Pensiile care dispar din România, este obligatoriu. Documentul a ajuns deja la Bruxelles, se schimbă din nou legea pentru pensionari
Recent, la Camera Deputaților a fost depusă o nouă propunere legislativă care vizează suspendarea pensiilor speciale pentru persoanele ce ocupă funcții de demnități publice și instituirea contribuției la sănătate pentru veniturile necontributive ale pensiilor de serviciu. Această măsură face parte din angajamentul României de a reforma pensiile speciale, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Pensiile speciale în pericol
Reforma pensiilor speciale este o obligație a României conform PNRR, țara trebuind să alinieze pensiile speciale la principiul contributivității, fără a crea noi categorii de pensii speciale și raționalizându-le pe cele existente. Conform noilor reglementări, pensiile speciale vor fi calculate pe baza contribuțiilor efectuate, vechimii în profesie și veniturilor obținute, eliminând astfel scutirile fiscale pentru a asigura un sistem fiscal mai echitabil.
Legea nr. 282/19.10.2023 privind pensiile de serviciu a fost adoptată, dar nemulțumirea publicului față de menținerea acestor pensii persistă. Parlamentul a încercat să interzică și cumulul pensiei cu salariul la stat, însă Curtea Constituțională a declarat această măsură neconstituțională prin Decizia nr. 521/05.10.2023. Cu toate acestea, Curtea a lăsat loc de interpretare în cazul cumulului pensiei de serviciu cu funcțiile de demnitate publică, sugerând că acestea nu constituie un drept fundamental la muncă, iar pensia de serviciu nu este un drept fundamental la pensie.
Impactul noilor măsuri
Reducerea pensiilor prin instituirea contribuției la sănătate pentru pensiile mari este considerată o măsură necesară și echitabilă, cu condiția să fie realizată printr-o lege, nu printr-o ordonanță de urgență. Implementarea noii propuneri legislative va avea un impact socioeconomic pozitiv, contribuind la crearea unui sistem de pensii și fiscal mai echitabil și inhibând intrarea în politică a persoanelor care au beneficiat anterior de privilegii. Fondurile bugetare rezultate din contribuția la sănătate vor fi utilizate pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, potrivit dcbusiness.ro.
Situația actuală a pensiilor de serviciu
În mai 2024, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a crescut ușor, ajungând la 11.541 de persoane, cu 70 mai multe decât în luna anterioară, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Majoritatea beneficiarilor (5.641) sunt acoperiți de prevederile Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor. Pensiile medii de serviciu în acest segment au atins 24.552 de lei, din care 21.540 de lei sunt acoperiți din bugetul de stat și 6.803 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Perspective pentru viitor
Noua propunere legislativă, care a ajuns deja la Bruxelles, subliniază angajamentul României de a reforma sistemul de pensii speciale, conform cerințelor europene. Aceste modificări sunt esențiale pentru asigurarea sustenabilității financiare și echității sistemului de pensii din România.
Pentru a înțelege mai bine schimbările și impactul acestora asupra viitorului sistemului de pensii, este important să urmărim evoluțiile legislative și să ne informăm constant. Aceasta este o etapă crucială pentru reformarea unui sistem care a stârnit controverse și nemulțumiri de-a lungul timpului.