29 sept. 2024 | 10:00

„Nu vă jucați cu o putere nucleară”. Lavrov lansează o nouă amenințare tipic rusească, de data aceasta în fața ONU

ACTUALITATE
Serghei Lavrov s-a adresat sâmbătă în cadrul celei de-a 79-a Adunări Generale a Națiunilor Unite, desfășurată la New York. (Foto: Reuters))

Sergei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a relansat sâmbătă amenințarea nucleară, avertizând Occidentul în timpul unui discurs la Adunarea Generală a ONU să nu „încerce să câștige o luptă împotriva unei puteri nucleare.” Acest discurs, încărcat de acuzații la adresa Statelor Unite și a aliaților occidentali, subliniază tensiunile crescânde pe fondul războiului din Ucraina și reînnoiește teama de o posibilă escaladare nucleară.

Rusia și doctrina nucleară: un nou mesaj pentru Occident

Discursul lui Lavrov vine la doar câteva zile după ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat o schimbare în doctrina nucleară a țării. Putin a afirmat că orice atac asupra Rusiei, dacă este susținut de o țară care deține arme nucleare, va fi considerat un atac comun, ceea ce ar putea duce la represalii devastatoare. Deși nu a clarificat în mod explicit dacă un astfel de atac ar provoca o reacție nucleară, Putin a subliniat că Rusia ar putea folosi arme nucleare în cazul unui atac convențional care ar amenința „suveranitatea” țării, relatează Reuters.

Lavrov, urmând linia de retorică a Kremlinului, a reiterat pericolul pe care îl reprezintă confruntarea cu Rusia. „Nu voi vorbi despre absurditatea și pericolul ideii de a încerca să câștigi împotriva unei puteri nucleare, așa cum este Rusia”, a spus el. Aceasta nu este prima dată când oficialii ruși invocă puterea nucleară a țării pentru a descuraja intervențiile occidentale în războiul din Ucraina, dar tonul din ce în ce mai ferm și schimbarea recentă a doctrinei nucleare sugerează o escaladare periculoasă a conflictului.

Războiul din Ucraina și acuzațiile împotriva Occidentului

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, amenințările nucleare au făcut parte din strategia de intimidare a Kremlinului. Putin a reamintit lumii în repetate rânduri că Rusia este una dintre cele mai puternice state nucleare din lume, punând în alertă forțele sale nucleare imediat după lansarea războiului.

Lavrov a acuzat Occidentul că folosește Ucraina ca pe un instrument pentru a „învinge strategic” Moscova. El a mai afirmat că Europa se pregătește să participe la o „aventură sinucigașă”, alăturându-se acestei confruntări împotriva Rusiei. Aceste acuzații reflectă viziunea Moscovei conform căreia NATO și Occidentul ar fi responsabili pentru intensificarea conflictului prin sprijinirea militară și financiară a Ucrainei.

În contextul unei ofensive lente, dar constante, în estul Ucrainei, Lavrov a răspuns și la „formula păcii” propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski cere retragerea completă a forțelor ruse din Ucraina, răspunderea pentru crimele de război și eliberarea prizonierilor. Lavrov a respins această inițiativă ca fiind un „ultimatum sortit eșecului”, sugerând că Rusia nu va ceda în fața cerințelor internaționale.

Ofertele de pace și „rădăcinile conflictului”

În timp ce Lavrov condamnă propunerile de pace ale Ucrainei, China și Brazilia au venit cu propriile inițiative de pace. Aceste țări propun o conferință de pace în care atât Ucraina, cât și Rusia să fie implicate, fără extinderea câmpului de luptă sau escaladarea conflictului. Această abordare a atras sprijinul unor națiuni din Africa și America Latină, care s-au alăturat grupului „prietenii pentru pace” în Ucraina.

Lavrov a declarat că Rusia este dispusă să ofere asistență și consiliere acestui grup, dar a subliniat că orice propunere de pace trebuie să fie „ancorată în realități” și nu doar rezultatul unor discuții abstracte. El a subliniat că pentru a rezolva conflictul este necesară o abordare care să trateze „cauzele rădăcină” ale acestuia, pe care Rusia le identifică drept „reprimarea vorbitorilor de limbă rusă în estul Ucrainei” și extinderea NATO în Europa de Est.

Mesaj pentru Occident: amenințările continuă

Amenințările nucleare și acuzațiile Rusiei față de Occident continuă să intensifice tensiunile globale. Discursul lui Lavrov la ONU nu a primit un răspuns imediat din partea Statelor Unite, însă reacțiile anterioare ale Washingtonului și ale Uniunii Europene au condamnat retorica nucleară a Moscovei drept „iresponsabilă”. Aceste tensiuni vin într-un moment în care Ucraina continuă să solicite sprijinul Occidentului pentru arme cu rază lungă de acțiune, iar Rusia avertizează asupra consecințelor.

În acest context geopolitic complex, cu războiul din Ucraina care se prelungește deja de mai bine de doi ani și jumătate, avertismentele nucleare ale Rusiei aduc o dimensiune alarmantă la conflict. Cu toate acestea, în ciuda amenințărilor și retoricii dure, discuțiile despre pace rămân pe masă, iar comunitatea internațională continuă să caute soluții pentru a pune capăt acestui conflict devastator.

Retorica Rusiei privind folosirea armelor nucleare subliniază o luptă nu doar pentru teritoriu, ci și pentru influență globală. Pe măsură ce tensiunile escaladează, este clar că această criză va modela ordinea internațională pentru anii ce vin.