10 iul. 2024 | 16:26

Istoria uitată a Muzeului Simu. De ce au demolat comuniștii bijuteria din inima Capitalei: ”Nimic pentru noi, totul pentru țară!”

ACTUALITATE
Istoria uitată a Muzeului Simu. De ce au demolat comuniștii bijuteria din inima Capitalei: ”Nimic pentru noi, totul pentru țară!”

În inima Bucureștiului, pe bulevardul Take Ionescu, actualmente bulevardul Gheorghe Magheru din centrul Capitalei, se afla odinioară un loc de o importanță culturală deosebită, Muzeul Simu. Fondat de colecționarul și filantropul Anastase Simu, acest muzeu a fost un adevărat sanctuar al artei și culturii românești și internaționale. Din păcate, în 1960, regimul comunist a decis demolarea acestui monument cultural, ștergând astfel un capitol important din istoria artistică a României.

Anastase Simu, colecționarul pasionat care a fondat muzeul

Anastase Simu (1854-1935) a fost un important colecționar de artă și filantrop român. Provenit dintr-o familie de comercianți bogați, Simu a fost educat în spiritul valorilor culturale și artistice, având ocazia să călătorească și să studieze în diverse capitale europene.

Pasiunea sa pentru artă a fost alimentată de aceste călătorii și de contactul cu operele marilor maeștri ai artei europene. În 1910, Anastase Simu a decis să-și doneze colecția personală de artă statului român, înființând astfel Muzeul Simu.

Clădirea muzeului, proiectată de arhitectul grec Anastasios Metaxas, a fost construită special pentru a găzdui colecția vastă și diversificată a lui Simu, care cuprindea picturi, sculpturi, gravuri și obiecte de artă decorativă din România și din alte țări.

La inaugurarea muzeului sunt prezenți Regele Ferdinand și Regina Maria, precum și Spiru Haret, ministrul Educației de la acea vreme.

”Întemeetorul, Anastase Simu, poposit aci după Brăila, după ce învățase, ca și Maiorescu la Theresianum din Viena, continuase la Paris, sfârșise la Bruxelles, fusese secretar de legație la Berlin și făcuse, acasă, politică conservatoare care îl trimisese de mai multe ori în Cameră, își

purtase peste tot gândul cel statornic. Acest gând era un gând de artă”, scria autorul Emanoil Bucuța în revista ”Boabe de grâu”.

Vezi și: Tainele Casei Melik, cea mai veche locuință din București. Muzeul ”Theodor Pallady” de azi a fost azil pentru femei și adăpost pentru pașoptiști

Ce colecții impresionante găzduia Muzeul Simu

Opere de Artă Românești

Muzeul Simu găzduia o impresionantă colecție de artă românească, incluzând lucrări ale unor artiști renumiți precum Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ștefan Luchian și Gheorghe Petrașcu.

Aceste opere reflectau evoluția artei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, oferind vizitatorilor o perspectivă asupra patrimoniului artistic național.

Artă europeană și internațională

Pe lângă arta românească, colecția Muzeului Simu includea și lucrări importante ale unor artiști europeni și internaționali. Printre acestea se numărau opere ale pictorilor italieni, francezi, germani și olandezi, reflectând diversitatea și bogăția artistică a colecției lui Simu.

Sculpturile și gravurile adăugau o dimensiune suplimentară acestei colecții, subliniind interesul lui Simu pentru toate formele de artă vizuală.

În anul 1927, Anastase Simu donează statului român muzeul, terenul și 1182 de opere de artă, acestea intrând în posesia Ministerului Cultelor și Artelor. Cu toate acestea, fondatorului lăcașului de cultură se angajează să suporte integral toate cheltuielile.

Vezi și: Podul Mogoșoaiei, locul de promenadă al elitei bucureștene. Constantin Brâncoveanu a pavat drumul către moșia sa cu triunchiuri de copac

Demolarea muzeului, o tragedie culturală

În anii ’60, regimul comunist din România, condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, a lansat o campanie agresivă de modernizare și sistematizare urbană.

În acest context, multe clădiri istorice și monumente culturale au fost demolate pentru a face loc noilor construcții socialiste. Muzeul Simu nu a scăpat de această soartă tragică.

De ce a fost demolată clădirea de artă

În 1960, autoritățile comuniste au decis demolarea Muzeului Simu, considerând clădirea un obstacol în calea modernizării orașului.

Decizia a fost un șoc pentru comunitatea culturală și pentru bucureșteni, care au pierdut astfel un important loc de cultură și artă.

O parte din colecția Muzeului Simu a fost transferată la Muzeul Național de Artă al României, dar contextul și atmosfera unică a muzeului original s-au pierdut pentru totdeauna.

Moștenirea și impactul cultural

Deși Muzeul Simu a fost demolat, moștenirea sa culturală continuă să inspire și să fie comemorată. Colecția sa, acum parte a patrimoniului Muzeului Național de Artă al României, rămâne un testament al viziunii și generozității lui Anastase Simu.

Prin donațiile sale și prin fondarea muzeului, Simu a contribuit semnificativ la promovarea și conservarea artei românești și internaționale.

Vezi și: Top 10 muzee din București pe care trebuie să le vizitezi. Preț bilete și program de vizitare

În prezent, numeroase inițiative și proiecte culturale își propun să păstreze vie memoria Muzeului Simu și a fondatorului său.

Expoziții temporare, publicații și evenimente culturale aduc în prim-plan povestea muzeului și a colecției sale, subliniind importanța acestora pentru patrimoniul cultural al României.

Muzeul Simu a fost o bijuterie culturală a Bucureștiului, un loc unde arta și cultura se întâlneau pentru a oferi vizitatorilor o experiență inegalabilă. Demolarea sa de către regimul comunist a reprezentat o pierdere imensă pentru patrimoniul cultural național.

Cu toate acestea, moștenirea lui Anastase Simu și a muzeului său continuă să trăiască prin operele de artă păstrate și prin amintirea acestui loc emblematic.

Într-o epocă în care valorile culturale sunt din ce în ce mai apreciate, povestea Muzeului Simu servește ca o reamintire a importanței protejării și conservării patrimoniului nostru cultural.