A fost descoperit locul unde a fost pictată Mona Lisa, una dintre cele mai mari enigme ale istoriei artei
Una dintre cele mai mari enigme ale artei mondiale, locația exactă unde Leonardo da Vinci a pictat peisajul din spatele celebrei Mona Lisa, pare să fi fost în sfârșit dezvăluită. Ann Pizzorusso, geolog și istoric al artei renascentiste, a reușit să combine expertiza sa din cele două domenii pentru a identifica câteva trăsături distincte ale locației, sugerând că acestea aparțin regiunii Lecco, situată pe malurile Lacului Como, în nordul Italiei.
Legătura dintre Mona Lisa și Lecco
Pizzorusso a identificat podul, lanțul muntos și lacul prezentate în tabloul Mona Lisa ca fiind podul din secolul al XIV-lea Azzone Visconti din Lecco, Alpii sud-vestici care supraveghează zona și Lacul Garlate, locuri pe care Leonardo le-a vizitat acum 500 de ani. „Similitudinile sunt incontestabile,” afirmă ea, plină de entuziasm în legătură cu descoperirile sale, „Chiar cred că am dat lovitura de grație.”
Teoriile anterioare includeau afirmații din 2011 că un pod și un drum din Mona Lisa aparțin orașului Bobbio, situat tot în nordul Italiei, și o descoperire din 2023 care sugera că Leonardo a pictat capodopera în provincia Arezzo, scrie The Guardian. Cu toate acestea, Pizzorusso argumentează că focalizarea doar pe pod nu este suficientă, deoarece „podurile arcuite erau omniprezente în Italia și în Europa, și multe arătau foarte asemănător.”
Importanța geologiei în arta lui Leonardo
„Geologii nu se uită la picturi și istoricii de artă nu se uită la geologie,” explică Pizzorusso. Ea adaugă că, în timp ce istoricii de artă consideră că Leonardo își folosea adesea imaginația, un geolog ar recunoaște imediat trăsăturile geologice specifice Lecco. De exemplu, rocile din Lecco sunt din calcar, iar Leonardo le-a pictat într-o nuanță de gri-alb, ceea ce corespunde tipului de rocă prezent acolo.
Pe lângă aspectele geologice, nici Bobbio și nici Arezzo nu dispun de un lac, făcând din Lecco locația perfectă, susține ea. Cercetările anterioare ale lui Pizzorusso asupra lucrărilor lui Leonardo, inclusiv studiile asupra ambelor versiuni ale „Fecioara din stânci”, au relevat importanța acurateței botanice și geologice în operele sale.
Validarea și prezentarea descoperirilor
Michael Daley, directorul organizației ArtWatch UK, spune despre descoperirile lui Pizzorusso: „Din moment ce ea are cunoștințe științifice autentice când observă lucruri în operele lui Leonardo – cel mai științific artist vreodată – descoperirile ei sunt semnificative.”
Jacques Franck, fost consultant Leonardo pentru Muzeul Luvru, unde este expusă Mona Lisa, recunoaște validitatea teoriei lui Pizzorusso, având în vedere cunoștințele ei perfecte despre geologia regiunilor italiene pe care Leonardo le-a vizitat.
În acest weekend, Pizzorusso va prezenta dovezile sale la o conferință de geologie în Lecco. „Sunt efectiv euforică în legătură cu aceste descoperiri – și există o posibilitate aproape sigură că Leonardo a pictat (peisajul) chiar din locul unde organizăm conferința noastră,” a declarat ea pentru Această descoperire nu doar că adaugă o nouă dimensiune înțelegerii lucrării lui Leonardo, dar și redefinește modul în care privim una dintre cele mai analizate picturi din istoria artei.