13 iul. 2024 | 17:12

Bărbat prins cu peste 100 de șerpi vii ascunși în pantaloni. Ce voia să facă cu aceștia și cum l-au depistat autoritățile vamale din China

ACTUALITATE
Bărbat prins cu peste 100 de șerpi vii ascunși în pantaloni. Ce voia să facă cu aceștia și cum l-au depistat autoritățile vamale din China

Un bărbat a fost prins încercând să introducă ilegal în China continentală peste 100 de șerpi vii, ascunzându-i în pantaloni, conform autorităților vamale din China, citate de CNN. Incidentul a avut loc la punctul de control Futian, situat între Hong Kong și China continentală.

Descoperirea contrabandei

Autoritățile vamale au interceptat călătorul și, în urma unei inspecții, au descoperit că buzunarele pantalonilor pe care îi purta erau pline cu șase saci de pânză, sigilați cu bandă adezivă. „Odată deschise, fiecare sac conținea șerpi vii de toate formele, dimensiunile și culorile”, a raportat agenția vamală a Chinei, conform CNN.

Deși metoda de transportare este, fără îndoială, neobișnuită, contrabandistul părea să aibă o oarecare precauție în privința menținerii reptilelor prădătoare lângă părțile sale intime. Până în prezent, niciunul dintre șerpii identificați nu pare să fie veninos. Printre speciile transportate se numără șerpii de lapte, șerpii hognose occidentali, șerpii de porumb, șerpii șobolani din Texas și șerpii taur.

Descoperire vama China serpi

Bărbatul avea asupra sa 104 șerpi vii atunci când a fost oprit de ofițerii vamali. (Foto: Vama Shenzhen/CNN)

Problema globală a comerțului ilegal de animale sălbatice

Acest incident este un exemplu notabil al unei probleme prea des întâlnite: comerțul ilegal de animale sălbatice. Deși există eforturi internaționale pentru a opri contrabanda și vânzarea de animale exotice și pe cale de dispariție, această industrie valorează în prezent aproximativ 20 de miliarde de dolari pe an și este tot mai des legată de crima organizată, violența armată și daunele de mediu de proporții uriașe.

„Comerțul ilegal de animale sălbatice este a patra cea mai mare activitate ilegală din lume, după arme, droguri și traficul de persoane”, notează ZSL London Zoo. „[Acesta] lasă o urmă de distrugere care duce la dispariția speciilor și distrugerea vieților oamenilor.”

Au fost identificate cinci specii diferite de șerpi. - Vama Shenzhen.

Vameșii chinezi au identificat cinci specii diferite de șerpi. (Foto: Vama Shenzhen/CNN)

Măsurile luate de China împotriva contrabandei

Comerțul ilegal de animale sălbatice este o problemă deosebită în China, unde cererea pentru astfel de animale este extrem de mare. Animalele sunt adesea contrabandate pentru utilizare în medicina tradițională chineză, precum și pentru animale de companie și investiții. De exemplu, între 2010 și 2021, în China au avut loc cel puțin 192 de incidente de contrabandă cu pangolini, echivalând cu cel puțin 74.500 de pangolini morți, conform unui raport al Agenției de Investigare a Mediului.

În ciuda acestei cereri, China a încercat să își schimbe reputația de epicentru al contrabandei cu animale. În februarie 2020, legislativul de top al țării a anunțat o decizie de „interzicere totală a comerțului ilegal cu animale sălbatice și eliminarea consumului de animale sălbatice pentru a proteja viața și sănătatea oamenilor.” Speciile deja ilegale pentru comerț au primit protecții suplimentare, iar guvernul chinez a sugerat pedepse mai aspre pentru cei prinși că fac contrabandă cu animale ilegale – inclusiv pedeapsa cu moartea.

Deși opiniile pot varia în privința severității pedepselor, faptul că o țară cu o cerere atât de mare ia măsuri împotriva traficului de animale este o veste binevenită pentru iubitorii de animale și, probabil, pentru cei aproximativ 100 de șerpi eliberați.

„Cei care încalcă regulile vor fi trași la răspundere în conformitate cu legea”, a avertizat declarația agenției vamale. Deși nu s-a raportat dacă contrabandistul a fost arestat, cu siguranță nu am dori să fim în locul lui acum. Sau, mai exact, în pantalonii lui.