13 sept. 2024 | 07:00

”Tinerii” pensionari care nu vor primi pensiile în septembrie și octombrie. Anunțul de la Casa de Pensii pentru românii care vor să se pensioneze

ACTUALITATE
”Tinerii” pensionari care nu vor primi pensiile în septembrie și octombrie. Anunțul de la Casa de Pensii pentru românii care vor să se pensioneze

Românii care au depus recent dosarele de pensionare riscă să nu primească pensiile pentru lunile septembrie și octombrie, din cauza întârzierilor cauzate de recalcularea pensiilor și volumul mare de muncă la Casele de Pensii. Aceste întârzieri au fost confirmate oficial, iar cei care și-au depus dosarele de pensionare în lunile august sau septembrie ar putea fi afectați direct.

Întârzieri majore în procesarea dosarelor noi

Situația actuală la Casele de Pensii este tensionată, în mare parte din cauza volumului mare de muncă legat de recalcularea pensiilor și de modificările legislative. În acest context, pensionarii care au depus dosarele recent se confruntă cu întârzieri în primirea pensiilor. Reprezentanții Casei de Pensii au explicat că prioritatea instituției este recalcularea pensiilor deja existente, iar procesarea noilor cereri este afectată de această realocare a resurselor.

„Am oprit activitatea total, funcționăm doar cu înscrierile noi la pensie și, sigur, sunt situații în care am ieșit din termen. Din păcate, am emis decizie de înscriere la pensie, dar pentru faptul că trebuie să-i aplic și pasul 01/09/2024, nu o pot comunica la plată,” au declarat oficialii Casei de Pensii pentru Newsweek.

Această problemă a fost generată și de faptul că noua lege a pensiilor necesită modificări în sistemul informatic. Oficialii explică că nu este ușor de aplicat o lege nouă, mai ales când aceasta vine cu modificări importante față de legea anterioară. Aceasta complică și mai mult procesul de recalculare și procesarea dosarelor noi.

Soluții temporare pentru pensionarii afectați

Pensionarii care nu au primit pensiile și sunt în dificultate financiară pot beneficia de soluții temporare. Una dintre acestea este plata prin casierie, un mecanism care poate fi activat în situații excepționale, conform legii. Această opțiune este oferită în special pensionarilor care au nevoie urgentă de bani și nu pot aștepta până la finalizarea recalculărilor și procesarea dosarelor.

„Omul stă cu decizia în mână. Noi am luat măsura bine, la inițiativa Casei Naționale, prin care ni s-a trasat sarcina la toate casele de pensii, acolo unde omul este chiar în impas total (nu are bani n.red.), să găsim o modalitate de plată,” a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași.

De asemenea, pensionarii pot fi plătiți în avans prin mandat poștal sau prin ordin de plată, direct în contul lor bancar. Chiar dacă această măsură nu reprezintă o soluție permanentă, este un sprijin temporar pentru cei care au nevoie urgentă de bani.

„Și noi avem modalitatea să-i plătim din casierie, deși noi nu avem bani de pensii, însă legea ne permite, în situații excepționale, să plătim și pensii prin casierie. O să vedem sub ce formă le putem da banii pensionarilor, pentru că în luna septembrie clar nu vor încasa pensiile, iar în luna octombrie deja e cu semnul întrebării,” au adăugat oficialii Casei de Pensii.

Posibile soluții pe termen lung

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii speră să finalizeze procesul de recalculare până la finalul anului, ceea ce ar permite reluarea plăților la timp pentru noii pensionari. Cu toate acestea, este nevoie de o colaborare eficientă între Casele de Pensii teritoriale și departamentele de informatică, deoarece implementarea noii legi necesită modificări complexe în sistemele de calcul și în procesul de administrare a pensiilor.

„Este și un context dificil și pentru colegii de la informatică de la București, pentru că nu e atât de simplu să aplice o lege nouă, mai ales o lege care vine cu lucruri noi față de legea anterioară și lucruri bune,” au explicat reprezentanții instituției.

Ce pot face pensionarii afectați?

Pensionarii care nu și-au primit pensiile și nu sunt mulțumiți de întârzieri pot contesta situația în instanță, însă această opțiune este costisitoare și poate dura ani de zile. În plus, șansele de succes sunt reduse, deoarece judecătorii verifică în general doar corectitudinea aplicării formulei de recalculare a pensiilor, iar nu întregul proces legislativ.

În concluzie, deși Casele de Pensii oferă soluții temporare pentru pensionarii afectați de întârzieri, cei care și-au depus dosarele în august și septembrie ar putea să nu primească pensiile până la finalul lunii octombrie. Totuși, instituțiile încearcă să găsească soluții rapide pentru a accelera procesul și a evita astfel de situații în viitor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele