11 sept. 2024 | 13:29

Problemele energetice deteriorază încrederea în economia germană: Relocarea în străinătate

ACTUALITATE
Problemele energetice deteriorază încrederea în economia germană: Relocarea în străinătate

Un număr tot mai mare de companii germane consideră relocarea peste hotare, din cauza prețurilor ridicate la energie și a lipsei unei aprovizionări fiabile, arată un studiu recent realizat de Asociația Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK).

Studiul, citat de Reuters, indică faptul că 37% dintre companiile industriale din Germania iau în considerare reducerea producției sau relocarea în străinătate. Această cifră reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu anul trecut, când 31% dintre firme aveau aceeași preocupare, și cu 16% în 2022.

Impactul crizei energetice și politicile guvernamentale

Studiul DIHK a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 3.300 de companii și evidențiază impactul negativ al crizei energetice asupra economiei germane. Scăderea activității economice, cauzată parțial de invadarea Ucrainei de către Rusia, și declinul importurilor de energie din Rusia au dus la majorarea prețurilor energiei în 2022. Deși prețurile au scăzut de atunci, acestea rămân ridicate comparativ cu alte țări.

Firmele mari consumatoare de energie sunt cele mai afectate, aproximativ 45% dintre acestea considerând relocarea sau reducerea producției. Achim Dercks, adjunctul directorului general al DIHK, a subliniat că „încrederea economiei germane în politicile energetice este profund afectată” și că guvernul nu a reușit să ofere firmele perspective clare privind aprovizionarea cu energie.

Reducerea investițiilor și riscurile competitivității

Mai mult de o treime din companiile industriale din Germania au început să reducă investițiile în procesele principale din cauza costurilor ridicate cu energia. Studiul arată că două treimi dintre aceste companii consideră că competitivitatea lor este pusă în pericol de situația actuală. În contextul economic incert și al costurilor mari cu energia, multe firme germane se confruntă cu provocări majore care le pun în pericol viitorul pe piața internațională.

Energia electrică este esențială pentru funcționarea societății moderne, alimentând totul, de la aparate de uz casnic la industrii mari. Costurile acesteia variază semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv sursa de generare, infrastructura de transport și distribuție, precum și cererea și oferta de pe piață. Prețurile energiei electrice sunt influențate și de politicile guvernamentale, reglementările privind mediu și investițiile în tehnologii de energie regenerabilă.

În multe locuri, fluctuațiile prețurilor sunt cauzate de schimbările sezoniere în cerere și de volatilitatea piețelor internaționale de energie. De asemenea, trecerea la surse de energie mai curate poate implica costuri inițiale mai mari, dar pe termen lung poate reduce dependența de combustibili fosili și poate stabiliza prețurile.