27 mai 2024 | 12:48

Alimentele care încetinesc îmbătrânirea creierului. Ce mănânci ca să fii veșnic tânăr

ACTUALITATE
Alimentele care încetinesc îmbătrânirea creierului. Ce mănânci ca să fii veșnic tânăr

Înțelegerea proceselor biologice ale îmbătrânirii ne-ar putea ajuta să trăim mai mult și să rămânem mai sănătoși pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar un nou studiu leagă viteza cu care îmbătrânește creierul nostru de nutrienții din dietele noastre.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois și Universitatea din Nebraska-Lincoln au corelat scanările cerebrale cu aportul nutrițional pentru 100 de voluntari cu vârste între 65 și 75 de ani, căutând legături între anumite diete și o îmbătrânire mai lentă a creierului.

Ei au identificat două tipuri distincte de îmbătrânire cerebrală, iar îmbătrânirea mai lentă a fost asociată cu un aport nutrițional similar cu cel oferit de dieta mediteraneană, demonstrată în studii anterioare ca fiind una dintre cele mai bune pentru organismul nostru.

„Am investigat biomarkeri nutriționali specifici, cum ar fi profilele de acizi grași, cunoscuți în știința nutriției pentru a oferi potențial beneficii pentru sănătate”, a declarat neurocercetătorul Aron Barbey, de la Universitatea din Illinois.

„Aceasta se aliniază cu vasta cercetare din domeniu care demonstrează efectele pozitive ale dietei mediteraneene, care pune accentul pe alimente bogate în acești nutrienți benefici”, a mai spus acesta.

Cercetătorii nu s-au bazat pe auto-raportările participanților la studiu cu privire la diete. În schimb, au analizat probe de sânge pentru a căuta biomarkeri nutriționali: dovezi științifice solide pentru ceea ce consumau acești vârstnici.

Ce să mănânci mai mult

Acizii grași, precum cei din pește și ulei de măsline, și antioxidanții, cum ar fi vitamina E, prezentă în spanac și migdale, s-au numărat printre biomarkerii benefici identificați, precum și carotenoizii, pigmenți vegetali găsiți în morcovi și dovleac, despre care s-a descoperit anterior că reduc inflamația în corp și protejează celulele de daune.

Un alt biomarker benefic asociat cu îmbătrânirea mai lentă în această cercetare a fost colina, care se găsește în concentrații mari în gălbenușurile de ou, organe și boabe de soia crude.

Cercetătorii au evaluat îmbătrânirea cerebrală atât prin scanări cerebrale RMN, cât și prin evaluări cognitive. Aceste abordări a oferit o imagine a agilității mentale practice, împreună cu detalii mai subtile ale configurației neuronilor, conform cu alimentația.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele