10 iun. 2024 | 06:30

Dacia versus Tesla, la capitolul care contează mai mult. Cine vinde mai bine în România, dar în țările vecine din Europa

ACTUALITATE
Dacia versus Tesla, la capitolul care contează mai mult. Cine vinde mai bine în România, dar în țările vecine din Europa

Vânzările auto din România și din țările vecine continuă să evolueze, cu Dacia și Tesla fiind doi dintre cei mai importanți jucători pe aceste piețe. Un raport recent al PwC Autofacts, care analizează piețele auto din România, Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, oferă o privire de ansamblu asupra performanțelor acestor branduri și asupra tendințelor de vânzări și producție din regiune.

Dacia, lider incontestabil pe piață

Dacia continuă să fie cea mai vândută mașină pe toate cele cinci piețe analizate. Chiar dacă vânzările de autoturisme au scăzut cu 10,2% în primul trimestru din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, Dacia și-a menținut poziția de lider. În România, Dacia Duster rămâne un model preferat, contribuind semnificativ la succesul brandului.

„Dacia rămâne cel mai bine vândut brand. Tesla și-a dublat vânzările în aceeași perioadă și a urcat cu 11 poziții intrând în top 10”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul industriei auto PwC România.

În primul trimestru al acestui an, producția auto din România a crescut cu 7%, înregistrând al doilea trimestru consecutiv de creștere. Pentru întregul an, se așteaptă ca producția să crească cu 8,5%, determinată în principal de vehiculele comerciale ușoare (LCV). În schimb, producția de autoturisme este prognozată să scadă cu 7,1%.

Tesla, în creștere spectaculoasă

Tesla a avut o evoluție remarcabilă în 2024, dublându-și vânzările și intrând în top 10 cele mai vândute mărci auto din România. În ciuda scăderii generale a vânzărilor de autoturisme, Tesla a reușit să își crească semnificativ prezența pe piață. Această performanță este notabilă, având în vedere că primele trei luni ale anului au fost dificile pentru industria auto, inclusiv din cauza reducerii facilităților acordate pentru achiziția de autovehicule verzi.

La nivelul celor cinci state analizate, vânzările cumulate de autoturisme ar urma să crească cu 4,6% în acest an, toate piețele având o traiectorie pozitivă. Ungaria este de așteptat să înregistreze cel mai mare salt, cu 8,7% față de 2023.

Evoluția producției auto în Europa Centrală

În ceea ce privește producția auto, se preconizează o scădere de 0,8% în 2024 față de 2023 pentru vehiculele ușoare pe piețele analizate. Aceasta scădere va fi determinată de o reducere de 4% a producției de autoturisme, în ciuda creșterii prognozate pentru piața vehiculelor comerciale ușoare (+35,0%).

În Cehia și Slovacia, cele mai mari piețe de producție din regiune, producția va scădea cu 1,6% și, respectiv, 3,5%. Cu toate acestea, producția de vehicule electrice este în creștere, estimată la un plus de 15,6% în 2024 față de 2023, și se așteaptă un avans uriaș de 208,4% până în 2030.

Viitorul vehiculelor electrice

Performanța vehiculelor electrice cu baterii (BEV) este preconizată să fie mai slabă în 2024 (-2,3%), în timp ce vehiculele hibride plug-in (PHEV) și hibride complete (FHEV) vor compensa această pierdere cu creșteri de 24,0% și, respectiv, 27,9%. Până în 2027, BEV-urile vor deveni cel mai popular tip de propulsie electrificată de serie pentru patru din cele cinci piețe analizate, cu excepția României, unde vor predomina vehiculele FHEV.

În concluzie, Dacia rămâne liderul incontestabil al pieței auto din România și din țările vecine, în timp ce Tesla înregistrează o creștere spectaculoasă a vânzărilor. Producția auto din regiune se confruntă cu provocări, dar vehiculele electrice continuă să câștige teren, pregătind terenul pentru o tranziție către mobilitatea sustenabilă

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele