12 sept. 2024 | 23:02

Anunțul de la Casa de Pensii, cea mai nouă veste proastă pentru pensionari. Explicația tristă pentru o pensie mai mică decât pe decizia de recalculare, oficială

ACTUALITATE
Anunțul de la Casa de Pensii, cea mai nouă veste proastă pentru pensionari. Explicația tristă pentru o pensie mai mică decât pe decizia de recalculare, oficială

Pensionarii români au primit o veste mai puțin plăcută din partea Casei Naționale de Pensii. Mulți dintre aceștia pot constata în luna septembrie că suma primită pe talonul de pensie este mai mică decât cea înscrisă în deciziile de recalculare. Motivul principal pentru această situație este legat de aplicarea impozitului de 10% pentru pensiile care depășesc pragul de 2.000 de lei, dar există și alte cauze care contribuie la aceste diferențe.

Pensii impozitate și plata întârziată a recalculării

Conform Casei Naționale de Pensii, există două situații principale care pot duce la discrepanțe între suma menționată în decizia de recalculare și suma efectiv primită de pensionari. Prima situație se referă la pensiile care, după recalculare, au depășit pragul de 2.000 de lei, devenind astfel supuse impozitării cu 10% pentru suma care depășește acest plafon.

„Pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei, care se regăsește și pe talonul de pensie. În cazul în care cuantumul brut depășește plafonul de impozitare – de 2.000 de lei în prezent – se menționează distinct valoarea impozitului reținut și suma netă efectiv primită,” a transmis Casa de Pensii. Este important de menționat că plafonul de impozitare va fi majorat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu luna octombrie 2024, ceea ce ar putea aduce o ușurare pentru mulți pensionari afectați de aceste rețineri.

A doua situație care poate afecta sumele primite este legată de momentul în care deciziile de recalculare sunt emise. În cazurile în care aceste decizii au fost emise după ce pensiile pentru luna septembrie au fost deja trimise spre plată, pensionarii pot primi o sumă mai mică decât cea recalculată. Diferențele vor fi însă achitate ulterior, potrivit Casei de Pensii, inclusiv pentru luna septembrie.

Cum afectează impozitarea și întârzierea plăților pensiile pensionarilor

Pentru mulți pensionari, aceste modificări pot fi derutante și frustrante, mai ales în contextul în care costurile de trai continuă să crească. De exemplu, un pensionar cu o pensie brută recalculată de 3.132 de lei va vedea că, după aplicarea impozitului de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei, va primi o pensie netă de 3.019 lei, după reținerea a 113 lei sub formă de impozit.

În alt caz, un pensionar a cărui pensie brută a crescut de la 4.473 de lei la 6.823 de lei prin recalculare ar putea primi în septembrie aceeași sumă ca în august, adică 4.473 de lei brut, din cauza emiterii întârziate a deciziei de recalculare. Diferența cuvenită va fi plătită ulterior, conform Casei de Pensii, dar acest decalaj poate cauza o confuzie temporară în rândul beneficiarilor.

Ce schimbări urmează pentru pensionari

Deși vestea unor pensii mai mici decât cele așteptate este greu de acceptat, pensionarii pot găsi un oarecare confort în faptul că impozitarea pensiilor va fi ușor relaxată începând din octombrie 2024, odată cu majorarea plafonului de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Astfel, pensionarii cu pensii mai mari ar putea vedea o ușurare a impozitului reținut din pensiile lor lunare.

În concluzie, pentru pensionarii care constată diferențe între pensia recalculată și suma efectiv primită în luna septembrie, explicarea situației de către Casa de Pensii este clară: impozitarea pensiilor și emiterea întârziată a deciziilor de recalculare sunt principalele cauze. Deși diferențele vor fi achitate ulterior, acest anunț aduce o veste neplăcută pentru pensionari, mai ales pentru cei care se bazau pe un venit majorat imediat după recalculare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele