14 mai 2024 | 16:54

Beneficiile scrisului de mână. Cum îți ține mintea „brici” mai multă vreme

ACTUALITATE
Beneficiile scrisului de mână. Cum îți ține mintea „brici” mai multă vreme

Într-o lume în care tehnologia digitală domină tot mai mult, importanța scrisului de mână în procesul cognitiv continuă să fie un subiect surprinzător de actual și relevant.

De la primele lecții ale copiilor la îmbunătățirea memoriei adulților, scrisul de mână pare să ofere beneficii cognitive remarcabile, angajând mai multe părți ale creierului decât procesul simplu de tastare.

Descoperire importantă a oamenilor de știință

Una dintre descoperirile semnificative este legată de modul în care copiii își însușesc alfabetul. Într-o eră în care tehnologia digitală este omniprezentă, școlile acordă tot mai multă atenție abilităților tehnologice, lăsând în plan secundar dezvoltarea capacității de a scrie de mână.

Cu toate acestea, cercetările arată că micuții care învață să își deseneze literele au o memorie mai bună.

Dar nu numai copiii beneficiază de aceste avantaje. Studiile arată că adulții care iau notițe manual în timpul conferințelor și întâlnirilor au o mai bună înțelegere și reținere a informațiilor decât cei care folosesc metode digitale de înregistrare.

De ce este scrisul de mână mai eficient în procesul de învățare

Ei bine, răspunsul stă în complexitatea procesului. Scrierea implică mișcări fine și coordonare vizuală-motorie, provocând o activitate sinergică între mai multe zone ale creierului.

În timp ce tastarea este mai simplă și mai directă, scrisul manual necesită o atenție mai mare la detalii și o implicare mai aprofundată a creierului în transformarea ideilor în conținut vizual.

Practic, de la alegerea corectă a presiunii peniței pe hârtie la coordonarea mișcării mâinii pentru a forma literele și apoi corectarea lor în funcție de feedback-ul vizual, fiecare etapă a scrisului clasic antrenează creierul în moduri unice.

Așadar, cheia pare să fie găsirea unui echilibru între cele două metode. Fie că este vorba de luarea notițelor pe hârtie în timpul unei întâlniri sau de utilizarea unui stylus pe o tabletă pentru a desena diagrame și scheme, integrarea scrisului de mână în viața noastră digitală poate să aducă beneficii semnificative abilităților noastre cognitive.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele