23 mai 2024 | 15:22

Descoperirea care schimbă tot ceea ce știai despre Soare. Ce spun oamenii de știință de la NASA

ACTUALITATE
Descoperirea care schimbă tot ceea ce știai despre Soare. Ce spun oamenii de știință de la NASA

Un nou studiu publicat în revista Nature indică faptul că câmpul magnetic al Soarelui își are originea aproape de suprafața acestuia și nu în adâncurile stelei, așa cum se credea anterior.

Această descoperire răstoarnă decenii de credințe științifice care plasau câmpul magnetic aproape de centru.

Descoperirea a fost făcută după ce echipa a efectuat o serie de calcule complexe pe un supercomputer NASA.

Merită menționat că acestea sunt doar concluzii inițiale și mai multă cercetare este necesară pentru a confirma datele.

Câmpul magnetic al Soarelui fluctuează într-un ciclu care durează 11 ani

În timpul celei mai puternice părți a acestui ciclu, vânturi puternice și pete solare se formează la ecuatorul solar, împreună cu coloane de material care provoacă aurora boreală aici, pe Pământ.

Teoriile anterioare care plasau câmpul magnetic mai adânc în Soare au întâmpinat dificultăți în conectarea acestor fenomene solare diverse.

Oamenii de știință speră că, printr-o mai mare studiere, vor putea folosi această teorie nu doar pentru a explica crearea evenimentelor solare, ci și pentru a prezice mai precis când acestea vor avea loc.

Aceste descoperiri ar putea duce nu doar la previziuni mai timpurii ale următorului eveniment de aurora boreală. Energia magnetică intensă a Soarelui este, de asemenea, sursa exploziilor solare și a erupțiilor de plasmă numite efracții coronale de masă.

Anul în care Soarele „s-a supărat” pe Pământ

În momentul în care aceste efracții se îndreaptă spre Pământ, se întâmplă tot felul de lucruri rele. Acest lucru s-a întâmplat și în 1859, când o furtună geomagnetică gigant a creat cea mai mare furtună solară din istorie.

Acest lucru este cunoscut sub numele de Evenimentul Carrington, atribuit astronomului britanic Richard Christopher Carrington.

Explozia solară, care a fost de fapt o explozie magnetică la suprafața Soarelui, a strălucit scurt timp mai puternic decât Soarele și a provocat lumini colorate să izbucnească peste tot pe planetă, similar cu aurora boreală.

De asemenea, a deteriorat cablurile de telegraf, dând, de asemenea, foc hârtiei de telegraf.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele