26 sept. 2024 | 17:15

Ninge în weekend? Un flux de aer rece din zona Arctică traversează Europa în câteva zile: Va fi afectată o mare parte din nordul Marii Britanii

News
Ninge în weekend? Un flux de aer rece din zona Arctică traversează Europa în câteva zile: Va fi afectată o mare parte din nordul Marii Britanii

Marea Britanie se pregătește pentru un weekend cu schimbări majore în condițiile meteo, provocate de un flux de aer rece din zona Arctică.

După o perioadă de ploi abundente și furtuni, meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea brusc, iar ninsorile sunt pe cale să-și facă apariția în nordul țării. Această schimbare de vreme afectează în principal zonele din Highlands, la sud de Inverness, dar și alte regiuni nord-vestice ale Marii Britanii.

Potrivit specialiștilor de la Met Office, ninsorile sunt așteptate să înceapă în cursul zilei de vineri și să continue pe parcursul weekendului. Acestea vor fi mai evidente în regiunile mai nordice, unde temperaturile scăzute și aerul rece adus din zona Arctică vor facilita formarea zăpezii.

În Highlands, în special în zonele aflate la sud de Inverness, zăpada va fi mai consistentă, însă sâmbătă dimineață și alte părți din nord-vestul țării se vor confrunta cu ninsoare.

Ploi intense în Țara Galilor

În paralel, Anglia și Țara Galilor vor fi afectate de ploi intense, care se vor deplasa spre nord-est, cu potențial de a provoca perturbări semnificative, mai ales în nordul Angliei, potrivit Birmingham Mail.

Meteorologii avertizează că solul deja saturat ar putea duce la acumularea rapidă de apă, crescând riscul de inundații locale. În zone precum Penninii și North York Moors sunt așteptate precipitații de până la 100 mm, ceea ce ar putea crea probleme suplimentare pentru locuitori și infrastructură.

Meteorologul-șef al Met Office, Paul Gundersen, a subliniat că, pe lângă ploi și ninsori, Marea Britanie va resimți o scădere semnificativă a temperaturilor pe parcursul weekendului.

Răcirea accentuată a vremii va aduce îngheț

Odată cu sosirea aerului rece din zona Arctică, nopțile vor deveni foarte reci, cu temperaturi ce vor coborî sub pragul de îngheț în mare parte din țară. Acest fenomen va fi resimțit în special vineri noapte, când frigul va începe să se instaleze în întreaga regiune.

Brent Walker, meteorolog adjunct la Met Office, a declarat că fluxul de aer din nord-vest va contribui la această răcire accentuată, scăzând temperaturile atât pe timpul zilei, cât și noaptea.

Chiar dacă sudul Marii Britanii va fi ferit de ninsoare, va trebui să facă față ploilor torențiale și furtunilor, în special în ziua de joi, când vânturile puternice vor afecta coasta de sud.

Pentru restul țării, se așteaptă ca răcirea să persiste și în primele zile ale săptămânii viitoare, când un nou sistem de presiune scăzută va traversa Marea Britanie, aducând din nou condiții meteo instabile, posibil cu noi episoade de ploi și vânturi puternice.

„Lucrurile vor deveni considerabil mai reci la sfârșitul săptămânii, cu probabilitate de îngheț în mare parte din Regatul Unit în timpul nopții de vineri și cu o temperatură mai scăzută specifică toamnei pe timpul zilei. Un flux de aer din nord-vest se va dezvolta, aducând aer mai rece din zona Arctică peste Marea Britanie și scăzând temperaturile până la sfârșitul săptămânii, înainte ca următorul sistem de presiune scăzută să traverseze țara din Atlanticul de Nord. Acest sistem va aduce potențialul pentru vreme foarte umedă și vântoasă la sfârșitul zilei de duminică și la începutul săptămânii viitoare”, a spus Brent Walker.

Deși detaliile exacte nu sunt încă clare, meteorologii îndeamnă locuitorii să fie atenți la actualizările prognozelor meteo și la avertismentele oficiale.

Cu ninsori așteptate în Highlands și în nord-vest, precum și cu riscul de îngheț în întreaga țară, este esențial ca cetățenii să fie pregătiți pentru condiții de iarnă. De asemenea, ploile intense și furtunile care vor lovi sudul pot aduce riscuri semnificative, în special în zonele deja vulnerabile la inundații.