09 iul. 2024 | 09:46

Recesiune iminentă până în septembrie dacă nu se acționează acum, avertizează un economist renumit

ACTUALITATE
Recesiune iminentă până în septembrie dacă nu se acționează acum, avertizează un economist renumit

Profesorul Jeremy Siegel de la Wharton avertizează că economia și piețele de acțiuni sunt în pericol dacă Rezerva Federală (Fed) nu începe să reducă ratele dobânzilor curând. Într-un interviu recent pentru CNBC, Siegel a subliniat dovezile economiei în încetinire, menționând o creștere a PIB-ului de doar 1,5% în al doilea trimestru, conform estimărilor Fed din Atlanta, și o creștere a șomajului la 4,1% luna trecută, relatează Business Insider.

Indicatori de recesiune și avertismente

Mai multe pierderi de locuri de muncă au adus economia mai aproape de declanșarea indicatorului de recesiune Sahm Rule, care semnalează începutul unei recesiuni când media mobilă pe trei luni a ratei șomajului crește cu 0.5 puncte procentuale peste cel mai scăzut nivel al ciclului. În plus, curba de randament inversată a Trezoreriei și încetinirea masei monetare sunt alte avertismente că o recesiune este iminentă.

Apeluri pentru reducerea ratelor

Siegel consideră că este timpul ca președintele Fed, Jerome Powell, să pregătească o reducere a ratelor în septembrie, urmată de o posibilă reducere în noiembrie. Economistul afirmă că inflația este sub control și nu dorește ca economia în încetinire să devină ceva mai grav.

Previziuni și așteptări

Previziunile sunt împărțite cu privire la o posibilă recesiune în următorul an, dar ratele ridicate pe termen lung cresc riscul. Fed din New York estimează o probabilitate de 56% ca economia să intre în recesiune până în iunie anul viitor. Siegel avertizează că nicio reducere a ratei în septembrie ar putea provoca o recesiune și ar pune în pericol evoluția acțiunilor, investitorii așteptând cel puțin 1-2 reduceri până la sfârșitul anului.

Decizii și date economice

Oficialii Fed se vor întâlni la sfârșitul lunii iulie, iar investitorii așteaptă datele economice cheie din săptămâna următoare, care ar putea influența decizia privind reducerile de rate din acest an. Toate privirile vor fi îndreptate către indicele prețurilor de consum, care va oferi bancherilor centrali o idee mai clară despre necesitatea menținerii ratelor ridicate pentru a controla inflația.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele