26 sept. 2024 | 09:30

Niciodată nu a fost mai greu pentru români să-și plătească facturile la electricitate. 37% dintre oamenii din România nu-și permit luxul

ACTUALITATE
Niciodată nu a fost mai greu pentru români să-și plătească facturile la electricitate. 37% dintre oamenii din România nu-și permit luxul

Accesibilitatea la energie devine o provocare din ce în ce mai mare pentru români, pe măsură ce prețurile continuă să crească. Un nou studiu intitulat „Ghidul furnizorului de energie pentru net zero: Gestionarea accesibilității consumatorilor și a unui sistem energetic accesibil” evidențiază faptul că, în prezent, 37% dintre românii cu venituri mici nu își mai permit să plătească facturile de electricitate. Situația se agravează pe fondul tranziției către surse de energie verde, care, deși necesară, aduce costuri suplimentare pentru gospodării.

Creșterea prețurilor la energie, o problemă globală

Problema accesibilității energiei nu este specifică doar României. Studiul arată că mulți consumatori din întreaga lume se confruntă cu dificultăți similare. De exemplu, 45% dintre clienții din America de Nord și 47% din America Latină au probleme cu plata facturilor de energie. Chiar și în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, procentul este ridicat, situându-se la 33%. Cu toate acestea, România se confruntă cu un context economic și social care face ca povara costurilor să fie resimțită mai acut de către cetățeni.

Românii se declară interesați de tranziția la energie verde, 81% dintre respondenții studiului arătându-și sprijinul pentru inițiativele ecologice. Totuși, aceștia consideră că nu este corect să fie obligați să suporte aceste costuri doar prin majorarea facturilor. Studiul subliniază că mulți consumatori sunt dispuși să plătească o creștere de 9-10% pentru tranziția către energie regenerabilă, însă majorările actuale sunt mult peste acest procent.

Facturile ar putea exploda în viitor

Unul dintre cele mai alarmante aspecte ale studiului este predicția conform căreia, dacă nu se iau măsuri colective pentru atingerea obiectivelor net-zero până în 2050, facturile de electricitate s-ar putea dubla. Acest lucru ar duce la o creștere semnificativă a ponderii veniturilor casnice cheltuite pe energie, de la 6% în prezent la 14%. O astfel de evoluție ar afecta în mod disproporționat gospodăriile cu venituri mici, care deja se confruntă cu dificultăți economice.

Unul dintre motivele acestei creșteri accentuate este nevoia de investiții masive pentru atingerea obiectivelor de emisii zero. Studiul estimează că sunt necesare 115.000 de miliarde de dolari la nivel global pentru a transforma complet sistemul energetic și a asigura tranziția către surse de energie regenerabilă. Cu toate acestea, companiile de utilități se confruntă cu o dilemă: fie suportă costuri nesustenabile pentru clienți, fie întârzie atingerea obiectivelor climatice, ceea ce va avea un impact negativ asupra economiei și mediului.

Adoptarea energiei verzi, o soluție pe termen lung

În ciuda provocărilor actuale, există semne pozitive. Majoritatea consumatorilor români, 87%, și-au exprimat interesul pentru adoptarea energiei verzi și a produselor și serviciilor conexe, cum ar fi panourile solare, încărcătoarele pentru vehicule electrice și soluțiile de stocare a energiei. Motivația principală a acestora este economisirea banilor pe termen lung, prin reducerea consumului de energie și prin accesarea unor surse mai eficiente.

Totuși, implementarea energiei verzi nu este lipsită de provocări. Energia regenerabilă este intermitentă, ceea ce înseamnă că este produsă doar atunci când condițiile meteorologice sunt favorabile, precum vântul sau soarele. În acest context, România a înregistrat recent prețuri record la energie, depășind 68.000 de lei pe MWh pe piața de echilibrare, conform datelor Transelectrica, ceea ce arată riscurile fluctuațiilor prețurilor în lipsa unei soluții eficiente pentru stocarea energiei.

Ce pot face românii pentru a-și reduce costurile la energie?

În fața acestor provocări, consumatorii sunt sfătuiți să caute metode de eficientizare a consumului de energie, cum ar fi instalarea de echipamente eficiente energetic și alegerea unor contracte avantajoase. De asemenea, este important ca statul și companiile să colaboreze pentru a găsi soluții care să permită accesul la energie pentru toate categoriile sociale, fără a compromite obiectivele de mediu.

Tranziția către un sistem energetic sustenabil este esențială, dar aceasta trebuie realizată într-un mod care să nu lase în urmă cei mai vulnerabili dintre consumatori.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele