02 mai 2024 | 16:30

Industria IT domină piața locurilor de muncă din România: În ce alte domenii mai sunt joburi

ACTUALITATE
Industria IT domină piața locurilor de muncă din România: În ce alte domenii mai sunt joburi

România se confruntă cu o diversitate de oportunități de angajare, reflectate într-o varietate de domenii și niveluri de calificare. De la industria înfloritoare a IT-ului, care domină piața locurilor de muncă și este în continuă căutare de specialiști, până la sectoare tradiționale precum construcțiile și comerțul, care reprezintă încă o sursă semnificativă de angajare, piața muncii din România oferă perspective diverse. Cu toate acestea, există și provocări, cum ar fi deficitul persistent de talente în anumite domenii, precum și nevoia de adaptare la schimbările economice și tehnologice în curs.

În conformitate cu analiza recentă a Visual Capitalist, industria de Servicii IT și Consultanță ocupă prima poziție în ceea ce privește numărul de locuri de muncă promovate în România. Această tendință este reflectată și în țările vecine, Bulgaria și Ungaria. Datele oficiale furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) subliniază însă o altă realitate.

Harta job-urilor pe LinkedIn și datele oficiale din România

Harta elaborată de Visual Capitalist evidențiază industria care angajează cel mai mare număr de persoane în fiecare țară, analizând ofertele de locuri de muncă listate pe platforma LinkedIn. În Europa, sectorul IT domină în multe țări precum România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia sau Polonia. Totuși, datele oficiale din România arată că cele mai multe locuri de muncă declarate sunt pentru muncitori necalificați, agenți de securitate și lucrători comerciali.

Hart joburilor din mai multe tari Sursa: Visual Capitalist

În alte țări, tendințele în ceea ce privește locurile de muncă sunt diverse. De exemplu, în SUA, industria restaurantelor a avut cele mai multe posturi vacante, reflectând revenirea consumatorilor la obiceiurile de luare a mesei în oraș după pandemia COVID-19. În Canada, spitalele și serviciile de sănătate au fost principalii angajatori potențiali, în timp ce în Marea Britanie, industria construcțiilor a avut cele mai multe anunțuri de căutare, în contextul unui deficit continuu de lucrători, accentuat de Brexit.

Conform datelor oficiale din România, cele mai multe job-uri sunt destinate muncitorilor necalificați, agenților de securitate și lucrătorilor comerciali. Totuși, specialiștii rămân categoria de candidați cea mai greu de recrutat în diverse domenii, inclusiv construcții, financiar-contabil sau producție. Această situație este evidențiată de un deficit de talente semnalat de angajatori și de analize ale portalului de recrutare eJobs.

Județele care înregistrează cel mai mare număr de locuri de muncă în luna februarie:

Sursa: ANOFM

Așadar, cele mai multe locuri de muncă în România sunt concentrate în zonele urbanizate și în regiunile cu o dezvoltare economică mai accentuată. De obicei, marile orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov sunt printre principalele centre de atracție pentru oportunități de angajare diverse. Sectoarele care angajează cel mai mult sunt IT-ul și serviciile conexe, industria producției, construcțiile, comerțul și sectorul serviciilor. Totuși, oportunități de angajare pot fi găsite în întreaga țară, în funcție de cerințele specifice ale fiecărei industrii și de nevoile locale de forță de muncă.