11 iul. 2024 | 17:20

Crocodil asiatic în munții României: descoperire importantă făcută de cercetători de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

ACTUALITATE
Crocodil asiatic în munții României: descoperire importantă făcută de cercetători de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

Un grup de cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a făcut o descoperire surprinzătoare: pe teritoriul României, în trecut, trăia o specie de crocodil care astăzi este prezentă doar în sud-estul Asiei.

Această descoperire a fost realizată de paleontologi de la UBB, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea și Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Detaliile descoperirii

Crocodilii descoperiți fac parte din grupul gavialilor, o specie semi-acvatică cunoscută pentru boturile lor alungite și înguste, specializate pentru hrana pe bază de pește. Gavialii, cum este cunoscut gavialul indian (Gavialis gangeticus), au fost identificați pe baza unor dinți fosili găsiți în rocile de la Turnu Roșu, în Munții Făgăraș.

În perioada Paleogenului, acum circa 34-48 milioane de ani, regiunea era scăldată de apele calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys. Fosilele descoperite sugerează că acești crocodili au trăit în apele din apropierea munților proaspăt formați ai Făgărașului.

Dinții colectați în decursul a peste un secol de la mai mulți indivizi au permis cercetătorilor să identifice cel puțin cinci forme morfologice de crocodili primitivi din grupul gavialilor. Această descoperire nu doar că adaugă un nou grup de vertebrate fosile în România, dar sugerează și o migrație a acestor animale din nord-vestul Africii spre teritoriile actuale ale României.

Cauzele dispariției

Potrivit cercetătorilor, crocodilii au dispărut din România din cauza schimbărilor climatice de la sfârșitul Eocenului și începutul Oligocenului, perioadă marcată de instalarea primelor calote glaciare în Antarctica. Această mare criză climatică a determinat dispariția multor specii, inclusiv a acestor crocodili.

Această descoperire subliniază faptul că cercetarea fosilelor în România are încă multe secrete de dezvăluit. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista North Western Journal of Zoology, deschizând noi perspective pentru studiul vertebratelor fosile și a migrațiilor lor istorice.

Crocodilii au avut o prezență în România în trecut, iar cercetătorii au găsit dovezi clare ale existenței lor. Deși nu se găsesc acum pe teritoriul țării, acești reptile au trăit aici în perioada Paleogen, acum aproximativ 34-48 de milioane de ani.

Cel mai cunoscut dintre crocodilii care viețuiau în această zonă era gavialul indian sau gharialul (Gavialis gangeticus), caracterizat prin botul alungit și îngust, dotat cu o multitudine de dinți specializați pentru hrana lor specifică, peștele. Aceste fosile au fost descoperite în sudul Transilvaniei, iar cercetările sugerează că provin dintr-un strămoș apropiat de Maroccosuchus, un alt crocodil cunoscut din vestul Oceanului Tethys. Dispariția acestor crocodili din România a fost probabil cauzată de schimbările climatice petrecute la limita dintre Eocen și Oligocen, când au avut loc mari crize climatice, inclusiv instalarea primelor calote glaciare în Antarctica.