28 iul. 2024 | 15:36

Viktor Orban declarație halucinantă, la Băile Tușnad: „Rusia ‘hiper-rațională’ câștigă pe măsură ce Vestul ‘irațional’ se destramă”

Știri social
Viktor Orban declarație halucinantă, la Băile Tușnad:
Viktor Orban la Băile Tușnad 2024. (Foto: INQUAM Photos/Ovidiu_Micsik)

Premierul ungar Viktor Orban a făcut sâmbătă o serie de declarații controversate, afirmând că leadershipul Rusiei este „hiper rațional” și că Ucraina nu va putea niciodată să-și îndeplinească speranțele de a deveni membru al Uniunii Europene sau NATO. Comentariile sale au venit în cadrul unui discurs în care a prezis o schimbare a puterii globale de la Vestul „irațional” către Asia și Rusia, scrie Reuters.

Orban și prognoza sa asupra puterii globale

Viktor Orban, un naționalist aflat la putere din 2010, a susținut că în următoarele decenii, poate chiar secole, Asia va deveni centrul dominant al lumii. În discursul său, a menționat China, India, Pakistan și Indonezia drept marile puteri viitoare ale lumii. „Și noi, occidentalii, i-am împins pe ruși în acest bloc,” a spus Orban într-un discurs televizat susținut în fața etnicilor maghiari la un festival din orașul Băile Tușnad, în România.

Orban, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE, s-a distins clar de restul blocului european prin încercarea de a stabili relații mai calde cu Beijingul și Moscova. El a provocat nemulțumirea unor lideri ai UE când a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova și Beijing luna aceasta pentru discuții pe tema războiului din Ucraina, notează CNN.

Criticile lui Orban la adresa Occidentului

În discursul său, Orban a contrastat „slăbiciunea” Vestului cu poziția Rusiei în afacerile mondiale, pe care a descris-o ca fiind rațională și previzibilă. El a afirmat că Rusia a demonstrat o flexibilitate economică în adaptarea la sancțiunile occidentale de la invazia Crimeei în 2014.

De asemenea, Orban a menționat că Rusia și-a câștigat influența în multe părți ale lumii prin măsurile sale dure împotriva drepturilor LGBTQ+. „Cea mai puternică atracție internațională a puterii soft rusești este opoziția sa față de LGBTQ,” a declarat Orban.

El a adăugat că Ucraina nu va deveni niciodată membru al UE sau NATO deoarece „noi, europenii, nu avem suficienți bani pentru asta.” Orban a subliniat că UE trebuie să renunțe la identitatea sa de proiect politic și să devină un proiect economic și de apărare.

Reacțiile internaționale și viitorul relațiilor globale

Declarațiile lui Viktor Orban vin într-un moment în care Uniunea Europeană a deschis discuțiile de aderare cu Ucraina, deși țara are un drum lung și dificil înainte pentru a se alătura blocului. La finalul summitului NATO de luna aceasta, alianța a declarat că va sprijini Ucraina pe „calea sa ireversibilă” către aderare.

În contextul acestor evoluții, declarațiile lui Orban nu fac decât să adâncească diviziunile dintre Ungaria și restul Uniunii Europene, în timp ce premierul ungar continuă să promoveze o politică externă distinctă, orientată spre est. Rămâne de văzut cum vor evolua relațiile internaționale în urma acestor declarații și cum va reuși Orban să echilibreze relațiile cu Vestul și Estul în viitor.