19 iul. 2024 | 16:03

Toți românii care stau la casă trebuie să știe schimbarea legii. Ce li se pregătește de la Guvern

ACTUALITATE
Toți românii care stau la casă trebuie să știe schimbarea legii. Ce li se pregătește de la Guvern

Românii care locuiesc la casă și utilizează panouri fotovoltaice trebuie să fie la curent cu noile modificări legislative propuse de Guvern. Aceste schimbări vizează în mod direct modul în care cetățenii produc și stochează energie electrică utilizând surse solare.

Potrivit europarlamentarului PNL Dan Motreanu, este necesară o legislație care să încurajeze producția de energie electrică din surse regenerabile, cum ar fi energia solară, dar fără a pune povara financiară exclusiv pe prosumatori.

Guvernul pregătește schimbări pentru prosumatori

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a subliniat că actuala obligație impusă cetățenilor care au instalat panouri fotovoltaice și care furnizează energie sistemului național (prosumatori) de a investi suplimentar în capacități de stocare nu este echitabilă.

„Transferarea acestor cheltuieli doar asupra prosumatorilor este incorectă”, a declarat Motreanu, adăugând că președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea care impune prosumatorilor această obligație financiară.

În timpul dezbaterilor din Parlament, grupul parlamentar PSD a propus un amendament care prevede că prosumatorii trebuie să dețină și baterii de stocare. Motreanu a argumentat că, deși creșterea capacității de producție a energiei solare este benefică pentru accesul la energie mai ieftină, impunerea costurilor suplimentare pentru instalarea de baterii ar putea descuraja cetățenii să investească în astfel de tehnologii.

Sprijin pentru instalarea panourilor fotovoltaice

Liberalul a explicat că utilizarea instalațiilor de stocare este benefică în principiu, dar fără sprijin din partea statului, mulți prosumatori nu vor putea face față acestor costuri. Acest fapt ar împiedica conectarea panourilor lor la rețeaua națională și ar descuraja cetățenii de la instalarea panourilor fotovoltaice. În plus, cei care au beneficiat de finanțare din fonduri europene nu pot aduce modificări instalațiilor timp de cinci ani, ceea ce complică și mai mult situația.

Motreanu a subliniat că „Parlamentul are datoria să adopte modificări prin care să identifice forme de sprijin pentru prosumatorii care își instalează capacități de stocare”. El a reamintit că, la începutul anului 2023, Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a alocat trei miliarde de lei pentru sprijinirea persoanelor care își instalează panouri fotovoltaice, România beneficiind de asemenea de fonduri europene pentru acest scop.

Președintele Iohannis respinge legea prosumatorilor

Recent, președintele Klaus Iohannis a respins legea care îi obliga pe prosumatorii non-casnici să monteze instalații de stocare a energiei electrice. Într-un comunicat, șeful statului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ al acestor modificări legislative asupra prosumatorilor de energie din România. El a considerat că legea, în forma sa actuală, este inoportună și inaplicabilă.

„România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat că obiectivul de a deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon riscă să fie compromis de aceste obligații financiare impuse prosumatorilor.

Prin urmare, schimbările legislative propuse vor avea un impact semnificativ asupra cetățenilor care utilizează panouri fotovoltaice. Guvernul și Parlamentul trebuie să găsească soluții echitabile care să sprijine dezvoltarea energiei regenerabile fără a pune povara financiară pe umerii prosumatorilor.