02 oct. 2024 | 10:00

Se schimbă harta lumii: Granița dintre Italia și Elveția trebuie redesenată

ACTUALITATE
Se schimbă harta lumii: Granița dintre Italia și Elveția trebuie redesenată

Schimbările climatice au dus la o situație inedită în Alpi, unde autoritățile elvețiene și italiene sunt nevoite să redeschidă discuțiile privind granița dintre cele două țări. Problema este cauzată de topirea ghețarilor, care schimbă forma și înălțimea lanțurilor montane unde, tradițional, se stabilea frontiera dintre Elveția și Italia.

Una dintre secțiunile afectate se află în apropierea vârfului Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, celebru pentru forma sa piramidală. Modificările la nivelul acestei granițe sunt rezultatul încălzirii globale, care provoacă o schimbare în modul în care ghețarii și zăpada veșnică se așază pe teren.

De ce topirea ghețarilor afectează frontiera

Granița dintre Elveția și Italia, lungă de 578 de kilometri, se desfășoară în mare parte de-a lungul liniei de scurgere a apelor din Alpi. Acest punct reprezintă linia unde apa provenită din topirea ghețarilor și a zăpezii curge spre una dintre cele două țări. Din păcate, datorită creșterii temperaturilor cu 0,3°C pe deceniu, topirea accelerată a ghețarilor mută această linie de drenaj, forțând ajustarea graniței.

(Foto DailyMail)

Un segment de 100 de metri al frontierei, situat sub Matterhorn, trebuie acum redesenat pentru a reflecta noile condiții geologice. Printre locațiile vizate de schimbare se numără și popularul refugiu Carrel și Plateau Rosa, zone de interes turistic în Alpii elvețieni și italieni. Aceste schimbări ar putea avea implicații serioase pentru stațiunile de schi și pentru afacerile montane, care s-ar putea confrunta cu noi provocări legate de siguranță din cauza scurgerii ghețarilor.

În trecut, o situație similară a avut loc în 2000, când topirea unui ghețar în zona Furggsattel, Zermatt, a deplasat granița între 100 și 150 de metri. Această schimbare a determinat mutarea unei stații de telescaun, care anterior era pe teritoriul Italiei, dar acum se afla pe cel elvețian.

Colaborarea dintre cele două țări și impactul asupra viitorului

Autoritățile elvețiene și italiene au fost conștiente de această problemă timp de mai mulți ani, dar abia în 2023 au ajuns la un acord privind ajustarea graniței. Elveția a aprobat oficial această modificare, însă Italia încă nu a semnat înțelegerea. Este de așteptat ca detaliile finale privind distanța și direcția în care se va deplasa frontiera să fie făcute publice odată ce ambele națiuni vor conveni asupra acordului.

Topirea ghețarilor reprezintă o provocare majoră pentru întregul lanț alpin. Conform serviciului Copernicus al Uniunii Europene, ghețarii din Alpi au pierdut 10% din volumul lor în ultimii doi ani. Un studiu recent publicat de Uniunea Europeană de Geostiințe avertizează că jumătate din masa ghețarilor ar putea dispărea până în 2050, chiar și în cazul în care încălzirea globală ar fi limitată la sub 2°C față de nivelurile preindustriale.

Aceste schimbări nu afectează doar frontierele internaționale, ci și ecosistemele locale și economia regiunilor montane, care depind de turismul de iarnă și de infrastructura montană. Pe măsură ce ghețarii continuă să se topească, este posibil ca frontierele europene stabilite în munți să necesite noi ajustări în viitor.