24 apr. 2024 | 16:56

Legea care îi obligă pe producători să-ți repare produsul stricat. Ce înseamnă, cine beneficiază de acest drept

ACTUALITATE
Legea care îi obligă pe producători să-ți repare produsul stricat. Ce înseamnă, cine beneficiază de acest drept

Parlamentul European a adoptat în cursul acestei săptămâni directiva privind dreptul la reparare pentru consumatori, cu un vot covârșitor de 584 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” și 14 abțineri.

Aceste norme clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor prin reparare.

Prin intermediul acestei directive, producătorii vor avea obligația de a oferi servicii de reparații într-un timp util și la costuri accesibile, precum și de a informa consumatorii cu privire la drepturile lor la reparare.

Bunurile ce vor beneficia de reparare primesc garanție suplimentară

Mai mult, bunurile reparate în timpul perioadei de garanție vor beneficia de o prelungire suplimentară de un an a garanției legale.

Pentru a încuraja consumatorii să opteze pentru reparare în detrimentul achiziționării de produse noi, directiva prevede diverse stimulente, cum ar fi vouchere și fonduri pentru reparații.

Totodată, vor fi create platforme online care să faciliteze găsirea service-urilor locale de reparații și a magazinelor ce comercializează produse recondiționate.

După aprobarea oficială a directivei de către Consiliul Uniunii Europene și publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Noile norme urmăresc să consolideze piața reparațiilor din Uniunea Europeană și să reducă costurile suportate de consumatori pentru reparații.

Producătorii vor fi obligați să se conformeze

Producătorii vor fi obligați să ofere piese de schimb și ustensile la prețuri rezonabile și să nu impună restricții care să împiedice reparația.

Consumatorii vor beneficia, în egală măsură, de un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparații.

Totodată, va fi creată o platformă europeană online pentru a facilita accesul consumatorilor la atelierele de reparații locale și la produsele recondiționate.

Eliminarea prematură a bunurilor de consum generează o cantitate semnificativă de emisii de CO2 și deșeuri și consumă resurse naturale în mod inutil.

Prin adoptarea acestor noi norme, se estimează că Uniunea Europeană va beneficia de o creștere economică și investiții în valoare de 4,8 miliarde euro, contribuind astfel la tranziția către o economie un pic mai sustenabilă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele