23 aug. 2024 | 13:46

Descoperire în largul Canarelor: Originea legendei Atlantidei

ACTUALITATE
Descoperire în largul Canarelor: Originea legendei Atlantidei

O echipă de cercetători spanioli a făcut o descoperire surprinzătoare în largul coastelor Insulelor Canare, care ar putea explica una dintre cele mai vechi și fascinante legende ale omenirii: Atlantida. Un munte submarin, denumit de cercetători „Muntele Los Atlantes”, a fost găsit la est de insula Lanzarote. Cu un diametru de aproximativ 50 de kilometri și trei vulcani acum inactivi, această formațiune geologică a fost scufundată în ocean în urmă cu milioane de ani.

Ce s-a descoperit

Oamenii de știință au identificat pe acest munte insule scufundate, unele dintre ele având plajele intacte, oferind astfel indicii despre modul în care ar fi arătat aceste insule în trecut. „Au fost insule în trecut și s-au scufundat, încă se scufundă, așa cum spune legenda Atlantidei”, a declarat Luis Somoza, geolog la Institutul Geologic și Minier din Spania (IGME-CSIC) și șeful proiectului de studiere a activității vulcanice din regiunea Canarelor.

Descoperirea Muntelui Los Atlantes a avut loc în cadrul proiectului Atlantis al IGME-CSIC, care urmărește să înțeleagă mai bine activitatea vulcanică și hidrotermală subacvatică din regiunea Insulelor Canare. Utilizând un vehicul operat de la distanță (ROV), cercetătorii au explorat fundul mării la adâncimi cuprinse între 100 și 2.500 de metri. În timpul acestei explorări, echipa a descoperit structuri geologice care indică existența unor insule în perioada Eocenului, acum 56-34 de milioane de ani.

Potrivit lui Luis Somoza, vulcanii muntelui au erupt în trecut, formând insule la suprafață. Cu timpul, lava s-a solidificat și a devenit mai densă, ceea ce a dus la scufundarea insulelor în ocean. Totuși, rămășițele acestor insule sunt încă prezente. „Am identificat plaje, stânci și dune de nisip la vârful plat al muntelui submarin”, a explicat Somoza. Unele dintre aceste plaje se află la doar 60 de metri sub nivelul actual al oceanului, indicând că în timpul ultimei ere glaciare, când nivelul mării era mult mai scăzut, aceste vulcani inactivi ar fi putut fi din nou insule.

Legenda Atlantidei și adevărul din spatele mitului

Legenda Atlantidei, o poveste despre un imperiu puternic și avansat scufundat în ocean ca pedeapsă pentru imoralitatea cetățenilor săi, a captivat imaginația umanității timp de milenii. Povestea Atlantidei a fost descrisă pentru prima dată de Platon, care a scris despre o civilizație fabuloasă distrusă de zei. De-a lungul anilor, această legendă a dat naștere la numeroase teorii și speculații. Unele dintre ele susțin că Atlantida a fost o metaforă folosită de Platon pentru a ilustra pericolele unei societăți prea avansate și materialiste.

Cu toate acestea, descoperirea Muntelui Los Atlantes sugerează că legenda Atlantidei ar putea avea o bază reală. Insulele scufundate și plajele intacte descoperite de cercetători sunt o dovadă că asemenea cataclisme naturale au avut loc în trecut. „Aceste insule ar fi putut fi găzdui, atunci, sălbăticiuni”, a spus Somoza, adăugând că echipa sa va analiza în continuare probele colectate pentru a data rocile vulcanice și a stabili momentul în care aceste insule au început să se scufunde.

Descoperirea Muntelui Los Atlantes reprezintă un pas important în înțelegerea istoriei geologice a Insulelor Canare și oferă o nouă perspectivă asupra uneia dintre cele mai mari legende ale omenirii. Cercetătorii plănuiesc să continue explorările în regiune, în speranța de a dezvălui și mai multe secrete ale trecutului scufundat.