28 aug. 2024 | 13:15

Lethologica: fenomenul când nu-ți amintești cuvântul de care ai nevoie. Când și de ce se întâmplă

ACTUALITATE
Lethologica: fenomenul când nu-ți amintești cuvântul de care ai nevoie. Când și de ce se întâmplă

Cu toții am fost în situația în care, deși știm exact despre ce vrem să vorbim, nu ne putem aminti un cuvânt simplu și de zi cu zi. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „lethologica” sau „sindromul vârfului limbii”, este foarte comun și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, cultură sau limbă. De fapt, acest fenomen se întâlnește chiar și în cazul utilizatorilor de limbajul semnelor, unde se numește „sindromul vârfului degetului”.

Fenomenul este adesea frustrant, după cum arată un studiu clasic realizat în 1966 de psihologii Roger Brown și David McNeill. Aceștia au observat că atunci când cineva încearcă să-și amintească un cuvânt uitat, pare să fie într-un fel de chin ușor, asemănător cu starea de dinaintea unui strănut, iar atunci când reușește să găsească cuvântul, senzația de ușurare este considerabilă.

De ce apare lethologica?

Deși s-au realizat numeroase cercetări în legătură cu sindromul „vârfului limbii”, nu se știe cu exactitate de ce apare acesta. Primele teorii, din anii ’70 și ’80, sugerau că fenomenul ar putea fi cauzat de alegerea unui cuvânt greșit, dar asemănător fonologic, înaintea cuvântului corect. Însă, până în anii ’90, aceste teorii au fost în mare parte respinse, iar cercetătorii au căutat alte explicații.

O teorie modernă sugerează că procesul complex de utilizare a limbajului poate fi cauza acestor scăpări de memorie. Potrivit cercetătoarei Lise Abrams și profesorului de psihologie Danielle Davis, folosirea limbajului presupune mai multe etape, inclusiv alegerea conceptului de exprimat, selectarea unui cuvânt abstract (numit lemma) și codificarea fonologică a acestuia. Dacă alegerea lemma-ului se face corect, dar transformarea lui în sunet nu este completă, atunci apare starea de tip „vârful limbii”.

Există și dovezi circumstanțiale pentru această teorie. De multe ori, putem să ne amintim cum începe un cuvânt sau să ne aducem aminte anumite detalii despre el, chiar dacă nu ne putem aduce aminte cuvântul în întregime. Totuși, cercetările recente sugerează că și această senzație de „aproape a găsi cuvântul” ar putea fi o iluzie. Anne Cleary, profesoară de psihologie cognitivă la Universitatea de Stat din Colorado, a observat că oamenii au tendința să simtă că știu prima literă a unui cuvânt, chiar și atunci când nu o pot identifica corect.

Cum poți gestiona lethologica?

Deși nu știm exact de ce apare lethologica, există anumite tipare cu privire la cuvintele care tind să fie uitate mai des. De obicei, acestea sunt cuvinte pe care nu le folosim frecvent sau nume proprii. Aceasta se întâmplă deoarece conexiunea dintre lemme și fonologie se poate slăbi din cauza nefolosirii.

Dacă te afli frecvent în situația de a nu-ți aminti cuvinte pentru obiecte de zi cu zi, ar putea fi un motiv de îngrijorare. Însă, dacă te lupți să-ți amintești cuvinte rar folosite, cum ar fi „abac” sau „marsupial”, este complet normal.

Lise Abrams oferă câteva sfaturi pentru a depăși aceste momente de uitare. Unul dintre ele este să încerci să îți amintești primele silabe ale cuvântului, nu doar prima literă. De asemenea, dacă ai un alt cuvânt în minte, încearcă să îl ignori, deoarece poate fi contraproductiv. Uneori, cel mai bine este să te îndepărtezi de problema respectivă și să-i acorzi creierului timp să găsească răspunsul corect.