22 mai 2024 | 12:03

Uniunea Europeană face ordine în lumea inteligenței artificiale: Noua legislație UE

ACTUALITATE
Uniunea Europeană face ordine în lumea inteligenței artificiale: Noua legislație UE

Statele membre ale Uniunii Europene au susținut marți acordul politic din decembrie anul trecut privind reglementarea inteligenței artificiale (AI), iar noua legislație va intra în vigoare luna viitoare.

Legea care ar putea schimba totul

Această lege, cunoscută drept Legea AI a Europei, este considerată de departe mult mai cuprinzătoare decât reglementările obținute în Statele Unite, unde abordarea este bazată pe conformarea voluntară și nimic mai mult decât atât.

În contrast, China își concentrează eforturile în acest domeniu pe menținerea stabilității sociale și a controlului statului, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Votul statelor europene a avut loc la două luni după ce europarlamentarii aprobaseră proiectul de lege cu amendamente importante, proiect inițiat de Comisia Europeană în 2021.

Giganții inteligenței artificiale, sub lupa Comisiei Europene

Îngrijorarea privind impactul inteligenței artificiale asupra dezinformării, știrilor false și materialelor protejate de drepturile de autor a crescut semnificativ în ultimele luni, în contextul popularității sistemelor AI generative, cum ar fi ChatGPT creat de OpenAI, sprijinit de Microsoft, și chatbot-ul Gemini de la Google, mai ales în contextul alegerilor care urmează în lunile următoare.

Ministrul belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel, a declarat într-un comunicat că „această lege de referință, prima din lume de acest gen, răspunde unei provocări tehnologice globale care creează, în același timp, ocazii pentru societățile și economiile noastre”.

El a adăugat că „prin Legea AI, Europa pune accentul pe importanța încrederii, transparenței și responsabilității în utilizarea noilor tehnologii, asigurând totodată ca această tehnologie în evoluție rapidă să prospere și să stimuleze inovația europeană”.

Fără absolut niciun dubiu, reglementarea inteligenței artificiale este esențială unui mediu online în care știrile false să nu prospere.

Luând în calcul lipsa de discernământ a multor utilizatori de internet, orice știre mincinoasă poate căpăta valențe de adevăr absolut, mai ales acum când deepfake-urile se pot realiza cu un singur click, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele