20 sept. 2024 | 10:00

Lovitura momentului pentru Auchan, Lidl, Mega Image, Profi și Carrefour. 13 magazine închisa de Protecția Consumatorilor

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru Auchan, Lidl, Mega Image, Profi și Carrefour. 13 magazine închisa de Protecția Consumatorilor
ANPC suspendă activitatea a 13 magazine din București

Ieri, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o amplă acțiune de control în București, menită să verifice respectarea legislației privind vânzarea produselor din tutun către minori. Ca urmare a acestei acțiuni, 13 unități comerciale aparținând unor lanțuri cunoscute, precum Auchan, Lidl, Mega Image, Profi și Carrefour, și-au suspendat activitatea pentru o perioadă de 30 de zile.

În total, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 146.000 de lei. Magazinele au fost sancționate pentru vânzarea de produse din tutun către persoane minore și alte încălcări ale legislației, inclusiv lipsa de informare cu privire la proveniența produselor.

Măsuri drastice pentru protecția minorilor

Controlul ANPC a fost efectuat cu scopul de a preveni și combate încălcările legislației menite să protejeze minorii de accesul la produse dăunătoare, precum țigările. Suspendarea activității pentru o lună a magazinelor care au încălcat legea reflectă măsurile stricte pe care ANPC le ia în astfel de situații.

Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC, a subliniat importanța acestor măsuri, declarând: „Ca părinte și președinte al ANPC, simt o responsabilitate profundă să protejez viitorul copiilor noștri. Vânzarea de tutun către minori nu este doar o încălcare a legii, ci o trădare a valorilor care ar trebui să ne ghideze.” Suspendarea activității este un mesaj clar că sănătatea și bunăstarea copiilor sunt priorități care nu pot fi neglijate.

Pe lângă amenzile aplicate, au fost descoperite și alte nereguli, precum condiții necorespunzătoare de igienă în unele dintre magazinele sancționate. Aceste deficiențe, împreună cu comercializarea de tutun către minori, au condus la măsuri drastice de suspendare a activității.

Lista magazinelor sancționate

Printre cele 13 unități comerciale sancționate se numără locații din rețelele Auchan, Lidl, Mega Image, Profi și Carrefour. Fiecare dintre acestea a primit amenzi semnificative și a fost obligată să își oprească activitatea pentru 30 de zile. Iată câteva exemple de magazine afectate:

  1. Auchan România SA (sos. Colentina, nr. 2, sector 2, Complex Comercial Bucur Obor Subsol) – amendă de 10.000 lei.
  2. Mega Image SRL (Calea Moșilor nr. 249, sector 2) – amendă de 10.000 lei.
  3. ARTIMA SA (Carrefour) (Bd. Gheorghe Șincai, nr. 1-1A, sector 4) – amendă de 10.000 lei.
  4. PROFI ROM FOOD SRL (str. Constantin Rădulescu Motru, nr. 12, sector 4) – amendă de 10.000 lei.
  5. LIDL DISCOUNT SRL (str. Ion Nuțu, nr. 12, sector 5) – amendă de 10.000 lei.

Acțiunea ANPC reflectă angajamentul autorităților de a proteja minorii și de a menține un mediu comercial sigur și responsabil. Aceste măsuri de control vor continua, pentru a se asigura că legislația este respectată, iar sănătatea publică este protejata.