21 sept. 2024 | 15:48

Misterul „prințului pierdut”, elucidat: O nouă analiză ADN dezvăluie adevărul, după 200 de ani, despre enigmaticul Kaspar Hauser

ACTUALITATE
Misterul „prințului pierdut”, elucidat: O nouă analiză ADN dezvăluie adevărul, după 200 de ani, despre enigmaticul Kaspar Hauser
Portretul în ulei din 1830 al controversatului Kaspar Hauser.

Timp de aproape două secole, povestea lui Kaspar Hauser a captivat imaginația oamenilor din întreaga Europă. Apărut din senin în 1828, în orașul Nuremberg, Germania, Hauser, un adolescent de 16 ani, a declanșat speculații privind originea sa, mulți crezând că era un prinț răpit, moștenitor al tronului din Baden, sud-vestul Germaniei. Însă, un nou studiu genetic, publicat recent în iScience, arată că această teorie fascinantă, dar controversată, nu este adevărată, scrie CNN.

Povestea enigmaticului Kaspar Hauser

Kaspar Hauser a fost descoperit rătăcind prin piața centrală a orașului Nuremberg, având în mână o scrisoare nesemnată și fără nicio informație despre propria sa identitate. În urma interogatoriilor, Hauser a relatat o poveste tulburătoare: fusese crescut într-o închisoare întunecată, fără contact cu lumea exterioară, îngrijit de un binefăcător necunoscut. Cu abilități limitate de a scrie și comunica, Hauser a devenit rapid un simbol misterios al unei conspirații regale.

Curând, speculațiile au început să curgă, iar mulți au crezut că el era, de fapt, prințul moștenitor al familiei regale din Baden, răpit în copilărie și ascuns de ochii lumii. Teoria a câștigat teren și a fost îmbrățișată de cercurile aristocratice din Europa, dar dovezi clare nu au fost niciodată prezentate.

Primele teste ADN – o speranță dezmințită

În anii 1990, primele teste ADN efectuate pe sângele păstrat de pe hainele lui Hauser au sugerat că acesta nu avea legături cu familia Baden. Totuși, rezultatele au fost contestate când teste ulterioare pe mostre de păr au arătat o posibilă compatibilitate cu linia regală. Aceste analize contradictorii au menținut speculațiile în viață și au lăsat enigma nerezolvată.

Tehnologia modernă dezleagă misterul „prințului pierdut”

Acum, un nou studiu realizat de cercetători austrieci a pus capăt acestei teorii printr-o analiză modernă a ADN-ului mitocondrial (mtDNA) extras din firele de păr ale lui Hauser. Dr. Walther Parson, biolog molecular la National DNA Database Laboratory din Austria, a folosit metode de ultimă generație, dezvoltate pentru analiza fragmentelor ADN extrem de degradate, similare celor utilizate în studiile ADN-ului vechi de la neanderthalieni.

Prin această tehnică îmbunătățită, cercetătorii au confirmat că ADN-ul lui Hauser nu se potrivește cu cel al familiei Baden. Astfel, teoria conform căreia el ar fi fost un „prinț pierdut” a fost definitiv infirmată.

„Această analiză exemplifică modul în care genetica moleculară poate dezlega mistere istorice,” a declarat Dr. Dmitry Temiakov de la Thomas Jefferson University, SUA, care a comentat asupra studiului, dar nu a fost implicat direct.

Un mister rezolvat, dar întrebările rămân

Deși noua analiză ADN a eliminat legătura lui Hauser cu regalitatea din Baden, ea nu a putut oferi informații clare despre cine era el de fapt. ADN-ul mitocondrial analizat indică faptul că Hauser aparținea unei linii europene vestice, însă nu poate dezvălui identitatea precisă sau originea sa familială.

În Ansbach, Germania, locul unde Kaspar Hauser este îngropat, piatra sa funerară îl descrie ca fiind „enigmaticul vremurilor sale”. Deși legătura regală a fost demontată, Hauser rămâne un mister – unul care, chiar și după 200 de ani, continuă să captiveze lumea.

Monumentul Kaspar Hauser, Ansbach, Franconia de Mijloc, Franconia, Bavaria, Germania

Monumentul Kaspar Hauser, Ansbach, Franconia de Mijloc, Franconia, Bavaria, Germania. 

Impactul studiului asupra cercetării genetice

Acest studiu nu doar că a clarificat un capitol controversat din istorie, dar a demonstrat, de asemenea, importanța tehnologiilor avansate în analiza ADN-ului. Metodele folosite de echipa lui Parson oferă o nouă perspectivă asupra modului în care pot fi analizate fragmentele vechi și degradate de ADN, având aplicații viitoare în domeniul identificării genetice și forensice.

Concluziile cercetării au fost confirmate și de o analiză „oarbă” efectuată de un laborator din Potsdam, Germania, care a primit probe de păr fără să știe că acestea aparțineau lui Hauser. Rezultatele au fost identice, confirmând tipul de ADN mitocondrial W, diferit de cel al familiei Baden, care era de tip H.

Finalul unei legende

Odată cu noile descoperiri, teoriile care au circulat timp de aproape două secole sunt, în sfârșit, demontate. Deși nu era un „prinț pierdut”, Kaspar Hauser rămâne o figură misterioasă și fascinantă, un simbol al unui trecut complex și neclar. Ce rămâne acum este întrebarea esențială: dacă nu era prințul moștenitor, cine era cu adevărat Kaspar Hauser? Această întrebare rămâne, pentru moment, fără răspuns, dar contribuțiile științei moderne deschid calea pentru dezlegarea altor enigme istorice.