Majorarea pensiilor și legătura tristă cu campania electorală din toamnă. Ce nu știu pensionarii români despre ”manevre”
În România, recalcularea pensiilor a devenit un subiect fierbinte, mai ales în contextul apropiatelor alegeri electorale.
Dorina Barcari, expertă în pensii și salarizare, a adus în atenție o serie de acuzații grave cu privire la manipularea recalculărilor de pensii în scopuri electorale. Barcari consideră că această practică este folosită de politicieni pentru a-și îmbunătăți imaginea și a atrage voturi, fără a ține cont de consecințele negative asupra pensionarilor.
Manipularea recalculării pensiilor
Dorina Barcari a subliniat că recalcularea pensiilor în România se realizează în două etape cruciale: în lunile septembrie și decembrie. Aceasta susține că aceste recalculări sunt manipulate deliberat pentru a corespunde agendei politicienilor. Barcari a menționat că politicienii profită de aceste momente pentru a-și prezenta imaginea într-o lumină favorabilă, în detrimentul pensionarilor.
Ministrul Muncii a anunțat recent că au fost tipărite 15 milioane de decizii de recalculare a pensiilor, o afirmație pe care Barcari a considerat-o inițial o aberație. Totuși, ea a primit numeroase mesaje din întreaga țară, confirmând că pensionarii au primit decizii de reducere a pensiilor. Aceste reduceri au fost justificate prin debite create din erori ale funcționarilor de la casele de pensii, ceea ce a dus la o mare nemulțumire în rândul pensionarilor.
Barcari susține că reducerea pensiilor este o strategie pentru a putea anunța ulterior o majorare în septembrie, anulând debitele respective și prezentându-se astfel ca salvatori ai situației. Ea consideră aceste tactici incorecte și sfidătoare la adresa cetățenilor români.
„Există o recalculare în septembrie și una în decembrie. Sunt datele electorale foarte importante aici. Sunt niște manevre atât de incorecte și sfidătoare la adresa cetățenilor români. (…) Dânșii întâi au emis aceste decizii de reducere a pensiilor ca să spună că le măresc în septembrie. Probabil că o să anuleze aceste debite… Niște manevre”, a declarat Barcari într-o intervenție la Realitatea PLUS.
Incertitudinea privind majorarea pensiilor
Întrebată când ar urma pensionarii să primească pensii mărite, Dorina Barcari a fost sceptică, răspunzând ironic că „la anul și la mulți ani!”. Ea sugerează că vor apărea alte erori și încurcături care vor amâna majorarea pensiilor, lăsând vârstnicii în incertitudine.
Aceste afirmații sunt susținute de experiența anterioară a pensionarilor, care au primit decizii de reducere a pensiilor din cauza erorilor de calcul. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că au fost emise 15 milioane de decizii de recalculare a pensiilor, deși numărul pensionarilor nu este de 15 milioane. Aceasta a stârnit confuzie și indignare, deoarece deciziile primite până acum sunt, de fapt, reduceri ale pensiilor, cauzate de erori de calcul.
Barcari a menționat că, în conformitate cu legea 125/2014, debitele create în sarcina pensionarilor din erorile comise de funcționarii de stat nu ar trebui să fie reținute de la aceștia. Cu toate acestea, pensionarii au primit tabele de reținere, iar mulți dintre ei nu sunt informați sau nu contestă deciziile, ceea ce le permite autorităților să rețină banii.
„A spus doamna ministră că au emis 15 milioane de decizii. Ori nu sunt 15 milioane de pensionari și deja deciziile care au sosit sunt decizii de reducere a pensiilor în urma unor erori de calcul, care au creat debite în sarcina pensionarilor, pe care Casele de Pensii le și rețin, le-au trimis pensionarilor tabelul de reținere, încălcând legea 125/2014, care spune că debitele create în sarcina pensionarilor din erorile comise de funcționarii de stat nu se rețin de la pensionari. Însă în articolul 1 este băgată o șopârliță, așa, la sfârșitul articolului spune prin contestare și dacă pensionarii nu sunt informați, nu contestă, sigur li se rețin banii. Dar uneori și dacă contestă, tot li se rețin”, a explicat Barcari.
Situația recalculării pensiilor în România ridică semne de întrebare serioase cu privire la manipularea acestor procese în scopuri electorale. Pensionarii se confruntă cu reduceri nejustificate ale pensiilor și cu o incertitudine constantă privind viitoarele majorări. Este esențial ca autoritățile să adopte o abordare transparentă și corectă în gestionarea pensiilor, respectând drepturile cetățenilor și evitând utilizarea acestora în jocurile politice. Pensionarii români merită respect și siguranță financiară, nu manevre electorale care le agravează situația.