost afectat de declarațiile oficiale, iar jurnalista a observat din interior o stare generală de indiferență față de anchetele autorităților.

La data de 9 octombrie, Măriuța Nistor a decis că a sosit momentul să își încheie misiunea sub acoperire. Aflându-se la una dintre întâlnirile grupului, și-a dezvăluit identitatea adevărată, stârnind o reacție de surprindere în rândul membrilor rețelei. Reacțiile au variat de la eschivări și încercări de a minimiza gravitatea celor dezvăluite până la negări vehemente ale implicării în orice activități ilegale.

Prin eforturile sale, Măriuța Nistor a reușit să aducă în atenția publicului mecanismele prin care forțele proruse încearcă să controleze și să manipuleze politica Republicii Moldova. Investigația sa a scos la iveală vulnerabilitățile sistemului electoral și a demonstrat importanța unei prese independente și vigilente, capabile să expună abuzurile de putere și încercările de subminare a democrației.

Acest episod ilustrează cum, într-o perioadă în care Moldova se confruntă cu provocări politice și economice majore, presa rămâne un instrument vital pentru apărarea valorilor democratice și pentru asigurarea unui viitor european. Curajul jurnalistei de la Ziarul de Gardă este un exemplu elocvent de rezistență în fața presiunilor și a intimidărilor, contribuind astfel la transparență și la un proces electoral corect.