17 mai 2024 | 12:45

Transparență pe piața muncii: Din ce în ce mai mulți angajatori îți zic de la început ce salariu oferă

ACTUALITATE
Transparență pe piața muncii: Din ce în ce mai mulți angajatori îți zic de la început ce salariu oferă

De la începutul anului, mai bine de 110.000 de joburi noi au fost postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Dintre acestea, 37.000 au inclus salariul în anunțul de angajare, potrivit unui sondaj realizat de platformă, cu mențiunea că 83% dintre aceste joburi au fost oferite de angajatori din România, 13,2% de companii din afara țării, iar 3,9% au fost pentru joburi remote.

Uniunea Europeană a stabilit recent un termen limită până la care angajatorii vor fi obligați să facă publice salariile pentru toate pozițiile disponibile.

Poți afla cât câștigă colegul tău

Astfel, până la mijlocul anului 2026, toate grilele salariale vor trebui să fie transparente. De asemenea, angajații vor putea obține informații despre veniturile colegilor lor.

„La nivel european, măsura are ca scop principal reducerea discrepanțelor salariale dintre femei și bărbați. România nu este o țară în care aceste discrepanțe să se resimtă foarte pronunțat, însă avem, pe de altă parte, o lipsă de încredere a candidaților în transparența companiilor atunci când deschid un proces de recrutare.

De multe ori, consideră că nepublicarea salariului în anunțul de angajare vine din dorința angajatorilor de a trage în jos piața salariilor”, explică Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs.ro, potrivit economedia.ro.

Care este situația în prezent

În prezent, aproximativ 8.000 de joburi de pe eJobs.ro au salariul afișat, ceea ce reprezintă circa 30% din totalul joburilor disponibile.

Domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere în această privință sunt retail, servicii, turism, transport / logistică, industria alimentară și construcții.

Aceste domenii nu doar că au volume mari de angajări, dar se confruntă și cu o rată ridicată a fluctuației de personal, ceea ce face necesară atragerea rapidă a candidaților pentru pozițiile vacante.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs, mediile salariale nete la nivel național pentru aceste domenii variază între 3.700 și 5.000 de lei.

Astfel, angajații din turism câștigă în medie 3.700 de lei pe lună, cei din industria alimentară 3.800 de lei, iar în retail media netă este de 4.000 de lei.

În servicii, salariul mediu net este de 4.300 de lei, în transport / logistică 4.400 de lei, iar în construcții 5.000 de lei.

„Companiile înțeleg că această măsură va avea o serie de efecte pozitive, de la reducerea timpului necesar pentru ocuparea unei poziții pentru că, știind salariul, candidații vor aplica mult mai țintit, până la crearea unui avantaj competitiv pentru cei care oferă salarii peste media pieței.

Datele noastre arată că anunțurile cu salariul afișat generează cu 40% mai multe aplicări decât celelalte, asta pentru că reușesc să câștige încrederea candidaților, care își doresc să lucreze pentru o companie pe care o asociază cu ideea de transparență”, a mai spus Ana Călugăru, potrivit publicației menționate anterior.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele