Bătaie în parlamentul Turciei. VIDEO momentul în care aleșii se cred în ringul de box
Într-un episod dramatic, care pare mai degrabă desprins dintr-un meci de box decât dintr-o ședință parlamentară, parlamentul Turciei a devenit scena unui conflict violent între deputați. În centrul acestui scandal s-a aflat deputatul opoziției Ahmet Șik, care a fost atacat de colegii săi din partidul de guvernământ, AKP, după ce a solicitat includerea unui coleg în parlament, acesta fiind condamnat anterior la închisoare pentru organizarea de proteste împotriva guvernului, relatează Reuters.
Un conflict neașteptat într-un cadru politic
Scandalul a izbucnit atunci când Șik, reprezentant al opoziției și membru al Partidului Muncitoresc al Turciei (TIP), a urcat la tribună pentru a solicita ca deputatul Džan Atalaj să fie primit în parlament. Atalaj fusese condamnat la 18 ani de închisoare în 2022, după ce a fost acuzat de orchestrarea protestelor anti-guvernamentale din parcul Gezi în 2013. Protestele au fost conduse împreună cu filantropul Osman Kavala și alți șase activiști, toți fiind acuzați de încercarea de a răsturna guvernul turc. În ciuda condamnării sale, Atalaj a fost ales deputat în 2023, însă locul său a fost invalidat de parlament. Cu toate acestea, pe 1 august 2023, Curtea Constituțională a decis că excluderea sa a fost nelegitimă.
În timpul discursului său, Șik a lansat critici dure la adresa partidului de guvernământ AKP, acuzându-i de ipocrizie și de abuzuri politice. „Nici nu ne miră faptul că îl numiți terorist pe Džan Atalaj, așa cum faceți cu toți cei care nu sunt de partea voastră. Dar cei mai mari teroriști sunt cei care stau în aceste scaune,” a spus Șik în fața deputaților AKP, cu referire la acuzațiile aduse de guvern împotriva opoziției.
Aceste declarații au declanșat furia deputaților AKP. Conform surselor media, primul care a reacționat violent a fost deputatul AKP, Alpaj Ozalan, care l-a împins pe Șik de la tribună. În câteva secunde, zeci de parlamentari s-au implicat în conflict, unii încercând să îl lovească pe Șik, în timp ce alții încercau să îi oprească. Scena a fost una haotică, fiind comparată cu o luptă de stradă. Pe rețelele sociale și în mass-media locală, au circulat rapid imagini video care arată cum sângele a pătat scările albe ale podiumului, subliniind violența incidentului.
Urmările violențelor din parlament
Conform agenției Reuters, în urma încăierării, doi deputați au fost răniți grav, printre care și deputata Kiliç Koçijgit, căreia i s-a spart arcada în timpul altercației. După escaladarea conflictului, președintele de ședință a fost nevoit să întrerupă lucrările parlamentului pentru o pauză de 45 de minute, în încercarea de a restabili calmul.
Incidentul a readus în prim-plan tensiunile politice puternice din Turcia, țară aflată într-o perioadă de intensă polarizare politică. Partidul de guvernământ AKP, condus de președintele Recep Tayyip Erdoğan, a fost acuzat în mod repetat de oponenți că reprimă disidența politică și că abuzează de puterea judiciară pentru a-și elimina rivalii. Acest episod este doar unul dintre multele incidente violente care au avut loc în parlamentul turc în ultimii ani.
Deși astfel de conflicte nu sunt foarte frecvente, ele nu sunt nici complet neașteptate. În luna iunie a acestui an, parlamentarii AKP s-au confruntat fizic cu membrii Partidului Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, în urma unei dispute privind arestarea și destituirea mai multor primari ai HDP din sud-estul Turciei. Aceste conflicte reflectă climatul politic tensionat din Turcia, unde opoziția și minoritățile politice acuză frecvent guvernul de abuzuri de putere și de intimidare.
Partidul TIP, la care Șik este afiliat, a continuat să solicite eliberarea lui Džan Atalaj, subliniind că acesta a fost victima unei condamnări politice și a unui sistem judiciar corupt. Însă, în ciuda presiunilor interne și internaționale, guvernul turc a rămas ferm în poziția sa, argumentând că Atalaj și ceilalți activiști condamnați au pus în pericol securitatea națională.
În concluzie, acest episod din parlamentul turc este o nouă dovadă a profundei polarizări politice din țară. În loc de dezbateri democratice și constructive, parlamentul a devenit scena unor conflicte violente, alimentate de tensiuni politice și acuzații de abuz de putere. Deși astfel de incidente sunt departe de a fi normale într-un cadru democratic, ele subliniază provocările cu care se confruntă Turcia în încercarea de a menține un echilibru politic și social într-o perioadă de profundă instabilitate.