30 iun. 2024 | 19:05

Descoperirea tulburătoare de sub podeaua lagărului de concentrare de la Auschwitz

ACTUALITATE
Descoperirea tulburătoare de sub podeaua lagărului de concentrare de la Auschwitz
Lagărului de concentrare de la Auschwitz, Polonia. (Foto: AP PhotoAlik Keplicz, FILE)

O descoperire tulburătoare a fost făcută recent sub podeaua unuia dintre cele mai notorii lagăre de concentrare ale Germaniei naziste. Mai mult de 30 de piese de șah, realizate manual, au fost descoperite în lagărul de concentrare Auschwitz din Polonia, în interiorul unui bloc de prizonieri, în timpul lucrărilor de renovare.

Cele 35 de piese au fost ascunse sub podelele de la primul etaj al blocului 8 din lagărul Auschwitz I, probabil pentru a fi ascunse de gardienii naziști. Această descoperire șocantă oferă o perspectivă tristă asupra vieții zilnice a prizonierilor de la Auschwitz, cunoscut drept cel mai mortal lagăr de concentrare din Europa în timpul Holocaustului., notează Jelusalem Post.

O privire în trecut

Peste 1,1 milioane de oameni — inclusiv evrei, romi, martori ai lui Iehova, homosexuali și persoane cu dizabilități — au fost uciși în acest lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte a „soluției finale” terifiante a lui Hitler. Elżbieta Cajzer, șefa colecțiilor de la Muzeul Auschwitz, a declarat că setul de șah desenat manual este remarcabil de bine conservat, în ciuda faptului că are aproximativ 80 de ani.

„Mai multe desene pot fi un pic încețoșate, dar imaginile turnurilor, pionilor, nebunilor și cailor sunt încă ușor de distins”, a spus Cajzer, citat de Dailymail.”Setul este incomplet, iar unele cutii nu mai au urme de desen. Evaluarea noastră arată că obiectele sunt într-o stare bună de conservare și vor fi supuse acum tratamentelor de conservare.”

Piese de sah ascunse de detinutii de la Auschwitz

Piese de șah ascunse de deținuții de la Auschwitz arată diverse aspecte ale vieții cotidiene pe care le aveau prizonierii în infernul Holocaustului.

Importanța ascunderii rapide

Cajzer a subliniat și importanța pentru prizonieri de a putea ascunde jocul rapid. „Piesele de șah descoperite sunt unice prin faptul că au fost create din carton prefabricat într-un mod relativ primitiv”, a adăugat ea. „Presupunem că accentul nu a fost pus pe calitățile estetice, ci pe funcționalitate, portabilitate ușoară și ascundere rapidă.”

Auschwitz a fost înființat inițial în aprilie 1940 ca un loc de detenție pentru prizonierii polonezi în timpul invaziei Germaniei naziste asupra Poloniei. Până la eliberarea lagărului în 1945, acesta a evoluat într-una dintre cele mai mari mașini de ucis din istorie. Prizonierii erau bătuți, torturați și executați pentru cele mai mărunte motive.

Piesele de sah ascunse de detinuti

Piesele de șah aveau o formă atipică față de cele clasice, pentru a putea fi ușor ascunse atunci când urmau controalele gardienilor naziști.

Jocurile și rezistența mentală

Dacă piesele de șah ar fi fost descoperite, este rezonabil să presupunem că ar fi urmat cele mai severe pedepse. Primele gazări au avut loc în blocul 11 al lagărului Auschwitz I, în jurul lunii august 1941, cu prizonieri sovietici și polonezi. Construcția Auschwitz II a început luna următoare, și între 1942 și sfârșitul lui 1944, oameni din toată Europa ocupată de germani au fost aduși cu trenuri înfricoșătoare. Mulți au fost trimiși direct în camerele de gazare.

Din cei 1,3 milioane de oameni trimiși la Auschwitz, 1,1 milioane au fost uciși. Victimele care nu au fost gazate au murit din cauza foametei, epuizării, bolilor, execuțiilor individuale sau bătăilor. Mulți alții au murit în urma experimentelor medicale crude.

Magdalena Urbaniak, de la Muzeul Auschwitz, a spus că prizonierii își petreceau timpul liber jucând jocuri pentru a scăpa de realitățile dure ale lagărului. „Șahul și cărțile erau jocuri populare pe care oamenii le puteau face singuri folosind bucăți de carton sau lemn obținute ilegal”, a explicat ea. „Activitățile mentale erau tratate ca un răgaz de la realitatea brutală a lagărului. Obiectele necesare pentru joc erau adesea produse ilegal de prizonieri.”

Poarta principală din lagărul de concentrare de la Auschwitz, pe care este inscripționat și astăzi mesajul Munca te va elibera.

Poarta principală din lagărul de concentrare de la Auschwitz, pe care este inscripționat și astăzi mesajul Munca te va elibera. (Foto: DW)

Mărturia unui supraviețuitor

Un supraviețuitor, Jan Dziopek, care a lucrat ca magazioner la atelierul de tâmplărie de la Auschwitz, a povestit cum fabrica adesea piese de șah. „Am avut multe comenzi, chiar și de la SS. Cu toate acestea, eram reticent să le îndeplinesc”, a spus el. „Totuși, trebuia să le îndeplinesc comenzile, pentru că, sub pretextul că lucrez pentru ei, puteam îndeplini cererile colegilor mei, care mă plăteau cu rații de pâine sau supă de lagăr.”

„Prieteni din bucătării și diferite depozite cumpărau aceste articole de la mine, deoarece nu aveau dificultăți în a obține mâncare. Nu voi intra în detalii despre numărul de ori și câte bătăi am primit pentru asta.”

Viitorul pieselor de șah descoperite

Piesele de șah descoperite vor fi prezentate într-o expoziție viitoare, axată pe viața de zi cu zi a prizonierilor din lagărele de concentrare. Această descoperire nu doar că ne oferă o imagine asupra încercărilor prizonierilor de a găsi o evadare mentală din realitatea sumbră a lagărului, dar și evidențiază ingeniozitatea și dorința de supraviețuire a acestora, chiar și în cele mai cumplite condiții.