Poți înota în ocean dacă ești alergic la fructe de mare? Ce spune știința
Mulți oameni se întreabă dacă alergia la fructe de mare ar putea transforma o baie relaxantă în ocean într-o situație periculoasă. Într-o întrebare adresată pe TikTok de utilizatorul toriyokii, acesta a întrebat: „Dacă sunt alergic la fructe de mare, pot totuși să fac scufundări? Sau există riscul să intru în șoc anafilactic din cauza ‘sucului de pește’ din apă?”.
Ce spune știința
Această întrebare a atras atenția multor oameni, adunând 36.000 de salvări pe platformă, fiind o curiozitate validă mai ales în perioada în care mulți se îndreaptă spre vacanțele de vară la mare.
@toriyokii #fyp ♬ original sound – toriyokii
Din fericire, nu trebuie să te îngrijorezi că ți-ai irosit banii pe un snorkel și ochelari de scufundări dacă ai o alergie la fructe de mare, fie că este vorba de pește sau crustacee.
Deși oceanul ar putea conține urme de alergeni din fructe de mare, concentrația acestora este atât de mică încât nu ar trebui să cauzeze o reacție alergică severă doar prin simpla prezență în apă.
„Poți înota în ocean dacă ai alergie la crustacee”, a explicat Dr. John M. James, alergolog certificat de bord, pentru Serviciul „Întreabă Alergologul” al Fundației pentru Astm și Alergii din America.
@rubin_allergy @toriyokii Can I scuba dive if I have a seafood allergy? General educational purposes only and not to replace medical advice. #allergies #seafood #tiktokdoc #learnontiktok @toriyokii ♬ original sound – Dr. Rubin, MD
„Nu va cauza, de obicei, o reacție alergică. Acest lucru se datorează factorului de diluție semnificativ al alergenilor relevanți, ceea ce înseamnă că acea cantitate de alergeni din crustacee din apa oceanului este foarte scăzută”.
Ce înseamnă o reacție alergică
Declanșatorii tipici ai unei reacții alergice la fructe de mare ar fi consumul acestora, inhalarea vaporilor în timpul gătitului sau contactul direct.
Contactul direct poate fi evitat prin purtarea echipamentului de protecție.
„Dacă porți echipament de protecție, este puțin probabil să ai contact direct cu peștele sau crustaceele pentru a avea vreo iritație”, a explicat Dr. Zachary Rubin, alergolog certificat de bord, într-un videoclip care răspunde la întrebarea inițială.
Chiar dacă pielea cuiva intră în contact cu peștele sau crustaceele, reacțiile sunt, de obicei, „foarte ușoare și se limitează la pielea expusă.”
În orice circumstanță, scufundările la cineva cu o alergie la fructe de mare nu par să fi cauzat probleme până acum, cel puțin nu din câte au descoperit oamenii de știință.
După cum a explicat Dr. Rubin: „Nu există cazuri raportate în literatura medicală, din câte știu, de persoane care fac scufundări și intră în șoc anafilactic din cauza unei alergii la fructe de mare”.