De ce ne bazăm mai mult pe instinct decât pe logică în luarea deciziilor
Imaginează-ți următoarea situație: ajungi acasă după o zi lungă de muncă, iar stomacul îți dă semne clare că este timpul pentru cină. Deși ai în congelator câteva feluri de mâncare sănătoase și gata preparate, îți amintești că s-a deschis recent un restaurant cu mâncare la pachet chiar la colțul străzii. Îți analizezi opțiunile, îți verifici portofelul și iei o decizie logică sau te lași ghidat de instinct și alegi ceea ce îți dictează intuiția?
Un nou studiu a analizat motivele pentru care oamenii par să ia decizii bazate pe instincte, ignorând uneori logica și rațiunea. Rezultatele acestui studiu indică faptul că oamenii aleg să se bazeze pe instinct deoarece percep aceste alegeri ca fiind o reflecție autentică a propriei lor identități. Mai mult decât atât, cei care iau decizii pe baza „instinctului” sunt mai predispuși să rămână ferm la această alegere, având o convingere mai puternică.
„Oferim ceea ce credem că este o abordare nouă și unică a întrebării de ce oamenii ajung să adopte anumite atitudini”, a explicat Sam Maglio, PhD, profesor asociat la Universitatea din Toronto Scarborough, într-un comunicat de presă. „Concentrarea pe sentimente, spre deosebire de logică, în procesul de luare a deciziilor, a condus participanții să aibă o atitudine mai certă și să susțină mai puternic alegerile făcute.”
Vezi și: De ce repetăm greșelile în loc să învățăm de pe urma lor
Deciziile intuitive versus deciziile logice
Studiul, publicat în jurnalul Emotion, a implicat peste 450 de participanți care au fost supuși unei serii de experimente menite să testeze abilitățile lor de luare a deciziilor. Participanților li s-a cerut să aleagă dintre mai multe produse, cum ar fi diverse modele de DVD playere, cănți, apartamente sau restaurante. Pentru fiecare opțiune, li s-a cerut să facă o alegere fie pe baza unui sentiment intuitiv și spontan, fie pe baza unei decizii logice. Ulterior, participanții au răspuns la o serie de întrebări legate de alegerile lor.
În mod surprinzător, cei care au luat decizii bazate pe instinct au fost mai siguri de alegerea lor atunci când au fost întrebați ulterior. Se pare că aceștia erau mulțumiți și mai încrezători în alegerile făcute, chiar dacă acestea nu erau neapărat cele mai „bune” din punct de vedere logic, deoarece percepeau că decizia reflecta ceva adevărat despre ei înșiși.
„În luarea deciziilor, oamenii trebuie să decidă nu doar ce să aleagă, ci și cum să aleagă”, a adăugat Maglio. „Cercetarea noastră sugerează că indivizii care se concentrează pe sentimentele lor în procesul de luare a deciziilor ajung să vadă opțiunile alese ca fiind mai consistente cu ceea ce este esențial, adevărat și neschimbat în ei.”
Vezi și: Cum afli când cineva te minte. Ai grijă la aceste 9 semne ‘ascunse’, spun experții în psihologie
Intuiția versus raționalitatea
Deși poate părea o alegere inofensivă să te bazezi pe intuiție atunci când alegi între pizza și mâncare chinezească, studiul atrage atenția că în situațiile mai complexe, cum ar fi cele care implică opinii politice sau decizii care afectează alți oameni, este recomandat să acorzi timp pentru a reflecta rațional. Un pic de răceală și raționalitate poate fi extrem de benefic.
„Când atitudinile noastre politice sunt formate intuitiv și suntem convinși că avem dreptate, ne închidem în fața posibilității că am putea să ne înșelăm, chiar și puțin”, a explicat Maglio.
„Din acest motiv, poate că un pic de deschidere facilitată de deliberare nu este, până la urmă, un lucru rău.”
Concluzie
Studiul ne oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care oamenii iau decizii și de ce, de multe ori, instinctele prevalează asupra logicii. Deși instinctele ne pot oferi răspunsuri rapide și ne fac să ne simțim mai conectați cu noi înșine, este important să recunoaștem când e cazul să ne oprim și să ne gândim rațional la consecințele alegerilor noastre, mai ales în situațiile de importanță majoră.