13 aug. 2024 | 19:58

Legenda faimoaselor stânci din Carnac. Vrăjitorul Merlin i-ar fi blestemat pe soldații romani, transformându-i în piatră

ACTUALITATE
Legenda faimoaselor stânci din Carnac. Vrăjitorul Merlin i-ar fi blestemat pe soldații romani, transformându-i în piatră
Misterul faimoaselor stânci din Carnac. (Foto: Pavol BoreckyGetty Images)

Stâncile din Carnac, situate în regiunea Bretania din vestul Franței, sunt printre cele mai fascinante și misterioase monumente megalitice din Europa. De-a lungul secolelor, aceste formațiuni au alimentat imaginația oamenilor, generând legende și mituri care încearcă să explice originea lor enigmatică. Una dintre cele mai captivante legende este cea care leagă stâncile de vrăjitorul Merlin, cunoscut din mitologia arthuriană, care, conform poveștilor locale, ar fi transformat o armată de soldați romani în piatră.

Stonehenge-ul Franței

Construite cu 1.000 de ani înainte de faimosul sit englezesc, cele 3.000 de pietre perfect aliniate ale Aliniamentelor de Carnac continuă să-i deruteze pe istorici, chiar și în prezent.

Nu departe de plajele largi, udate de soare din Carnac, din regiunea nord-vest a Franței, Bretania, am stat și m-am uitat la șirurile nesfârșite de pietre în picioare care alcătuiesc Alignements de Carnac (Aliniamentele Carnac).

Pietrele înalte, cioplite grosier, erau împărțite în coloane simetrice, uniform distanțate, care dispăreau în depărtare și am putut vedea cum a apărut legenda locală a Sfântului Cornély.

Se presupune că Sfântul Cornély (sfântul patron al vitelor), urmărit de o legiune de soldați romani și negăsind nicio altă cale de scăpare, se ascunsese în urechea unui bou și îi transformase în piatră pe legionari. Inutil să spun că aceasta nu este adevărata origine a megaliților.

Vezi și: Enigma Stonehenge, una dintre cele mai mari din lume: Cum au apărut, de fapt, misterioasele pietre

Originea stâncilor din Carnac

Carnac este cunoscut pentru aliniamentele sale de megaliți, constând din peste 3000 de pietre masive aranjate în rânduri și grupuri, care se întind pe mai mulți kilometri. Aceste structuri au fost ridicate în perioada neolitică, între 4500 și 3300 î.Hr., dar scopul exact al acestor aliniamente rămâne un mister.

De-a lungul timpului, teoriile au variat de la ipoteze care susțin că ar fi fost folosite ca locuri de cult, până la ideea că ele ar fi servit drept observatoare astronomice sau morminte rituale.

Cu toate acestea, dincolo de explicațiile științifice, legendele locale au oferit o perspectivă diferită și mult mai mistică asupra acestor formațiuni megalitice.

Legenda spune ca vrajitorul Merlin ar fi transformat soldatii romani in stane de piatra, ca pedeapsa.

Legenda spune ca vrajitorul Merlin ar fi transformat soldatii romani in stane de piatra, ca pedeapsa.

Vrăjitorul care i-ar fi blestemat pe soldați

Conform unei vechi legende bretone, stâncile din Carnac nu sunt simple formațiuni naturale sau monumente construite de om, ci soldați romani transformați în piatră de vrăjitorul Merlin.

Povestea spune că, în timpul cuceririi romane a Galiei, o legiune romană a mărșăluit prin regiunea Bretaniei, intenționând să cucerească și să subjuge popoarele locale.

Vrăjitorul Merlin, cunoscut din mitologia arthuriană ca un puternic vrăjitor și consilier al regelui Arthur, a intervenit pentru a proteja pământurile bretone de invazia romană.

Folosindu-se de puterile sale magice, Merlin ar fi aruncat un blestem asupra soldaților romani, transformându-i în piatră chiar în locul unde se aflau. Astfel, stâncile din Carnac ar fi rămășițele acelei armate romane, încremenite pentru eternitate de puterea vrăjitorului.

Vezi și: A fost rezolvat misterul Stonehenge? Un bolovan „pierdut” sugerează că pietrele au fost transportate de ghețari, nu de oameni

Interpretarea legendei lui Merlin

Această legendă este doar una dintre numeroasele povești care încearcă să explice originea acestor structuri misterioase.

Cu toate acestea, este interesant de observat cum miturile locale au integrat elemente din mitologia arthuriană și din istoria romană într-un context regional specific, reflectând astfel modul în care culturile și tradițiile se împletesc pentru a crea narațiuni simbolice puternice.

În plus, legenda vrăjitorului Merlin și a soldaților romani transformați în piatră subliniază tensiunile istorice dintre locuitorii regiunii Bretania și invadatorii romani, tensiuni care au fost adesea recontextualizate în povești cu elemente supranaturale pentru a ilustra rezistența și spiritul indomabil al populației locale.

Misterul megaliților

Chiar dacă legenda vrăjitorului Merlin este fascinantă, adevărul din spatele stâncilor din Carnac rămâne necunoscut. Arheologii continuă să studieze aceste structuri, dar motivul exact pentru care au fost ridicate rămâne subiect de dezbatere.

”Campaniile de promovare și atragere a vizitatorilor se concentrează pe reverie și mister, frumusețea sitului fără vizitatori la răsărit sau apus.

Fotografiile și videoclipurile nu arată niciodată realitatea supraaglomerării verii cu ambuteiaje pe drumuri și mașini care parca oriunde este posibil.”, relatează responsabilii organizației care se ocupă de situl arheologic, potrivit BBC.

În ciuda explicațiilor științifice posibile, legendele precum cea a vrăjitorului Merlin persistă, aducând un element de magie și mister care atrage anual mii de curioși dornici să vadă pietrele din Carnac.

Vezi și: Povestea ”Înaripatei”, cea mai înaltă statuie din România: ”A costat cât un pod! Era un înger al libertății!”