GeIL Enhance Corsa 1600 MHz 8 GB DDR3 – Memorii de buget cu stabilitate ridicata [REVIEW]
GeIL Enhance Corsa reprezinta seria de buget a producatorului pentru segmentul de memorii RAM. Testele efectuate ne-au oferit cateva surprize placute in ceea ce priveste performanta acestui kit.
GeIL, sau Golden Emperor International Limited, este un producator de memorii RAM cu o vechime destul de mare. Multi dintre voi cred ca isi mai aduc aminte de kiturile DDR1 si DDR2 care se gaseau la noi pe piata in trecut, cu radiatoarele masive din cupru, de culoare aurie, cautate de orice utilizator care dorea un strop de performanta in plus pentru sistemul lui.
In ultima vreme, si mai ales pentru segmentul de memorii DDR3, GeIL si-a pierdut din „stralucirea” pe care o avea la noi in tara. Motivul este in principal lipsa unei promovari a brand-ului, zicala „ochii care nu se vad se uita” aplicandu-se foarte bine in acest caz.
GeIL Enhance Corsa 1600 MHz 8 GB DDR3 este produsul pe care il vom analiza pe parcursul acestui articol. Enhance Corsa este segmentul de buget al producatorului si este reprezentat de memorii single channel, kituri Dual-Channel si chiar si Quad-Channel pentru sistemele LGA 2011. Frecventele de lucru sunt insa ceva mai reduse si latentele standard, CL9. Am avut insa cateva surprize placute dupa rularea testelor, care ne-au facut sa ne schimbam primele impresii avute asupra acestui kit.
DESIGN SI CONSTRUCTIE
Design-ul unui kit de memorii conteaza mai putin pentru functionalitate, as putea spune chiar deloc. Design-ul este in principal agresiv si este reprezentat de radiator, pentru a atrage atentia pasionatilor de hardware si a celor de gaming in momentul achizitiei. Daca ne uitam mai atent la memorii in ultima vreme, radiatorul a devenit standard pentru acestea. Nu mai este folosit doar pe kiturile scumpe si cu performante ridicate ci si pe cele mai ieftine variante. Motivul este pretul foarte mic al memoriile DDR3, producatorii realizand ca nu isi mai pot vinde produsele daca nu sunt promovate corespunzator.
Radiatorul este important si pentru fiabilitatea memoriei, crescand nivelul mediu de functionare al acestora. Materialul principal folosit pentru acesta este aluminiul. Nu se mai foloseste cuprul decat la module foarte scumpe tocmai datorita pretului foarte ridicat al acestuia.
Pachetul in care vin ambalate memoriile este mic ca dimensiune, realizat din plastic si carton, si detine o fereastra frontala prin care se poate vedea memoria si una pe spatele cutiei prin care se pot vedea specificatiile de pe modul. Dupa cum spuneam mai devreme, marketingul este cel care vinde, din acest motiv kitul este promovat ca Hardcore Gaming Memory. Culoarea radiatorului este insa putin ciudata, daca te gandesti sa realizezi un sistem bazat pe aceste aspecte. Sunt doar doua placi de baza de care stiu sa se potriveasca cu acestea – GIGABYTE X58-OC si X79-UD7.
Pe spatele memoriei, exista specificatiile complete, precum si voltajul recomandat de functionare. Modului detine cipuri pe ambele parti ale acestuia, radiatorul acoperind foarte bine fiecare cip in parte. Ce am observat si mi-a placut la acest kit este ca radiatorul se muleaza perfect pe marginile memoriei, aceleasi margini pe care apasam cu degetele in momentul introducerii acestora in slotul placii de baza.
Am avut surpriza la unele kituri ca radiatorul sa acopere prea mult PCB-ul, incat sa fiu nevoit sa apas pe acesta. Riscurile aici sunt destul de mari, vorbim de niste cipuri mici si de un adeziv destul de puternic, iar apasand pe radiator pentru a le introduce in slot putem rupe cipurile de pe PCB-ul memoriei. Daca stau bine sa ma gandesc, tot de un set de memorii GeIL era vorba in trecut, si ma bucur ca au rezolvat aceasta problema.
PCB-ul detine, de asemenea, doua lacasuri de prindere a clemei de fixare. Sunt unele placi de baza ce au clemele de prindere pentru RAM ceva mai jos sau altele care sunt asigurate doar intr-o parte.
SPECIFICATII GENERALE
Tabelul cu specificatii de mai jos ar trebui sa satisfaca cerintele multora dintre voi. Daca sunt intrebari, nu ezitati sa mi le adresati in sectiunea de comentarii.
[table id=113 /]
DBT Enhance, numit si Die-Hard burn-in, este un proces de testare specific producatorului. GeIL foloseste placi de baza speciale, cu sloturi de pana la 1000 de module pentru a „stresa” cipurile de memorie care pot ajunge la temperaturi de 100 grade Celsius. Acest procedeu se aplica tuturor modulelor de memorie inainte de a parasi fabrica, pentru a depista cipurile cu un potential de defectare.
GALERIE IMAGINI
Mai jos puteti observa in detaliu kitul de memorii in cadrul galeriei de imagini. Enjoy!
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/GeIL Enhance Corsa DDR3/”/]
TESTE SI CONCLUZII
Kitul de memorie prezent a fost testat in mai multe situatii pentru performanta si stabilitate. Am folosit 3DMark 11, Sisoftware SANDRA 2012 si AIDA64, precursorul lui Everest.
AIDA64 este succesorul lui Everest Ultimate. Programul nu numai ca detaliaza orice componenta a sistemului, dar incorporeaza si un sistem de test pentru latimea de banda precum si pentru latenta memoriei RAM.
Sisoftware SANDRA nu este un benchmark folosit foarte des in review-urile de hardware insa nu trebuie ignorat. Exista multe aspecte ce pot fi vizualizate cu ajutorul acestui program insa noi am ales doar partea de memorie.
Primele impresii dupa prima suita de teste au fost cel putin interesante. Kitul s-a comportat exemplar la setarile standard, cele din fabrica. Aceasta inseamna frecventa de 1600 MHz si timing-uri 9-9-9-28 CL9. Orice modificari pe care am incercat sa le aducem la aceste valori au fost aproape inutile. Kitul nu a vrut sa clinteasca de la setarile initiale.
[table id=114 /]
Am reusit intr-un final sa le duc la frecventa de 1700 MHz, insa cam atat. Posibilitatea de overclocking nu este doar redusa, ci aproape imposibila. Am decis sa abordam o alta metoda de testare si le-am lasat timp de 48 de ore intr-un stres continuu. Cu o racire adecvata pe procesor, kitul a trecut cu brio perioada de 2 zile de functionare. In plus, temperatura atinsa la finalul sesiunii de test a fost cu doar 7 grade fata de prima ora de testare.
Rezultatele vorbesc de la sine. Kitul nu poate fi overclockat, insa este extrem de stabil in aproape orice configuratie. Temperatura de functionare este foarte redusa si pot fi recomandate pentru orice fel de sistem, mai ales pentru un sistem de gaming asa cum sunt promovate. Singurul lucru mai neobisnuit poate fi considerat schema de culoare a acestora. Chiar daca nu se potrivesc din punct de vedere vizual cu orice sistem, cu siguranta vor atrage atentia. Pe langa asta, pretul este mai mult decat rezonabil, mai ales pentru acest kit de 8 GB.