10 oct. 2024 | 11:52

Noul președinte al Taiwanului, William Lai, promite să apere independența insulei, stârnind furia Chinei

ACTUALITATE
Noul președinte al Taiwanului, William Lai, promite să apere independența insulei, stârnind furia Chinei
Noul președinte al Taiwanului, William Lai.

Președintele Taiwanului, William Lai, a făcut o declarație fermă privind menținerea suveranității insulei într-unul dintre cele mai importante discursuri publice de la preluarea funcției, promițând să apere autonomia și să reziste oricărei încercări de anexare din partea Chinei. Discursul său, rostit cu ocazia Zilei Naționale a Taiwanului, a fost interpretat de mulți ca o provocare la adresa pretențiilor Chinei asupra insulei, ceea ce a generat reacții vehemente de la Beijing.

„Taiwan va rezista oricărei încercări de anexare”

În fața unei mulțimi adunate în Taipei, Lai a declarat: „Ne menținem angajamentul de a rezista anexării sau oricărei încercări de a ne încălca suveranitatea”. Într-o referire voalată la revendicările teritoriale ale Chinei asupra Taiwanului, președintele a reafirmat angajamentul guvernului de a păstra „status quo-ul păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan”.

Lai a promis, de asemenea, că Taiwanul va continua să coopereze cu Beijingul în probleme globale importante, cum ar fi schimbările climatice, combaterea bolilor infecțioase și securitatea regională. Totuși, mesajul său principal a fost acela că Taiwanul nu va permite niciun fel de ingerință în treburile sale interne, , scrie BBC.

Reacții dure din partea Chinei

Discursul lui William Lai a venit la doar câteva zile după ce China a sărbătorit 75 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, iar autoritățile de la Beijing nu au întârziat să reacționeze. O purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a descris discursul lui Lai ca fiind dovada „intransigenței sale față de independența Taiwanului”, acuzându-l că escaladează tensiunile în Strâmtoarea Taiwan pentru a obține beneficii politice.

Într-o declarație, purtătoarea de cuvânt a subliniat că „indiferent de ceea ce face sau spune administrația Lai Ching-te, nu va putea schimba faptul obiectiv că ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan fac parte din aceeași Chină”. Beijingul a reiterat că reunificarea Chinei este inevitabilă și că orice tentativă de secesiune va eșua.

Răspunsul ferm al lui Lai

Lai nu s-a ferit de confruntare în ultimele sale declarații publice. În cadrul unui concert dedicat Zilei Naționale a Taiwanului, președintele a contestat ideea că Taiwanul ar putea fi considerat parte din China. El a explicat că „este imposibil ca China să fie considerată patria Taiwanului, deoarece guvernul taiwanez a fost fondat în 1911, cu mult înainte de regimul comunist de pe continent”, înființat în 1949.

De asemenea, Lai a ridicat problema integrității teritoriale invocate de China, spunând că, dacă aceasta ar fi adevărata motivație a Beijingului, ar trebui să revendice și alte teritorii pierdute în trecut, precum porțiuni din Manciuria, cedate Rusiei prin Tratatul de la Aigun din 1858.

Provocări politice și militare

Pe măsură ce discursurile lui Lai devin tot mai provocatoare, analiștii prevăd reacții din ce în ce mai agresive din partea Beijingului. Lev Nachman, politolog la Universitatea Națională din Taiwan, a declarat că, deși discursul lui Lai a fost mai puțin provocator decât altele recente, China va găsi suficiente motive să-l condamne.

„Se așteaptă ca Beijingul să răspundă cu mai multe exerciții militare în următoarele zile”, a avertizat Nachman. Tensiunile dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan sunt de mult timp alimentate de pretențiile Chinei de reunificare, dar guvernul taiwanez își menține poziția că Taiwanul este deja o națiune suverană și independentă, fără să fie nevoie de o declarație formală de independență.

În fața provocărilor interne și externe

Deși discursurile lui Lai au avut un ton mai confrontațional decât cele ale predecesorului său, Tsai Ing-wen, el a reiterat dorința de a menține stabilitatea și de a evita escaladarea tensiunilor. „Nu avem nevoie să declarăm independența, deoarece Taiwanul este deja o țară independentă”, a subliniat Lai.

Totodată, președintele a acordat o atenție considerabilă problemelor interne, cum ar fi energia, schimbările climatice și locuințele, încercând să găsească un echilibru între provocările externe și nevoile cetățenilor taiwanezi.

În fața tensiunilor în creștere cu China, președintele William Lai își reafirmă angajamentul de a apăra suveranitatea Taiwanului, știind că aceste cuvinte ar putea atrage răspunsuri dure din partea Beijingului. Rămâne de văzut cum vor evolua relațiile dintre cele două părți și ce impact va avea poziția fermă a liderului taiwanez asupra viitorului regiunii.