25 sept. 2024 | 09:00

Fabrica din România care și-a triplat producția în ultimul an vinde mult la export. Nu mai face față, se lucrează în continuu, 24/7

ACTUALITATE
Fabrica din România care și-a triplat producția în ultimul an vinde mult la export. Nu mai face față, se lucrează în continuu, 24/7
Fabrica de Zahăr Premium Luduș, județul Mureș - Sursă foto: Agrointel.ro

Fabrica de Zahăr Premium Luduș, din județul Mureș, a devenit un adevărat motor al producției de zahăr în România. După investiții masive în retehnologizare și modernizare, unitatea de producție a reușit să își tripleze capacitatea față de anul precedent. Campania de procesare a sfeclei de zahăr a început de curând și se desfășoară non-stop, în ture de 24/7, timp de aproximativ 115 zile pentru a putea prelucra toată sfecla cultivată de peste 500 de fermieri români.

Record de producție și creștere a exporturilor

Cu o suprafață contractată de 8.800 de hectare, Fabrica de Zahăr Premium Luduș se pregătește să obțină peste 65.000 de tone de zahăr Bod, 100% românesc, până la finalul anului. Această cantitate este de aproape trei ori mai mare decât cea obținută în 2023, când producția s-a ridicat la 25.000 de tone. Mihaela Neagu, proprietara fabricii, a subliniat că succesul a fost posibil datorită colaborării excelente cu fermierii din județele Mureș, Cluj, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad, care au contribuit la creșterea suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr.

În plus față de producția de zahăr, fabrica produce și cantități semnificative de melasă și borhot, produse secundare foarte căutate în industria alimentară și a furajelor. Interesant este faptul că o parte din aceste produse secundare ajunge la export, în special în Ungaria, unde fermierii au fost atrași de prețurile competitive oferite de fabrică, în ciuda costurilor de transport. Deși există cerere externă, Mihaela Neagu a evidențiat că piața internă din România ar putea beneficia de aceste produse la prețuri și mai avantajoase, însă interesul local este surprinzător de redus.

“În acest an, în urma prelucrării sfeclei de zahăr contractate de la fermierii români, vom obține și mii de tone de melasă și borhot, pentru care căutăm parteneri interesați de contractare și achiziționare. Avem cantități mari și am început să exportăm borhot în Ungaria, la fermele zootehnice, în condițiile în care noi îl vindem cu 15 euro/tonă, iar costul de transport este de 25 euro/tonă.

Mă surprinde foarte tare faptul că nu avem cerere în România, deoarece pentru fermierii de la noi tarife de transport sunt mult mai mici, iar ei ar avea o materie primă de calitate. Așadar doresc să transmit un mesaj companiilor și fermierilor din România care folosesc aceste materii prime, să ne contacteze cât mai rapid. Conform proiectelor Uniunii Europene, biocombustibilii pe bază de melasă vor fi din ce în ce mai promovaţi şi utilizaţi la scară largă, un motiv în plus să eficientizăm procesul de comercializare și utilizare la nivel național”, a explicat Mihaela Neagu, proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș.

Investiții continue și provocările logistice

Pentru a face față volumului crescut de muncă, fabrica de la Luduș a fost supusă unor modernizări continue, care au vizat atât eficientizarea energetică, cât și îmbunătățirea fluxului de procesare. Aceste investiții sunt esențiale pentru a susține campania de procesare extinsă și pentru a atinge noile obiective de producție. În ciuda provocărilor logistice, cum ar fi transportul încetinit din cauza lucrărilor la infrastructura locală, fabrica continuă să opereze la capacitate maximă.

“Anul acesta vom avea un record de procesare, ceea ce înseamnă să respectăm cu toții termenele și etapele asumate. Pentru a ne asigura că fabrica va funcționa la capacitate maximă și în condiții optime, în baza planului de dezvoltare, am pus accent pe investiții pentru eficientizare atât energetică, cât și la nivel de flux de procesare. Este important că suntem într-o relație excelentă de colaborare cu fermierii din județele Mureș, Cluj, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad, care au avut încredere în noi și au crescut în acest an suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, ceea ce ne bucură foarte mult și ne oferă o perspectivă de business pentru anii următori.

De asemenea, până în acest moment colaborăm foarte bine cu toate companiile care asigură serviciile conexe, respectiv recoltare, încărcare și transport, iar de la autoritățile locale așteptăm în continuare soluții pentru diminuare timpilor de așteptare a transporturilor de sfeclă de zahăr către fabrică, care sunt îngreunate din cauza lucrărilor de la podul de intrare în Luduș”, a mai adăugat Mihaela Neagu.

Mihaela Neagu a subliniat că relația cu autoritățile locale este vitală pentru rezolvarea acestor probleme logistice, dar a rămas optimistă cu privire la viitorul fabricii și la perspectivele sale de dezvoltare, conform Agrointel.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele