08 iul. 2024 | 10:00

Cea mai mică pensie din România, bătrânii care trebuie să se descurce cu 600 de lei. Totul pleacă de la stagiul de cotizare

ACTUALITATE
Cea mai mică pensie din România, bătrânii care trebuie să se descurce cu 600 de lei. Totul pleacă de la stagiul de cotizare

Pensionarii din România se confruntă cu dificultăți financiare considerabile, mai ales cei care nu au muncit cel puțin 15 ani. Aceștia primesc pensii mult sub nivelul pensiei minime garantate, ceea ce îi pune într-o situație economică precară. În acest articol, vom explora detaliile legate de calculul pensiilor pentru cei care nu au îndeplinit stagiul complet de cotizare, exemplificând cu cazul pensiilor din sistemul agricol și pensiile pentru persoane cu handicap.

Recalcularea pensiilor și stagiul de cotizare

Conform legislației din România, pentru a beneficia de pensia minimă garantată de 1.281 de lei, pensionarii trebuie să fi lucrat cel puțin 15 ani. Cei care nu îndeplinesc acest criteriu vor primi o pensie bazată strict pe contributivitate, ceea ce înseamnă adesea o sumă mult mai mică.

Pensia bazată pe contributivitate

Pensionarii care au lucrat mai puțin de 15 ani primesc pensii calculată doar pe baza contribuțiilor lor. Statul nu completează această pensie până la nivelul pensiei minime garantate. Astfel, mulți pensionari ajung să primească doar câteva sute de lei pe lună. De exemplu, după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție poate fi de doar 591 de lei, sumă la care statul adaugă diferența până la 800 de lei.

Pensia pentru incapacitate de muncă

Pentru cei care nu au atins vârsta de pensionare și care nu au lucrat 15 ani, dar se află în incapacitate de muncă, situația este și mai dificilă. Aceștia nu sunt eligibili pentru pensie pe bază de contributivitate, ci trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap grav este de aproximativ 600 de lei, iar pentru handicap accentuat este de 350 de lei.

Disparități în sistemul de pensii

Sistemul de pensii din România prezintă mari disparități, evidențiate de diferențele semnificative între pensiile minime și cele de serviciu. De exemplu, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iunie 2024, de 11.588 persoane, în creștere cu 47 de persoane față de luna anterioară. Pensia medie pentru beneficiarii Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor este de 24.879 lei, din care 21.831 lei sunt suportați din bugetul de stat.

Pensii de serviciu

De Legea nr. 216/2015, care prevede acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, au beneficiat, în luna iunie 2024, 794 de persoane. Pensia medie în acest caz este de 6.672 de lei, din care 3.142 de lei sunt suportați de la bugetul de stat.

Impactul recalculării pensiilor

Recalcularea pensiilor aduce schimbări importante, dar nu întotdeauna pozitive pentru toți pensionarii. Pentru cei care nu au contribuit suficient la sistemul de pensii, recalcularea poate însemna o confirmare a veniturilor extrem de reduse. Cei care nu au stagiul minim de cotizare se vor confrunta cu pensii mult sub pragul minim garantat, fără intervenția suplimentară a statului.

Exemple concrete

Un exemplu elocvent este cel al pensionarilor care au lucrat în agricultură. După zeci de ani de muncă, aceștia se trezesc cu pensii de sub 600 de lei, insuficiente pentru a acoperi nevoile zilnice de bază. În ciuda completării parțiale de către stat, aceste sume rămân mult sub ceea ce ar fi necesar pentru un trai decent.

Cea mai mică pensie din România, de doar 600 de lei, reflectă o realitate dură pentru mulți bătrâni care nu au reușit să acumuleze suficient stagiu de cotizare. Sistemul de pensii, deși recalculat, încă prezintă mari inegalități, lăsând mulți pensionari într-o situație financiară precară. Este esențial ca politicile publice să abordeze aceste disparități și să ofere soluții sustenabile pentru asigurarea unui trai decent tuturor pensionarilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele