08 iul. 2024 | 12:51

El, 70 de ani. Ea, doar 35. Friedgard Thoma, ”blestemul indispensabil” al marelui filosof Emil Cioran

ACTUALITATE
El, 70 de ani. Ea, doar 35. Friedgard Thoma, ”blestemul indispensabil” al marelui filosof Emil Cioran

Povestea de iubire dintre Emil Cioran și Friedgard Thoma este una dintre acele povești fascinante care adaugă o dimensiune personală și emoționantă vieții unui filozof renumit pentru pesimismul și filosofia sa adâncă. Cioran, cunoscut pentru lucrările sale filosofice care reflectă asupra absurdului existenței și al suferinței umane, a avut o relație romantică cu Friedgard Thoma, o tânără germană care i-a fost parteneră de viață și sursă de inspirație într-o perioadă esențială din viața sa.

Femeia care i-a furat inima la 70 de ani

Emil Cioran s-a stabilit în Paris în anii 1930, unde a continuat să scrie și să dezvolte lucrările sale filosofice. În acea perioadă, Cioran trăia în sărăcie relativă, concentrându-se pe scrisul său și pe reflecțiile filozofice asupra sensului vieții și al suferinței.

Deși era bine cunoscut în cercurile filosofice pariziene, viața sa personală era una de retragere și introspecție.

În 1981, Cioran a cunoscut-o pe Friedgard Thoma, o tânără mamă de 35 de ani de etnie germană. Friedgard era, în acel moment, o doctorandă în filosofie la Paris.

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în cercurile intelectuale pariziene, unde Thoma a fost atrasă de gândirea profundă și melancolică a lui Cioran. Fascinată de geniul românului, șatena s-a hotărât să-i scrie:

“În general, toate frazele lui aveau prospeţimea sănătoasă a acelor lucruri care trec drept viciate sau cinice, în realitate însă sunt eliberate de tabu-uri, printr-o manevră elegantă. (…) M-am hotărât curând să-i trimit la editură o scrisoare acestui Cioran, despre a cărui viaţă nu aveam habar”, spunea, ani mai târziu, Friedgard Thoma.

Vezi și: Maria Teohari, copila orfană care a ”citit în stele”. Povestea incredibilă a primei femei astronom din România

Romantismul și aprofundarea legăturii

Relația dintre Cioran și Thoma a fost una marcată de romantismul intelectual și de atracția profundă dintre cei doi.

Deși Cioran era cunoscut pentru pesimismul său și pentru viziunea sumbră asupra vieții, Friedgard aducea o notă de căldură și speranță în viața sa. Această relație a fost caracterizată de dialoguri filosofice intense, explorări ale literaturii și ale artei, și momente de intimitate profundă.

Cioran a fost adesea impresionat de inteligența și curiozitatea lui Friedgard, iar Thoma a fost profund marcată de modul în care Cioran aborda problemele fundamentale ale existenței.

Relația lor a fost una de schimb de idei și emoții, iar Cioran adesea îi împărtășea lui Friedgard gânduri despre filozofie și literatura europeană.

Însemnătatea relației pentru Cioran

Deși filosoful era ”semi-însurat”, așa cum s-a autodeclarat de mai multe ori, cu Simone Boue, femeia care i-a fost alături mai bine de jumătate de secol, Emil Cioran nu a putut să-și ascundă sentimentele față de femeia care i-ar fi putut fi fiică.

Pentru Cioran, relația cu Friedgard a reprezentat un refugiu emoțional și intelectual. Deși Cioran a fost cunoscut pentru viziunea sa pesimistă și filozofia sa despre absurditatea existenței, relația cu Thoma i-a oferit o oportunitate de a explora emoții și sentimente pe care în mod normal le-ar fi considerat ca fiind irelevante în contextul filosofiei sale.

În scrierile sale, Cioran a menționat adesea contradicțiile dintre idealurile sale filozofice și trăirile personale. În perioada în care era implicat în relația cu Friedgard, Cioran a experimentat o formă de bucurie și împlinire emoțională, care părea să contrasteze cu perspectiva sa pesimistă asupra lumii.

Relația dintre Cioran și Friedgard Thoma a influențat profund modul în care celebrul filosof reflecta asupra iubirii și existenței. Deși Cioran nu a scris în mod explicit despre relația sa cu Thoma în lucrările sale filosofice, influențele acestei perioade sunt evidente în tonul și conținutul scrierilor sale din acea vreme.

Vezi și: ”Scrieți, băieți, numai scrieți!” Ion Heliade Rădulescu, eroul pașoptist care a fondat presa românească

Cioran și paradoxul iubirii

În scrierile sale, Cioran a explorat paradoxul iubirii și natura efemeră a fericirii. Relația cu Friedgard a fost, în sine, un paradox, o oază de bucurie într-o viață marcată de scepticism și melancolie.

Filosoful a reflectat asupra acestei experiențe în lucrările sale, folosind iubirea ca un contrast cu suferința și absurdul existenței.

Perioada în care Cioran a fost alături de Friedgard a fost una de mare creativitate pentru filozof. Lucrările sale din această perioadă, cum ar fi „Lacrimi și sfinți” și „Cartea amăgirilor”, sunt influențate de experiențele și sentimentele trăite alături de Thoma.

Amorul adolescentin transcris în scrisori pătimașe

În corespondența dintre Emil Cioran și Friedgard Thoma se regăsesc mărturii ale sentimentelor și gândurilor lor.

Omul de cultură i-a scris iubitei sale scrisori pline de afecțiune, în care dezvăluia aspecte personale și reflecții adânci despre viață și iubire.

Aceste epistole reprezintă acum o sursă prețioasă pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine latura intimă a filozofului.

”Vă mai amintiţi de plimbarea atât de apropiată pe marginea lacului? Din cauza frigului, azi-dimineaţă nu era aproape nimeni acolo. Doar eu cu lacrimile mele. Niciodată în viaţă nu am vărsat atât de multe, fără cea mai mică posibilitate de a râde.

Nu înţeleg ce caut pe lumea asta în care fericirea mă face şi mai nefericit decât nefericirea. Pentru mine aţi devenit atât de importantă încât mă întreb cum va sfârşi întâlnirea noastră.

Aş vrea să evadez cu dumneavoastră într-o insulă părăsită şi să plâng toată ziua. Acest loc mi-a devenit brusc drag pentru că îl cunoaşteţi şi îl îndrăgiţi.

Deşi am iubit viaţa pătimaş, am găsit-o totuşi lipsită de sens. Acum mi se pare total lipsită de sens, fără Dumneavoastră”.

Cât regret că nu am aşternut pe hârtie în fiecare zi, nu, în fiecare ceas, de când vă cunosc, ce reprezentaţi pentru mine! Cele mai contradictorii impresii pe care o fiinţă le-a simţi vreodată.

Şi totuşi, puse cap la cap, ar putea avea o unitate, o secretă convergenţă: frica teribilă că v-aş putea pierde.

(…)Mai bine iadul cu Dumneavoastră decât binecuvântarea de unul singur. Sunteţi blestemul meu indispensabil.”, îi scria Emil Cioran iubitei sale cu 35 de ani mai tânără.

Vezi și: Prima româncă intrată în Cartea Recordurilor. Povestea Aurorei Gruescu, prima femeie inginer silvic din lume

Sfârșitul Relației și Impactul Asupra Vieții lui Cioran

Relația dintre Cioran și Friedgard Thoma nu a fost destinată să dureze pentru totdeauna. În cele din urmă, cei doi s-au despărțit din motive care nu sunt complet clarificate, dar care sunt adesea asociate cu schimbările în viețile lor personale și profesionale.

Friedgard s-a întors în Germania, iar Cioran a continuat să scrie și să exploreze teme filosofice adânci.