01 aug. 2024 | 07:30

S-a schimbat legea pentru șoferii români, nu-ți mai vine amenda acasă. Ce spune Codul Rutier despre situația în care nu semnezi procesul verbal, ce fac sancționații

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru șoferii români, nu-ți mai vine amenda acasă. Ce spune Codul Rutier despre situația în care nu semnezi procesul verbal, ce fac sancționații

Guvernul României a modificat recent legislația rutieră, aducând schimbări semnificative în modul în care amenzile sunt comunicate șoferilor. Conform noilor reglementări, în anumite situații, Poliția nu mai trimite amenda acasă, ceea ce implică responsabilități suplimentare pentru șoferi.

Noua regulă privind amenzile rutiere

Până în prezent, dacă un șofer refuza să semneze procesul verbal întocmit de polițist, amenda îi era trimisă acasă prin poștă, după câteva zile. Însă, conform noilor reglementări, dacă interacțiunea dintre șofer și polițist a fost înregistrată audio-video, șoferul nu va mai primi amenda prin poștă, chiar dacă refuză să semneze documentul.

Înregistrarea audio-video ca probă

Noile reglementări specifică faptul că dacă refuzul de a semna procesul verbal este înregistrat audio-video de către polițist, acest aspect fiind menționat în documentul de constatare, se consideră că procedura de comunicare a procesului verbal a fost îndeplinită pe loc. Astfel, unitatea de poliție nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al procesului verbal.

„Dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către polițist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menționat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc. Prin urmare, unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al procesului-verbal”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Alba.

Obligațiile șoferilor

În cazul în care șoferul refuză să semneze procesul verbal, acesta va fi obligat să meargă personal la secția de poliție pentru a obține o copie a documentului. Solicitarea se depune doar la secția din care face parte agentul constatator, ceea ce poate implica dificultăți logistice pentru șoferi.

De exemplu, dacă un șofer din Cluj este amendat de Poliția Rutieră din Constanța și refuză să semneze procesul verbal, nu poate obține o copie a amenzii decât dacă solicită acest lucru la IPJ Constanța.

Situațiile în care amenda mai poate fi trimisă prin poștă

Există totuși situații în care Poliția continuă să trimită amenda prin poștă șoferilor care au încălcat legea. Un exemplu este atunci când o mașină este înregistrată de radar depășind viteza legală. În acest caz, procedura este următoarea:

  • Proprietarul vehiculului va primi prin poștă o notificare în care i se va cere să identifice persoana care se afla la volan în momentul în care a fost înregistrată depășirea de viteză.
  • După primirea înștiințării, proprietarul vehiculului are la dispoziție 5 zile pentru a comunica informațiile solicitate.
  • După stabilirea identității șoferului, Poliția va trimite amenda de viteză prin poștă.

Aceeași procedură se aplică și în cazul altor abateri rutiere care nu au fost constatate și sancționate pe loc. Termenul în care se poate transmite această sancțiune este de 6 luni de la înregistrarea abaterii.

Modificările aduse legislației rutiere sunt menite să eficientizeze procesul de sancționare a șoferilor și să reducă birocrația. Cu toate acestea, ele impun responsabilități suplimentare pentru șoferi, care trebuie să fie conștienți de noile reguli pentru a evita neplăcerile. Înregistrarea audio-video devine un element esențial în procesul de sancționare, iar șoferii sunt încurajați să respecte regulile de circulație pentru a evita amenzile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele