16 mai 2024 | 11:33

Transformarea climatică de acum cinci milenii, din Africa, are consecințe în prezent: Ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Transformarea climatică de acum cinci milenii, din Africa, are consecințe în prezent: Ce au descoperit cercetătorii

Transformarea dramatică din Africa, de acum aproximativ cinci milenii și jumătate, a stârnit îngrijorare cu privire la viitorul climatic al planetei.

Ce s-a întâmplat în Africa acum cinci mii de ani

În urmă cu aproximativ 5.500 de ani, nordul Africii a trecut printr-o transformare dramatică. Deșertul Sahara s-a extins, iar pășunile, pădurile și lacurile preferate de oameni au dispărut. Astfel, oamenii au fost nevoiți să se retragă în munți, oaze și valea și delta Nilului.

Cu o populație relativ mare și răspândită care a fost împinsă în zone mai mici și mai fertile, a fost nevoie să inoveze noi modalități de producere a hranei și de organizare a societății. De asemenea, curând după aceea, a apărut una dintre primele mari civilizații din lume – Egiptul antic.

Această tranziție de la cea mai recentă „perioadă umedă africană”, care a durat între 15.000 și 5.500 de ani în urmă, la condițiile actuale foarte uscate din nordul Africii este cel mai clar exemplu de punct de răsturnare climatică din istoria geologică recentă. Punctele de răsturnare climatică sunt praguri care, odată trecute, duc la schimbări climatice dramatice către un climat stabil nou.

Așdar, un nou studiu publicat în Nature Communications dezvăluie că înainte ca nordul Africii să se usuce, clima sa a oscilat între două stări climatice stabile, înainte de a se înclina permanent. Acesta este primul studiu care arată că astfel de schimbări dramatice au avut loc în trecutul Pământului.

Una dintre cele mai mari preocupări ale oamenilor de știință climatici de astăzi este dacă vom avea avertismente ale punctelor de cotitură climatică. Pe măsură ce depășim încălzirea globală de 1,5°C, cele mai probabile puncte de cotitură implică colapsul calotelor glaciare din Groenlanda sau Antarctica, dispariția recifelor de corali tropicali sau dezghețarea abruptă a permafrostului arctic.

Unii cercetători spun că vor exista semne de avertizare ale acestor schimbări climatice majore. Cu toate acestea, acestea depind foarte mult de tipul real de punct de cotitură, iar interpretarea acestor semnale este, prin urmare, dificilă. Una dintre marile întrebări ale oamenilor de stiință este dacă punctele de cotitură vor fi caracterizate de oscilații sau dacă, pur și simplu, clima va părea stabilă înainte să devină critică.