25 iul. 2024 | 16:59

REVIEW Dreame L20 Ultra – soluția completă de curățenie pe bază de inteligență artificială. Robotul care îți ține casa ”lună” până la 75 de zile fără să-l atingi

ACTUALITATE
REVIEW Dreame L20 Ultra - soluția completă de curățenie pe bază de inteligență artificială. Robotul care îți ține casa ”lună” până la 75 de zile fără să-l atingi

Dacă inteligența artificială nu s-a strecurat încă în fluxul tău de activități de peste zi, acasă sau la birou, noul Dreame L20 Ultra ar putea fi cea mai bună și practică implementare de AI de care merită să profiți cu foarte mare drag. Îți face viața mai ușoară în cel mai autentic mod cu putință și, mai ales, îți ține fiecare colțișor al locuință impecabil de curat cu o intervenție minimă din partea ta. Nici măcar nu contează dacă vorbim de aspirat sau dat cu mopul, L20 Ultra le face bine pe toate, cu un volum semnificativ de forță direcționată inteligent.

În urmă cu aproximativ două decenii, au apărut primele aspiratoare robotizate. Nu erau foarte deștepte, aveau o autonomie neglijabilă, iar performanța la curățat nu te dădea pe spate. În plus, se împiedicau ușor și, nu de puține ori, aveau nevoie de intervenție umană pentru a-și continua sarcina. Așa ajungeai surprinzător de des să te murdărești și tu încercând să cureți gadgetul menit să-ți asigure curățenia în locuință. Între timp, progresul ”a salvat” și acest domeniu, iar odată cu adoptarea inteligenței artificiale, abia acum putem spune că ne bucurăm de aspiratoare cu adevărat deștepte, iar Dreame L20 Ultra este cea mai bună dovadă a evoluției.

Dacă denumirea îți este străină, merită să ai în vedere că Dreame Technology, cunoscută și sub numele de „Dreame”, a fost fondată în 2017. La scurt timp după, a început să dezvolte produse inovatoare pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a consumatorilor globali. În decembrie 2018 a adus primul produs pe piață și nu a durat mult până a început să facă valuri. Ca referință, la momentul de față, Dreame a devenit un lider în domeniul curățeniei inteligente pentru locuințe, oferind patru linii majore de produse: aspiratoare robotizate și mopuri, aspiratoare fără fir, aspiratoare umed-uscate și uscătoare de păr de mare viteză. Fiecare produs este conceput pentru a aduce confort și eficiență în gospodării.

Dreame se mândrește cu un portofoliu impresionant de 785 de brevete, dintre care 248 sunt brevete de invenție. Compania continuă să exploreze noi tehnologii, cum ar fi mașinile de tuns iarba robotizate, curățători de piscine fără fir și roboți pentru livrarea de alimente. Fondatorul Yu Hao și echipa sa au început cu dezvoltarea motoarelor digitale de mare viteză și algoritmilor inteligenți, creând produse apreciate de utilizatori din întreaga lume, chiar dacă intrarea pe piața din România s-a petrecut în urmă cu aproximativ o lună. În prezent, Dreame este prezentă în peste 120 de țări, iar produsele sale sunt utilizate în peste 21 de milioane de gospodării, continuând să diminueze nivelul de stres al cumpărătorilor prin inovație tehnologică.

Dreame L20 Ultra

Dreame L20 Ultra în stația de curățare

Dreame L20 Ultra – specificații tehnice

Dreame L20 Ultra reprezintă fără echivoc un pas în față în domeniul aspiratoarelor robotizate, combinând dimensiuni compacte și performanțe impresionante. Cu dimensiuni de 350 x 350 x 103,8 mm și o greutate de doar 4,3 kg, acest robot este proiectat pentru a se strecura cu ușurință prin toate colțurile casei. Motorul său puternic asigură o capacitate de aspirație de până la 7.000 Pa, în timp ce bateria de 6.400mAh îi permit să funcționeze până la 210 minute în modurile de aspirare sau spălare cu mop. Rezervorul de praf de 350 ml și cel de apă de 80 ml sunt optimizate pentru sesiuni de curățenie extinse, asigurând o eficiență ridicată.

Tehnologie avansată și control inteligent

L20 Ultra vine echipat cu tehnologia Pathfinder Smart Navigation, care permite cartografierea rapidă și planificarea precisă a traseului, astfel încât robotul să poată curăța în mod organizat sau să navigheze rapid către zone specifice pentru curățare de punct. Sistemul CleanGenius optimizează strategiile de curățare, învățând amplasamentul mobilei și altor obiecte din casă, recomandând modurile de curățare zilnică sau intensivă. Rapoartele de curățare oferite de aplicația Dreame ajută utilizatorii să își gestioneze eficient sesiunile de curățenie.

L20 Ultra se integrează perfect cu sistemele de control vocal precum Siri, Alexa și Google Assistant, oferind utilizatorilor posibilitatea de a controla robotul prin comenzi vocale. Această compatibilitate asigură o experiență de utilizare ușoară și comodă, permițându-le utilizatorilor să înceapă, să oprească sau să pună pauză la curățenie doar printr-o simplă comandă vocală.

Sistem de spălare cu mop DuoScrub și alte funcții inteligente

Sistemul DuoScrub Mopping al L20 Ultra utilizează două mopuri rotative de mare viteză pentru a curăța în profunzime podelele, eliminând murdăria persistentă și petele. Tehnologia de detectare a murdăriei avansate identifică gradul de murdărie al mopurilor și podelelor, revenind pentru a spăla de câte ori este necesar cu scopul a asigura o curățenie impecabilă. Funcția MopExtend permite extinderea, dar și retragerea mopurilor, pentru a evita covoarele și a menține o curățenie eficientă și detaliată a întregii locuințe.

Stație de bază versatilă cu întreținere automatizată

Stația de bază a L20 Ultra este proiectată pentru a oferi o întreținere minimă și o funcționare automatizată în cea mai mare parte a timpului. Cu un rezervor de apă curată de 4,5 litri și un sac de praf de 3,2 litri, stația poate susține până la 75 de zile de curățenie fără intervenție manuală. Robotul se întoarce automat la stație pentru a-și curăța mopurile și a le usca cu aer cald, prevenind formarea mucegaiului și a mirosurilor neplăcute. De asemenea, reumplerea rezervorului de apă se face automat, asigurând o curățenie constantă și eficientă.

Ca un detaliu foarte important, dacă ai această posibilitate, stația de bază poate fi conectată direct la o sursă de apă și o scurgere, la fel ca o mașină de spălat de exemplu, pentru a reduce și mai mult intervenția umană în procesul de curățenie. În mod previzibil, nu este obligatoriu și poți foarte ușor să umpli și să golești vasele cu mâner din stația de bază la intervale regulate de timp sau, și mai bine, atunci când ești notificat prin aplicația de mobil.

Dreame L20 scr 1

REVIEW Dreame L20 Ultra – experiența de utilizare

După ce l-am scos din cutie, l-am montat, am instalat aplicația de mobil și l-am conectat la rețeaua Wi-Fi din casă, nu a durat mult până am început să apreciez nivelul sporit de inteligență al Dreame L20 Ultra. Acesta este un produs premium din foarte multe puncte de vedere, este încărcat de senzori, capabil de navigare prin LiDAR, iar cu o cameră și LED-uri de iluminat face o treabă grozavă în a identifica o varietatea foarte mare de obiecte cu precizie surprinzătoare. Nu se lovește de obiecte pentru a le înlocui. În schimb, le identifică și ”conștientizează” dacă trebuie sau nu să le ocolească. Până și un banal cablu de rețea de pe lângă perete pe care alt aspirator robotizat mi l-a agățat de multe ori, L20 Ultra mi l-a notat pe hartă ca fiind cablu și l-a evitat, după ce a curățat tot spațiul din jurul său.

În ceea ce privește implementarea algoritmilor de inteligență artificială, pe lângă identificarea șlapilor din mijlocul casei, Dreame folosește AI-ul și pentru a înțelege cât de agresivă să fie procedura de curățare, în funcție de nivelul de murdărie. De asta se ocupă CleanGenius. În plus, dacă îl iei pe sus și îl muți oriunde în casă, se rotește de vreo două ori în jurul axei sale, identifică unde se află și își vede de treabă. Nu trebuie tu să-i spui nimic.

Camera de la Dreame L20 Ultra

Nu știu dacă ai un covor negru în casă, dar 99% dintre aspiratoarele robot de pe piață când se confruntă cu un astfel de covor, carpetă, orice de culoare neagră, se panichează și îți atrag atenția că sunt cu roțile suspendate sau s-au blocat. Explicația stă în faptul că negru este echivalent cu o prăpastie sau cu treptele de la scări. Practic, ca un fel de instinct de conservare, atunci când senzorii de la aspirator văd negru în față, nu merg mai departe. Dreame L20 Ultra este mai deștept de atât și, din experiențele mele, este primul aspirator care, atunci când intră pe covorul negru, își aprinde niște proiectoare puternice pentru a identifica mai bine tipul de suprafață cu care se confruntă și merge mai departe, își face treaba. Îmi dau seama că vorbim de o problemă de nișă, dar este un foarte mare plus efortul din spatele acestui detaliu.

Pentru că se bazează și pe o cameră HD cu instrumente AI pentru a identifica mai bine elementele din spațiul ambiant, Dreame L20 Ultra, prin intermediul aplicației de telefon, poate fi folosit și ca o cameră de supraveghere atunci când ești acasă sau în deplasare. Așa îți poți monitoriza animalele de companie de exemplu. Poți face înregistrări video sau foto cu aspiratorul, le poți descărca pe telefon sau poți doar să te plimbi cu el prin casă ca un fel de dronă de supraveghere. Pentru că securitatea este foarte importantă, prima oară când alegi să folosești această funcție, îți definești un cod PIN pe care vei fi nevoit să-l tastezi de fiecare dată când vrei să accesezi camera. Astfel, nimeni nu va putea abuza de roboțelul tău de curățenie nici măcar atunci când are acces la aplicația Dreamehome cu contul tău de utilizator autentificat.

Dreame L20 scr 2

Apropo de aplicație, este cât se poate de intuitivă. În doar câteva momente poți începe o sesiune de curățenie automatizată sau, dacă ai vărsat ceva de exemplu, poți alege să folosești doar funcția mop și să definești camera sau spațiul exact pe care vrei să-l cureți în modul standard, turbo sau max. Dacă vrei să te uiți la un film la TV în timp ce faci curățenie, există varianta Quiet (Silențios).

Având în vedere numărul masiv de opțiuni și tehnologii pe care le ascunde la interior, nu ar trebuie să vină ca o surpriză majoră faptul că are și câteva consumabile pe care ar fi bine să le ai în vedere pe termen lung. Din fericire, nu toate trebuie înlocuite, unele pot fi curățate. În orice caz, o monitorizare atentă a acestor particularități se găsește în secțiunea Accessory Usage din Settings. Așa afli de exemplu că peria principală vine la pachet cu vreo 300 de ore de utilizare, după care trebuie înlocuită. Pe de altă parte, senzorii frontali, din spate și camera de deasupra fi bine să fie curățate cu o cârpă curată și netedă, preferabil o microfibă de pahare, la fiecare 30 de ore. Înlocuiești ce este nevoie, cureți ce se poate și din aceeași secțiune in-app apeși pe un buton pentru a confirma efectuarea operațiunii.

Dincolo de particularitățile de fond însă și funcțiile futuriste, partea de curățenie efectivă cred cu convingere că reprezintă punctul forte a acestui aspirator. Nu îmi aduc aminte să fi arătat atât de curat covorul negru din sufragerie. Parchetul strălucea după spălare, fără să fie ud aiurea pentru o perioadă îndelungată de timp, la fel și gresia din bucătărie și hol. S-ar putea să dureze un pic dacă vrei să faci o treabă impecabilă, mai ales că se întoarce ocazional la stația de bază să-și spele mopurile, dar poți sta liniștit că niciun centimetru din casă nu va fi neglijat. Modul în care își extinde mopurile în afara aspiratorului pentru a curăța și cele mai greu accesibile colțuri reprezintă o confirmare suplimentară a eficienței sale și, mai ales, a efortului tehnologic din spate.

REVIEW Dreame L20 Ultra – concluzie

După câteva zile de experimente numeroase cu Dreame L20 Ultra pot afirma fără emoții că acesta este cel mai deștept și performant aspirator robotizat cu care am interacționat vreodată. Este eficient în a spăla și a aspira, dar îl vei ține minte pentru modul eficient în care își face propria mentenanță. Se golește, se curăță și se spală singur, ca ziua ta de curățenie să nu mai fie o corvoadă teribilă, o sursă majoră de stres. Trece și peste praguri micuțe de aproximativ un centimetru, dar și dacă vei fi nevoit să-l muți manual dintr-o cameră în alta, va recunoaște imediat unde se află și își va continua munca. Curăță foarte bine mocheta și covoarele, chiar și atunci când au culoarea neagră.

Dreame L20 Ultra este un produs premium, cu o reducere substanțială îl găsești pe eMag la prețul de 4.699 de lei pentru o perioadă limitată de timp, dar nu va dura mult până când va reveni la prețul său obișnuit de aproximativ 5.599 de lei. Cu această valoare de achiziție nu foarte permisivă, avea multe de demonstrat, dar a făcut o treabă foarte bună pe acest front. Pe termen lung, va fi nevoie de investiții suplimentare pe partea de consumabile, dar având în vedere randamentul, aspectul, rezultatele și tehnologiile integrate, fiecare leu cheltuit se justifică fără emoții. Este o bucurie la casa omului, cu siguranță.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele