06 mai 2024 | 06:00

Pensiile care urmează să fie dublate în România. De ce nu ți-ai dori să te numeri printre beneficiarii noii legi

ACTUALITATE
Pensiile care urmează să fie dublate în România. De ce nu ți-ai dori să te numeri printre beneficiarii noii legi

O nouă propunere legislativă care vizează modificarea Legii pensiilor ar putea aduce schimbări semnificative pentru aproximativ 150.000 de pensionari din România, majoritatea foști lucrători în agricultură.

Deși la prima vedere majorarea pensiilor ar putea părea un motiv de bucurie, există aspecte care ar trebui să ne dea de gândit înainte de a considera această măsură drept un succes total.

Majorarea pensiilor pentru agricultori

Conform noii propuneri legislative depuse la Senat, pensiile foștilor lucrători agricoli ar urma să fie aproape dublate. Acest lucru se datorează creșterii punctajului pentru fiecare an muncit în agricultură, de la 0,57255 puncte la un punct de pensie integral. Această schimbare ar putea aduce o îmbunătățire semnificativă în nivelul de trai al acestor pensionari, care, potrivit documentului, trăiesc cu pensii reduse, insuficiente pentru un trai decent.

De ce nu ți-ai dori să te numeri printre beneficiarii?

În ciuda aparentei generozități a măsurii, există motive serioase pentru care cineva ar putea prefera să nu fie în situația de a beneficia de această lege. Primul și cel mai evident motiv este că această majorare subliniază disparitățile existente între diferite categorii de pensionari și reflectă dificultățile economice cu care se confruntă foștii agricultori. Această categorie de pensionari a fost neglijată pentru mult timp, iar nevoia lor de sprijin subliniază eșecurile sistemului de asigurări sociale de a asigura un trai decent pentru toți cetățenii săi în vârstă.

Impactul bugetar și perspectivele pe termen lung

Deși se estimează că această majorare a pensiilor nu va împovăra excesiv bugetul statului, datorită numărului în scădere al pensionarilor din agricultură, există îngrijorări legate de sustenabilitatea pe termen lung a acestei măsuri. Trendul descrescător al numărului de pensionari agricoli sugerează că problemele structurale ale sectorului agricol și ale sistemului de pensii necesită soluții mult mai complexe decât simple ajustări ale punctajului de pensie.

Dublarea pensiilor pentru foștii lucrători agricoli este un pas necesar pentru a corecta unele dintre inechitățile prezente în sistemul de pensii românesc. Cu toate acestea, realitatea că acest grup de persoane are nevoie de astfel de măsuri de urgență ar trebui să fie un semnal de alarmă despre vulnerabilitățile și deficiențele sistemului nostru de protecție socială. Este esențial ca măsurile de acest tip să fie însoțite de politici de dezvoltare durabilă care să prevină marginalizarea economică și socială a viitoarelor generații de vârstnici

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele