Prodan, o moarte misterioasă care a șocat Generația de Aur: se uita la televizor, s-a enervat și a făcut infarct: „Pur şi simplu nu am mai văzut aşa ceva”
Pe 16 noiembrie 2016, fotbalul românesc a suferit o pierdere imensă prin moartea lui Daniel Prodan. La doar 44 de ani, fostul fundaș central al Generației de Aur a suferit un infarct fatal în timp ce se uita la televizor acasă. Tragedia s-a petrecut sub ochii soției sale, Licinia, și ai fiului său, Răzvan. Prodan este primul membru al echipei care a făcut istorie la Campionatul Mondial din 1994 care a decedat.
Un omagiu emoționant la meciul de retragere al Generației de Aur
Într-un moment de mare emoție și respect, pe 25 mai 2024, cei 50.000 de oameni prezenți pe Arena Națională s-au ridicat în picioare pentru a aduce un omagiu regretatului Didi Prodan. Meciul de retragere al Generației de Aur a fost marcat de această clipă impresionantă, în care jocul s-a oprit în minutul trei, exact numărul purtat pe tricou de Prodan în fiecare apariție sub tricolor. Întreg stadionul a scandat numele său, semn că Didi Prodan este și va fi iubit pentru totdeauna, scriu cei de la Playsport.ro.
Ultimele momente
Daniel Prodan urmărea un interviu acordat de Răzvan Lucescu când a suferit infarctul. Mircea Sandu, fostul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF), a relatat că Prodan s-a ridicat din fotoliu și s-a prăbușit la pământ. Jurnalistul Dorin Chioțea, prieten apropiat al lui Prodan, a anunțat tragedia pe pagina sa de Facebook, descriind cum soția sa a chemat ambulanța la 19:57. Medicii au ajuns rapid și au încercat să-l resusciteze timp de trei ore, dar fără succes. „Inima sa a fost repusă în funcțiune de patru ori, dar de fiecare dată pulsul a dispărut după câteva secunde”, a spus Chioțea.
Eforturile de resuscitare
În ciuda intervenției rapide și a eforturilor susținute ale medicilor, viața lui Prodan nu a putut fi salvată. Alis Grasu, directorul SABIF, a confirmat că echipajele de salvare au folosit echipamente de ultimă generație și au depus toate eforturile pentru a-l resuscita. „În 14 minute a ajuns la dânsul primul echipaj. Foarte rapid a venit și al doilea. Ambele mașini au avut dotări de ultimă generație și medici urgentiști experimentați, au încercat să-l resusciteze timp de trei ore. S-a încercat tot ce e posibil, din păcate inima sa a cedat”, a declarat Alis Grasu.
Reacțiile din lumea fotbalului
Moartea lui Daniel Prodan a șocat întreaga lume a fotbalului. Gheorghe Hagi și alți foști colegi și-au exprimat durerea și neîncrederea. Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei, a subliniat că Prodan era perfect sănătos și nu avea probleme cardiace cunoscute. „E incredibil, n-ai nicio boală, nu te doare nimic și te prăbușești dintr-odată și mori. E de necrezut pe un corp sănătos să apară infarct miocardic”, a declarat Popescu.
Cariera și palmaresul lui Daniel Prodan
Născut pe 23 martie 1972, la Satu Mare, Daniel Prodan și-a început cariera la Olimpia Satu Mare, înainte de a se transfera la Steaua București în 1992. Cu Steaua, Prodan a câștigat cinci titluri de campion, o Cupă a României și două Supercupe ale României. În 1997, s-a transferat la Atlético Madrid, iar un an mai târziu, la Glasgow Rangers, unde o accidentare gravă la genunchi i-a limitat aparițiile.
În echipa națională a României, Prodan a fost selecționat de 54 de ori și a marcat un gol. A fost titular în toate meciurile la Campionatul Mondial din 1994, unde România a ajuns în sferturile de finală, și a participat la Campionatul European din 1996.
Echipele la care a evoluat Daniel Claudiu Prodan:
1991-1993 Olimpia Satu Mare, Liga 2
1993-1997 Steaua București 121 de meciuri / 10 goluri
1997-1998 Atletico Madrid 34 de meciuri / 4 goluri
1998-2000 Glasgow Rangers 0 meciuri / 0 goluri
2000 Steaua București 1 meci / 0 goluri
2000-2001 Rocar București 15 meciuri / 3 goluri
2001-2002 FC Național București 5 meciuri / 0 goluri
2002 Messina 5 meciui / 1 gol
2002-2003 FC Național București 7 meciuri / 0 goluri
Moștenirea lui Daniel Prodan
În urma lui Daniel Prodan au rămas soția sa, Licinia, fiul lor Răzvan, care este fotbalist la Atletico Regal București, și fiica lor Ștefania, studentă în Olanda. Fratele său, Ciprian Prodan, a fost și el fotbalist, jucând pentru mai multe cluburi din România.
În semn de respect și pentru a onora memoria lui Prodan, stadionul din Satu Mare a fost redenumit Stadionul Daniel Prodan în februarie 2017.
Funeralii și omagii
Trupul neînsuflețit al lui Daniel Prodan a fost depus la capela Bisericii „Sfântul Ilie” din Pipera, unde cei care l-au cunoscut și apreciat și-au putut lua rămas bun. Sâmbătă, la ora 14:00, la cimitirul cu același nume, a avut loc înmormântarea. Foștii colegi și prieteni, precum Gică Popescu și Viorel Moldovan, au fost prezenți pentru a-l conduce pe ultimul drum.
Gică Popescu a dezvăluit că a schimbat ultimele mesaje cu Prodan cu doar câteva minute înainte de tragedie. „Chiar înainte de momentul în care s-a stins, Didi îmi trimitea mesaje… Mă uit în gol la telefon și văd ultima noastră conversație. Măcar am apucat să ne luăm rămas bun… Odihnește-te în pace, prieten drag!”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.
Daniel Prodan rămâne o figură emblematică a fotbalului românesc. Moartea sa subită a lăsat un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut și admirat. Deși a plecat dintre noi prea devreme, amintirea sa va dăinui pentru totdeauna în istoria sportului românesc. Fanii și colegii continuă să-i onoreze memoria, perpetuând astfel moștenirea sa în fotbalul românesc. Tragedia din 2016 a fost un moment de reflecție pentru toți cei care l-au cunoscut, subliniind cât de fragilă poate fi viața și importanța de a prețui fiecare momen