12 aug. 2024 | 09:30

Legătura dintre autism și expunerea la plastic. Ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Legătura dintre autism și expunerea la plastic. Ce au descoperit cercetătorii
Este o posibila legătură între expunerea la plastice și dezvoltarea autismului

Plasticele cauzează autism? Iată ce arată ultimele dovezi.

Un studiu recent a atras atenția mass-media cu privire la posibila legătură dintre expunerea la plastice și dezvoltarea autismului. În special, cercetarea s-a concentrat pe expunerea prenatală la bisfenol A (BPA), un component al plasticelor dure, și riscul ca băieții să dezvolte această tulburare neurodezvoltată.

Ce este bisfenolul A și cum ar putea influența autismul?

Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică utilizată de câteva decenii în producția plasticelor dure. Deoarece BPA este prezent în materialele plastice folosite pentru ambalajele alimentare și unele recipiente de băuturi, mulți oameni sunt expuși la niveluri scăzute de BPA zilnic. Îngrijorările legate de efectele BPA asupra sănătății sunt cunoscute de ceva timp, în mare parte din cauza capacității sale de a imita, chiar și slab, efectele hormonului estrogen în corpul uman.

Deși acest efect este slab, există îngrijorări privind sănătatea, deoarece expunerea la BPA se acumulează pe parcursul vieții. În unele țări, BPA a fost interzis în biberon pentru sugari, iar în Australia se încearcă eliminarea sa voluntară din aceste produse.

Studiul recent nu demonstrează că plasticele care conțin BPA cauzează autism, dar sugerează că BPA ar putea influența nivelurile de estrogen la băieții mici, afectând astfel șansele lor de a fi diagnosticați cu autism.

Ce arată cercetările recente?

Cercetătorii au analizat un grup de 1.074 copii australieni, dintre care aproximativ jumătate erau băieți. Au descoperit că 43 dintre acești copii (29 băieți și 14 fete) au fost diagnosticați cu autism între vârsta de șapte și 11 ani. În timpul sarcinii, au fost colectate probe de urină de la 847 de mame, în care s-a măsurat nivelul de BPA. Analiza a fost concentrată pe mostrele cu cele mai mari niveluri de BPA.

Rezultatele au arătat o legătură între nivelurile ridicate de BPA la mame și un risc crescut de autism la băieții cu activitate enzimatică redusă de aromatază, asociată cu niveluri scăzute de estrogen. Concluziile studiului au fost limitate la băieți, deoarece nu au existat suficiente fete diagnosticate cu autism și cu niveluri scăzute de aromatază pentru a fi analizate.

Testele pe șoareci și concluziile generale

Cercetătorii au studiat și efectul expunerii la BPA în uter la șoareci. La șoarecii expuși astfel, s-a observat o creștere a comportamentelor repetitive și o scădere a interacțiunilor sociale. De asemenea, s-au observat schimbări în regiunea amigdalei din creier, care este importantă pentru procesarea interacțiunilor sociale.

Cu toate acestea, rezultatele obținute pe șoareci trebuie interpretate cu prudență. Comportamentul animalelor nu poate fi tradus direct în comportament uman, iar metodele de administrare a BPA au variat, ceea ce ar putea influența rezultatele. Doza zilnică administrată șoarecilor a fost mai mare decât nivelurile la care oamenii sunt expuși de obicei.

Concluzia generală este că, deși există o legătură între expunerea prenatală la BPA și autism, acest studiu nu demonstrează cauzalitatea. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica dacă există o interacțiune între gene și mediu care ar putea crește riscul de autism. De asemenea, trebuie înțeles că există mulți alți factori posibili care contribuie la dezvoltarea autismului, iar cauza exactă rămâne încă necunoscută pentru majoritatea cazurilor.