Câte amenzi poate primi un șofer din România pentru rovinietă. Când se termină sancțiunile, când se prescriu, care este limita într-o lună
Legea din România reglementează clar situațiile în care șoferii pot primi amenzi pentru lipsa rovinietei și în ce condiții pot solicita anularea acestora. În trecut, conducătorii auto fără rovinietă erau amendați de fiecare dată când erau surprinși de camerele de monitorizare, însă legislația actuală aduce schimbări semnificative. Iată ce trebuie să știți despre numărul de amenzi pe care le puteți primi într-o lună și când acestea pot fi anulate.
Numărul de amenzi de rovinietă într-o lună
Conform legii actuale, un șofer nu poate fi sancționat de mai multe ori pentru aceeași abatere. Dacă a fost surprins că a circulat fără rovinietă, nu va mai fi amendat pentru aceeași încălcare a legii până când nu este înștiințat oficial despre sancțiune. Astfel, chiar dacă un șofer este înregistrat de mai multe ori că circulă fără rovinietă, va primi o singură amendă până la primirea înștiințării.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, se specifică în OG 15/2002.
Când se termină sancțiunile și care este limita într-o lună?
După ce proprietarul mașinii primește amenda prin poștă, autoritățile au dreptul să-l sancționeze din nou dacă este surprins fără rovinietă. Amenda de rovinietă nu poate fi emisă la un interval mai mare de 4 luni de la constatarea abaterii. Astfel, teoretic, un șofer nu poate primi mai mult de două amenzi de rovinietă într-un an, având în vedere acest termen maxim.
Prescripția amenzilor de rovinietă
Compania Națională de Drumuri (CNAIR) are peste 100 de camere care monitorizează drumurile naționale, europene și autostrăzile din toată țara. Dacă în termen de 4 luni de la constatarea încălcării legii, proprietarul mașinii nu a primit amenda, sancțiunea se prescrie. În cazul în care amenda este primită mai târziu de aceste 4 luni, se poate cere anularea ei.
Cât este amenda pentru rovinietă?
Amenda pentru lipsa rovinietei variază în funcție de tipul vehiculului și poate ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj. Pentru autoturisme, amenzile sunt între 250 și 500 de lei.
Verificarea valabilității rovinietei
Valabilitatea rovinietei poate fi verificată pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNAIR), la secțiunea „verificare rovinietă”. Introducând numărul de înmatriculare și seria șasiului, veți putea afla data la care a fost plătită și când expiră taxa de drum.
Legea din România este clară în ceea ce privește numărul de amenzi pentru lipsa rovinietei: un șofer nu poate fi sancționat de mai multe ori pentru aceeași abatere până la primirea înștiințării. De asemenea, există un termen maxim de 4 luni pentru emiterea amenzilor, după care acestea se prescriu. Este important pentru toți conducătorii auto să fie informați despre aceste reguli pentru a evita sancțiunile și pentru a-și menține vehiculul în conformitate cu legislația în vigoare.